Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele care au suferit vătămări corporale, în cazul accidentelor rutiere, pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele care au suferit vătămări corporale, în cazul accidentelor rutiere, pot alege varianta amiabilă de stabilire a despăgubirii care garantează un nivel minim al indemnizației, conform noii Legi privind asigurarea de răspundere civilă auto RCA adoptată recent de Camera Deputaților, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC România.

De asemenea, prin particularizare, cu ajutorul unor documente de specialitate, se va putea ajusta despăgubirea pentru fiecare caz în parte.

„Cu privire la scopul principal al acestei legi — dat de posibilitatea valorificării dreptului la integritate fizică și psihică de către victimele accidentelor rutiere, Legea adoptată în 16 mai 2017 prevede un mecanism corect, astfel încât prejudiciile suferite să fie stabilite fie de judecător, fie pe cale amiabilă. Arătăm că au existat dezbateri aprinse la care am participat în comisiile de specialitate, legate de modalitatea de stabilire a despăgubirilor, însă parlamentarii au înțeles complexitatea și particularitățile acestui mecanism și astfel, actualul articol ce reglementează ‘stabilirea despăgubirilor’ are o formă ce poate fi pusă în practică”, se arată în document.

Cât privește procedura judecătorească, arată AVAC, așa cum este și firesc, singurul în măsură să analizeze și să decidă este magistratul judecător, care are la îndemână probe cu caracter medical, medico-legal, psihologic și statistic, necesare particularizării traumei prin raportare la modul în care viața victimei a fost afectată.

„Stabilirea întinderii prejudiciului trebuie să aibă la bază principiul proporționalității între suma acordată și intensitatea și durata vătămărilor. Trebuie înțeles că, la baza despăgubirii, se află instituția răspunderii civile delictuale ce implică repararea integrală a prejudiciului. Suma acordată drept despăgubire trebuie să fie echitabilă, rezonabilă și, desigur, să nu reprezinte o îmbogățire fără justă cauză”, informează AVAC România.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea