Pepenele galben – proprietăți, primul dintre fructele Paradisului
Pepenele galben proprietăți • Pepenele galben în cura de slăbire • Pepenele galben vitamine • Tratamente cu pepene galben
Se poate să nu-ţi placă pepenele? Dulce, zemos şi plin de vitamine, pepenele este vedeta sezonului călduros. Fie că alegem pepenele galben, verde sau o altă variantă înrudită, acesta este un fruct ideal pentru hidratarea organismului şi reînlocuirea mineralelor pierdute prin transpiraţie. Carte de vizită Pepenele galben (Cucumis melo) este o plantă erbacee cu flori galbene de sex diferit pe aceeași plantă, cu tulpina târâtoare. Se cultivă pentru fructul sau, care se coace vara, conține multă apă și este de gust dulce. Planta are tulpini moi și cu pilozități care cresc la nivel cu pământul. Frunzele sunt de formă palmiformă, adică forma lor este asemănătoare unei mâini. Forma fructului variază între sferică și elipsoidală. În așa-zișii pepeni banană există ondulații care îi fac să pară un dovleac. Mărimea lor depinde în funcție de varietate și condițiile de cultivare.
Din această cauză există pepeni galbeni de 400 g și alții mari, care pot cântări 20 kg sau chiar mai mult. Varietățile cele mai folosite au greutăți între o 0,5 kg și 5 kg. Epiderma poate fi albă, aspră sau reticulată (prezintă un aspect de rețea). Pulpa fructului este aromată și de diferite culori: galben, verde, roz sau culori intermediare. În centru există o cavitate care conține multe semințe acoperite de o substanță lipicioasă. Se spune că vine din Indii sau din deşerturile arabe, dacă nu din cele africane. Se ştie sigur că a fost cultivat în Egipt, cu mai bine de cinci secole înainte de Hristos. De acolo, a ajuns în Grecia, apoi la Roma. Elenii spuneau despre el că este „un măr copt la soare”. Între timp, numeroase popoare au creat în jurul acestui delicios fruct tot felul de legende.
El este atât de important în Orientul Mijlociu, încât însuşi profetul Mohamed l-a menţionat în Coran, numindu-l primul dintre fructele Paradisului şi menţionând că acei credincioşi care îl vor consuma vor primi nu doar multă bucurie, ci şi multe binecuvântări. În perioada Renaşterii, la reşedinţa de vară de la Cantaluppo, în apropiere de Roma, călugării cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici şi numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, având coaja de culoarea portocalei şi fructul dulce, dulce. Ce conţine? Faţă de pepenele roşu, specia cu miezul galben este mult mai bogată în vitamine, mai ales în vitamina C şi vitamina A, ultima fiind şi cea care dă culoarea galbenă atât de apetisantă a acestui fruct. În rest, atât pepenele roşu, cât şi pepenele galben conţin cantităţi însemnate de potasiu. Din acest motiv, ambele specii de pepene sunt indicate pentru reducerea cantităţii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice asupra inimii şi sistemului imunitar, în special, cele două fiind alimente de bază în aşa-numitele regimuri hiposodice. Regimurile hiposodice sunt miraculoase în tratarea unor afecţiuni ca: ischemia cardiacă, hipertensiunea, aritmia cardiacă, anumite dereglări hormonale etc. Eficienţa tratamentului creşte mult dacă pe parcursul curei cu pepene galben este eliminată sarea de bucătărie, care va fi înlocuită cu un amestec din părţi egale de cimbru, mărar şi pătrunjel, uscate şi măcinate fin, în râşniţa de cafea. Pepenele galben în consum Se consumă în aceleaşi cantităţi şi în aceeaşi manieră ca şi pepenele roşu, atât doar că majoritatea efectelor vindecătoare vor fi mai intense, întrucât şi cantităţile de nutrienţi sunt mult mai mari. De exemplu, pepenele galben cu miezul galben-portocaliu (de tip Cantaloupe) conţine mai puţină apă comparativ cu cel roşu şi puţin mai mult zahăr (8 g/100g) decât pepenele galben cu miezul galben-verde (de tip Honeydew) (4g/100 g), dar acest lucru nu înseamnă că cei suferinzi de diabet nu au voie să se bucure de el, consumul unei felii de pepene galben nu le va face rău. Nectarul de pepene galben Se iau 300 de grame pepene galben, decojit şi tăiat felii, şi se pun într-un mixer, în care se mai adaugă 2-3 linguriţe de miere. Se mixează întreg acest amestec şi se obţine un nectar de o culoare galbenă, extrem de îmbietoare, care poate fi consumat ca tonic şi răcoritor.
Tratamente interne cu pepene galben
Hipertensiune, aritmie cardiacă. O cură de câteva săptămâni, timp în care se consumă câte un kilogram de pepene galben pe zi, vă aduce în organism un aport de potasiu asimilabil egal cu 110% din necesarul zilnic. Aceasta, în timp ce nivelul sodiului va fi redus drastic, el fiind spălat din ţesuturile corpului de către apa organică şi substanţele diuretice conţinute de pepenele galben. Una dintre consecinţele acestui proces, declanşat în organism de către aportul masiv al acestui fruct, va fi aceea că tensiunea arterială se va regla de la sine, la fel ca și ritmul cardiac. lOboseala oculară, scăderea acuităţii vizuale. Se consumă pepene galben proaspăt, câte 500 de grame pe zi, în cure de măcar şase săptămâni. Pigmenţii din pepenele galben ajută la menţinerea acuităţii vizuale, protejând – se pare – ochii, şi de o sumedenie de alte neplăceri, cum ar fi cataracta sau glaucomul
Degenerescență maculară. Un studiu făcut pe nu mai puţin de 50.000 de femei a obiectivat că un aport masiv de vitamină A, obţinut din surse naturale, adică din alimente, reduce cu nu mai puţin de 40% riscul de degenerescenţă maculară. Or, pepenele galben este unul din cele mai bogate alimente în vitamina A, putând fi consumat, în plus, şi în mari cantităţi.
Colesterol şi trigliceride mărite. Se ţin cure de minimum 4 săptămâni, timp în care se consumă un kilogram de pepen galben pe zi. Fibrele alimentare din compoziţia pepenelui galben împiedică în bună măsură asimilarea grăsimilor saturate, în timp ce aportul masiv de vitamina A din acest fruct previne oxidarea colesterolului rău (LDL) şi depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge.
Cura de slăbire. Deşi este cu aproape 15% mai bogat în calorii decât pepenele roşu, atunci când este bine copt, pepenele galben are un alt efect benefic foarte intens: taie cu promptitudine senzaţia de foame. Astfel, consumat înainte de masă, chiar şi în cantităţi moderate (300-500 grame), pepenele galben este un aliat de nădejde contra mâncatului în neştire, ajutându-ne să slăbim natural şi cu un minimum de efort.
Colagenoze. Datorită efectului său detoxifiant puternic, dar şi a celui reglator al activităţii sistemului imunitar, se recomandă nectarul de pepene galben, băut în cantităţi mari. Este un adjuvant foarte bun la tratamentele cu plante medicinale. lBoli de piele (dermatoze). Efectul răcoritor şi antiinflamator al pepenelui galben îl recomandă mai ales pentru bolile de piele cu manifestări violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infecţioase, însoţite de usturime şi mâncărimi etc. Se face o cură de pepene galben de 10-12 zile, timp în care sunt scoase din alimentaţie carnea, grăsimile şi alimentele sintetice ori conservate. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi o linguriţă cu vârf de pulbere de trei-fraţi-pătaţi (Viola tricolor), pe stomacul gol, cu puţină apă.
Diabet. Prezenţa în componenţa pepenelui galben a unor elemente (cum ar fi potasiul, calciul) şi a vitaminelor A, B, C, ajută la păstrarea echilibrului metabolic necesar în această afecţiune, protejând organismul de apariţia unor complicaţii la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor şi rinichilor. Se consumă cantităţi moderate (300-500 grame) de pepene galben în fiecare zi, pe parcursul sezonului.
Febră, boli infecţioase însoţite de febră. Nectarul proaspăt de pepene galben (obţinut prin simpla mixare) constituie un adevărat tonic natural, atunci când este folosit de către bolnavii cu febră ridicată sau cu manifestări inflamatorii (inclusiv la nivel cutanat). Pepenele galben, amestecat cu puţină miere, este foarte răcoritor pentru cei care au febră mare, datorită aportului masiv de vitamina C, fiind şi un suport pentru sistemul cardiovascular, extrem de solicitat atunci când temperatura corpului este foarte ridicată.
Vitamina A. Alături de fructul de cătină, care este campionul absolut al vitaminei A, şi de caise, pepenele galben conţine printre cele mai mari cantităţi de vitamina A (de fapt, provitamina A, pe care organismul o transformă în vitamina A, prin procesele de digestie). Un singur pepene galben, cu o greutate de un kilogram, furnizează aproape 300% din necesarul zilnic de vitamina A al unui adult, vitamina necesară pentru menţinerea în bună stare a sistemului imunitar şi nervos, dar şi a echilibrului endocrin.
Vitamina B6. Jumătate de kilogram de pepene galben conţine aproape 40% din necesarul de vitamina B6 al organismului.Vitamina B6 este foarte importantă pentru organismul uman, fiind implicată în asimilarea magneziului, eliminarea apei suplimentare din ţesuturi (are efect contra edemelor), în menţinerea integrităţii şi funcţionalităţii sistemului nervos (previne şi tratează neuropatiile periferice), în menţinerea sănătăţii articulaţiilor şi tendoanelor (eficientă în reumatism şi în tendinite). Administrată persoanelor cu grave tulburări psihice (autism, schizofrenie), vitamina B6 a condus, adesea, la ameliorări simţitoare ale stării pacienţilor.
Frumuseţe Tenul ofilit sau uscat va beneficia de efectul hidratant şi reîntineritor al pepenelui galben. Se face masaj uşor cu suc proaspăt sau se pun felii subţiri de pepene galben pe faţă şi se ţin vreme de 15-20 de minute. Tenul iritabil. Se tratează eficient şi rapid, aplicând felii subţiri de pepene galben, ţinute în prealabil la frigider. Această aplicaţie este foarte eficientă şi pentru a calma inflamaţiile şi senzaţiile de arsură de la nivelul pielii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință
Microplasticile din aer, cauza înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Ce au descoperit oamenii de știință Oamenii de știință ar fi descoperit o potențială cauză a înmulțirii inexplicabile a anumitor tipuri de cancer. Potrivit acestora, după o analiză a 3.000 de studii, microplasticile din aer ar putea duce la apariția cancerului de colon și […]