Persoane acuzate că au furat brățări dacice, condamnate în primă instanță, au scăpat de închisoare după ce faptele s-au prescris, la Curtea de Apel Alba Iulia
Mai multe persoane, acuzate că au furat și traficat brățări dacice, inele, fibule, monede și alte obiecte de patrimoniu, condamnate în primă instanță, au scăpat de închisoare pe motiv că faptele lor sunt foarte vechi, iar între timp a intervenit prescripția răspunderii penale. Decizia este definitivă.
Potrivit unui decizii publicate vineri pe portalul Curții de Apel Alba Iulia, pentru mai mulți inculpați acuzați de furt de obiecte de patrimoniu și tăinuire, procesul penal a încetat pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.
Faptele de care sunt acuzați, în principal furt de brățări dacice, medalioane, inele, fibule, monede și alte obiecte de patrimoniu din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei, datează din anul 1997, iar ei au fost trimiși în judecată în anul 2008.
Procesul la Curtea de Apel Alba Iulia a început în 2015, după ce în urmă cu trei ani Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpați la pedepse cuprinse între doi și șase ani de închisoare, respectiv la plata unor despăgubiri de 1,4 milioane de euro.
De la condamnarea Judecătoriei Deva, s-au mai recuperat bunuri, iar astfel prejudiciul a scăzut. De asemenea, în continuare rămâne răspunderea sub aspectul laturii civile, o parte dintre inculpați fiind obligați să plătească sume de bani, reprezentând inclusiv cheltuielile pe care le-a avut statul pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu.
Potrivit deciziei Curții de Apel Alba Iulia, un singur inculpat, Călin Corhan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deoarece faptele sale au fost comise mai recent, în vreme ce alți nouă inculpați fie au fost achitați, fie a încetat procesul penal.
Curtea de Apel Alba Iulia a desființat, în parte, hotărârea atacată sub aspectul laturii penale și a rejudecat cauza.
”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Radu Horia Camil pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat și tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale (…) Achită pe inculpații Bodea Ioan și Luncan Viorica pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. (…) Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Luncan Ilie pentru infracţiunea de tăinuire constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ilić Ljubiša pentru infracţiunea de tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia postată de Curtea de Apel Alba Iulia.
De asemenea, sub aspectul laturii civile, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat o parte din dispozițiile de plată către Stat, dar o parte dintre inculpați sunt obligați să plătească sume reprezentând inclusiv cheltuielile ocazionate de repatrierea şi expertizarea brăţărilor
Tezaurele arheologice au fost sustrase, începând din 1997, timp de câțiva ani, din situl Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior valorificate pe piața neagră.
Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii