Peste 12 milioane de lei, plătiți în luna iunie pentru beneficii de asistență socială la nivelul județului Alba

Luna trecută, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba a efectuat plăți cu titlu de beneficii sociale în sumă totală de 12.363.621 lei, cu peste 300.000 lei mai mare decât cea plătită în iunie 2013. De asemenea, 100.207 beneficiari au primit alocații, indemnizații, stimulente, ajutoare și subvenții din partea statului, numărul persoanelor și asociațiilor/fundațiilor care primesc sume de bani cu titlu de beneficii de asistență socială fiind cu 1,42% mai mic decât cel înregistrat în luna iunie a anului trecut.

Ca urmare, 63.841 de copii au primit alocație de stat, 3756 de persoane au beneficiat de alocație pentru susținerea familiei, iar de alocație de plasament au beneficiat 562 persoane, cu 7,57% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. De indemnizație pentru creșterea copilului, au beneficiat, în luna iunie 2014, 3345 persoane, iar de stimulentul de inserție au beneficiat 481 de persoane, cu 15,07% mai multe față de luna iunie a anului 2013. Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut în ultimul an, 5384 de persoane beneficiind de acest ajutor din partea statului în luna iunie a anului curent, cu 8,40% mai multe față de aceeași perioadă a lui 2013. Cu aproape 4% a crescut și numărul beneficiarilor de indemnizații pentru handicap/insoțitori, 30.025 persoane din județul Alba beneficiind de aceste indemnizații, cu 950 mai multe față de cele înregistrate în evidențele oficiale valabile în luna iunie 2013.

ELIT

AJPIS Alba a efectuat și o analiză comparativă  a plăților efectuate în semestrul I al anilor 2013 și 2014, diferențe semnificative fiind identificate în ceea ce privește alocațiile pentru susținerea familiei unde, deși numărul beneficiarilor este cu 8,43% mai mic în 2014, sumele plătite la sfârșitul primului semestru al anului curent sunt cu 21,48% mai mari decât cele achitate în primul semestru al lui 2013. De asemenea, în ceea ce privește ajutorul social, potrivit datelor comparative, numărul beneficiarilor a crescut cu 7,07%, iar sumele plătite cu 22,49%. Referitor la subvențiile acordate asociațiilor și fundațiilor, la sfârșitul semestrului I al anului 2014, erau 2791 beneficiari față de 4583 beneficiari, sumele plătite drept subvenții fiind cu circa 4% mai mici față de cele achitate la sfârșitul semestrului I al anului 2013.

Flavius-Cozuc-300x200Diferențele rezultate în urma analizei comparative a plăților efectuate în luna iunie a anului trecut față de 2014, respectiv a plăților efectuate în primul semestru al ultimilor doi ani, reflectă fie modificarea numărului persoanelor/asociațiilor din Alba care beneficiază de ajutoare, indemnizații, alocații și subvenții din partea statului, fie modificarea cuantumului acestora, dat fiind faptul că unele dintre ele au fost majorate în această perioadă. Analizele comparative pe care le realizăm ne dau o imagine de ansamblu asupra beneficiilor de asistență socială, pe care le verificăm cu atenție, pentru a fi siguri că legea este întru totul respectată. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, am recuperat o bună parte din sumele aferente alocațiilor pentru susținerea familiei, ajutoarelor sociale și indemnizațiilor pentru creșterea copilului pe care le-am identificat că au fost încasate fără a fi întrunite condițiile legale necesare de către cei care le-au solicitat”, a declarat directorul AJPIS Alba, Flaviu Cozuc

Din 172.123 lei, sume încasate necuvenit cu titlu de ajutor social, la sfârșitul lunii iunie au fost recuperați 58.061 lei. De asemenea, 5.041 lei au fost recuperați din cei 14.670 lei, încasați în mod necuvenit din alocații pentru susținerea familiei, respectiv 24.236 lei din cei 105.248 lei încasați necuvenit din indemnizații pentru creșterea copilului.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

liliana 9 iulie 2014 at 8:26

Ce frumos! De ce nu se spune cine a stabilit eronat ajutoarele respective, ce a patit (nimic!) ca daca era vorba de un agent economic care nu traia pe banii contribuabililor, evident ca era aspru pedepsit pentru orice eroare. Pacat ca dupa aprox. 25 de ani, nici-o institutie a statului nu constiientizeaza ca resursele sale sunt realizate din impozitele si taxele noastre a tuturor!

soimul de munte 9 iulie 2014 at 9:49

pentru cei mai multi dintre politruci si pentru functionarii publici, cei care platesc impozite si taxe sunt fara importanta si nu merita atentia lor- si au dreptate- lipsa de implicare a societatii civile in a trage la raspundere derapajele care produc daune sociale, nu determina o reactie de responsabilitate din partea celor amintiti; da, daca era un privat implicat intr-o asemenea greseala, luau si ultima piele de pe el; cei care platesc impozite si taxe sunt ocupati sa produca fondurile din care se extrag acestea, iar ceilalti au atitudine de asistati- deci, le convine si- normal- voteaza cu cine le da pe mai departe aceste ajutoare sociale meritate sau nu;

unu 10 iulie 2014 at 7:54

Rahat de institutie si de el director la fel , „un coate goale mate fripte”

Io 11 iulie 2014 at 17:24

In Romania faptul ca sunt multi cei care au nevoie de ajutor social e o mandrie, o lauda, o ,,realizare„ a guvernului. Normal era sa se creeze locuri de munca, ca sa nu mai aiba nevoie de ajutoare.

Status-Quo 11 iulie 2014 at 20:52

Cine sa creeze locuri de munca? Niste oameni care, in mare majoritate si in majoritatea timpului dupa 89 au fost angajati la stat? E o aberatie.

Sunt multi care acuza administratiile locale ca ”nu fac fac locuri de munca”. Nu e rolul lor sa faca locuri de munca. Locurile de munca pot apare odata ce se naste un produs sau serviciu si o firma sub care astea doua pot fi puse in practica.

Locurile de munca se creeaza de antreprenori daca exista cerere pentru ceea ce fac ei.

Ceea ce pot face adiministratiile este sa ajute pe cat pot ca activitatea antreprenoriala sa se desfasoare fara obstacole dpdv adminsitrativ.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...