Rămâi conectat

Actualitate

Permis obligatoriu pentru moped și control obligatoriu la reînoirea permisului. Vezile prevederile noului cod rutier valabile din ianuarie!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul cod rutier care prevede permis obligatoriu pentru conducerea mopedelor și control obligatoriu la reînoirea permisului va intra în vigoare la data de 19 ianuarie 2013. Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012. 

Iată cateva din prevederile legi care modifică Codul Rutier:

– Mopedele, troleibuzele si tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule.

– Permisele de conducere se elibereaza pentru urmatoarele categorii de vehicule: AM (mopede, de la 16 ani!), A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv.

– Examenul pentru obtinerea permisului de conducere consta in sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului, corespunzator categoriei de permis solicitat. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate.

– Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este urmatoarea:
a)5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;
b)10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.

– Permisele de conducere eliberate pentru orice categorie sunt valabile pentru vehiculele din categoria AM.
– Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale.

– Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.

In termen de 90 de zile de la data publicarii acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei – 12 noiembrie, Guvernul va adopta hotararea de modificare si completare a Hotararii Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile aduse prin prezenta lege.

Vezi aici toate noutatile aduse Codului Rutier.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața Meteorologii ANM au emis marți, 23 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de ploi abundente și vânt puternic, valabilă în Alba și alte județe din țară până miercuri dimineața, ora 8.00. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea