Rămâi conectat

Ştirea zilei

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Performanță istorică pentru județul Alba: Maestrul Daniel Iancu „Ticușor”, înregistrări pentru „Fonoteca de Aur” a României

Îndrăgitul violonist albaiulian Daniel Iancu, cunoscut sub numele de scenă „Ticușor”, scrie istorie pentru județul Alba: la 35 de ani de la debutul pe scena folclorului românesc, și-a încununat cariera artistică cu o performanță de răsunet. Virtuoz al viorii, care se numără printre puținii artiști care poate interpreta melodii din toate zonele etnofolcorice ale țării (Transilvania, Oltenia, Moldova, Dobrogea etc.), maestrul Daniel Iancu a fost invitat de Radioteleviziunea Română să înregistreze împreună cu Orchestra Radio cele mai reprezentative piese instrumentale ale sale pentru „Fonoteca de Aur”.

În „Fonoteca de Aur”, mai au înregistrări doar câțiva violoniști de marcă ai scenei muzicii populare românești precum Alexandru Țitruș, Ion Drăgoi sau Florea Cioacă. Măiestria cu care mânuiește arcușul pe corzi și felul în care mângâie gâtul viorii, rezultând de fiecare dată sunete armonioase, ale căror vibrații creează trăiri puternice în rândul ascultătorilor, i-au adus maestrului binemeritatul loc în „Fonoteca de Aur” a României, această „Hall of Fame” a folclorului românesc autentic.

„Ticușor” a declarat pentru ziarul „Unirea” că toate materialele muzicale pe care le-a propus au fost aprobate pentru a face parte din fonotecă, având valoarea artistică necesară. Primele înregistrări au avut deja loc, iar următoarele sunt programate la finele lunii septembrie – începutul lunii octombrie, deoarece se derulează pe baza unui planificări realizate de Orchestra Radio.

„Primele melodii pe care le-am înregistrat sunt melodii din zonă, cu denumire locală, de exemplu Hațegana de la Șeușa sau Învârtita de la Zlatna”, a spus maestrul Daniel Iancu.

După frumoșii ani în care a cunoscut gloria alături de formația „Crai Nou”, din Alba Iulia, artistul s-a dedicat carierei individuale, ca liber profesionist, având colaborări importante de-a lungul anilor cu marile ansambluri folclorice din țară precum „Drăgan Muntean”, „Jidvei România” sau Orchestra Radio, răspunzând cu drag solicitărilor atât în calitate de instrumentist, cât și în cea de orchestrator, cum este cazul ansamblului „Almășana”.

Violonistul are la activ peste 5.000 de fonograme înregistrate și mai bine de 200 de compoziții proprii, fiind membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

„Acum activez în trupa Bachus din Orăștie, alături de managerul Alin Ciun, Laura Ilieș Liviu Musescu și Gabriel Cîndea – soliști vocali, clăparul Daniel Motocea, acordeonistul Florin Cãlugãru, saxofonistul Ciprian Stoica și sunetistul Rãzvan Lomonar. Bachus este un band muzical care prezintă toate genurile de muzică, nu doar folclor, având un repertoriu bogat și diversificat”, a declarat Daniel Iancu „Ticușor”. Județul Alba se mândrește cu un artist de valoarea dvs.! Felicitări și succes în continuare!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Statuia dezvelită cu scandal de președinta Ungariei, donată Primăriei Alba Iulia: Propunere pe agenda Consiliului Local

Dan HENEGAR

Publicat

în

Statuia dezvelită cu scandal de președinta Ungariei, donată Primăriei Alba Iulia: Propunere pe agenda Consiliului Local Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința ordinară din 30 ianuarie 2025 un proiect de hotărâre care prevede acceptarea unei donaţii care are ca obiect statuia principelui Gabriel Bethlen, amplasată pe strada Unirii, în zona […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea