Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele care au suferit vătămări corporale, în cazul accidentelor rutiere, pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Persoanele care au suferit vătămări corporale, în cazul accidentelor rutiere, pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii care garantează un nivel minim al indemnizației, conform noii Legi privind asigurarea de răspundere civilă auto RCA adoptată recent de Camera Deputaților, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC România.

De asemenea, prin particularizare, cu ajutorul unor documente de specialitate, se va putea ajusta despăgubirea pentru fiecare caz în parte.

„Cu privire la scopul principal al acestei legi — dat de posibilitatea valorificării dreptului la integritate fizică și psihică de către victimele accidentelor rutiere, Legea adoptată în 16 mai 2017 prevede un mecanism corect, astfel încât prejudiciile suferite să fie stabilite fie de judecător, fie pe cale amiabilă. Arătăm că au existat dezbateri aprinse la care am participat în comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despăgubirilor, însă parlamentarii au înțeles complexitatea și particularitățile acestui mecanism și astfel, actualul articol ce reglementează ‘stabilirea despăgubirilor’ are o formă ce poate fi pusă în practică”, se arată în document.

Cât privește procedura judecătorească, arată AVAC, așa cum este și firesc, singurul în măsură să analizeze și să decidă este magistratul judecător, care are la îndemână probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic, necesare particularizării traumei prin raportare la modul în care viața victimei a fost afectată.

„Stabilirea întinderii prejudiciului trebuie să aibă la bază principiul proporționalității între suma acordată și intensitatea și durata vătămărilor. Trebuie înțeles că, la baza despăgubirii, se află instituția răspunderii civile delictuale ce implică repararea integrală a prejudiciului. Suma acordată drept despăgubire trebuie să fie echitabilă, rezonabilă și, desigur, să nu reprezinte o îmbogățire fără justă cauză”, informează AVAC România.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea