Rămâi conectat

Actualitate

Peste 4.300 de carduri europene de asigurări de sănătate eliberate în Alba, în acest an

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Criza nu îi împiedică nici în acest an pe o parte din locuitorii județului să-și petreacă vacanțele în străinătate. Casa de Asigurări de Sănătate Alba a eliberat, de la 1 ianuarie 2012 și până în prezent, 4.370 de carduri europene de asigurări de sănătate (CEASS), cu 3% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, dintre care aproape o treime au fost solicitate în lunile iunie și iulie

CEASS asigură persoanelor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, accesul la serviciile medicale în cursul vizitelor temporare în străinatate.

Posesorii acestui card au acces la serviciile medicale din sectorul public, de exemplu la un medic, o farmacie, un spital sau la un centru de servicii medicale și îngrijire medicală în aceleași condiții cu cetățenii țării pe care o vizitează, iar în cazul în care primesc îngrijire medicală în țara vizitată, suma cheltuită va fi recuperată.

Solicitanții CEASS trebuie să știe însă că acest card acoperă doar costurile serviciilor medicale necesare din perioada în care se află în străinătate dar nu și ale serviciilor medicale pentru o afecțiune pe care au avut-o dinainte și pentru care au călătorit în mod intenționat în acea țară.

*Ce acte sunt necesare și în cât timp se obține cardul?
În vederea eliberării cardului, persoana asigurată va depune la Casa de Asigurări de Sănătate o cerere-tip (care poate fi descărcată de pe pagina web a institușiei sau ridicată de la biroul de relații cu publicul), la care se anexează o copie după actul de identitate și o dovadă a calității de asigurat (adeverință de la locul de muncă/ adeverință de elev/ student/ cupon de pensie).

După verificarea calității de asigurat de către CAS, datele sunt transmise în vederea înregistrării cererii în sistemul informatic unic național și pentru producerea cardului propriu-zis.

Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrătoare și este livrat la domiciliul asiguratului sau la adresa de corespondență indicată de acesta în formularul-tip. În mediul urban, cardul este livrat la domiciliu prin intermediul serviciilor de curierat rapid, iar în mediul rural prin intermediul Poștei Române.

Cardul este valabil 6 luni de la data emiterii și poate fi reînnoit la expirare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea