Rămâi conectat

Politică Administrație

Pentru Traian Pandor, primarul oraşului Baia de Arieş, proiectele de investiţii privind creşterea calităţii vieţii locuitorilor oraşului, dar şi a celor din localităţile componente au fost o prioritate

Publicat

în

Pentru Traian Pandor, primarul oraşului Baia de Arieş, proiectele de investiţii privind creşterea calităţii vieţii locuitorilor oraşului, dar şi a celor din localităţile componente au fost o prioritate

Dragi concetăţeni, doresc să vă mulţumesc pentru încrederea acordată în cele două mandate şi mă simt obligat să vă prezint principalele realizări din localitatea noastră. – Traian Pandor, primarul Oraşului Baia de Arieş.

Spaţiile de învăţământ, cele sportive şi recreative, au beneficiat de o serie de investiţii care să ducă la creşterea actului educaţional. Astfel, şcoala cu clasele I-VIII Baia de Arieş a beneficiat de lucrări de înlocuire învelitoare acoperiş, iar pentru liceul „dr. Lazăr Chirilă” s-a depus un proiect, care beneficiază de finanţare, pentru eficientizare energetică a liceului. Pentru centrul cultural-educativ din satul Cioara de Sus s-au realizat lucrări de reabilitare. Elevii din satele aparţinătoare şi cei care se află mai departe de şcoală beneficiază de un microbuz de transport persoane cu 19+1+1 locuri, pentru a nu mai fi nevoiţi să străbată kilometrii pe jos. În oraş s-a construit un teren sintetic sportiv multifuncţional, s-a obţinut finanţare pentru modernizarea bazei sportive şi s-au realizat lucrări de hidroizolaţie la sala de sport. Nici ştrandul din localitate nu a fost neglijat, fiind dotat cu un sistem de încălzire a apei, iar zona de şezlonguri a fost modernizată prin pavare.

Infrastructura din oraşul Baia de Arieş reprezintă, de asemenea, un punct important pe agenda de investiţii. Oraşul a beneficiat de amenajare parcări, reabilitare drumuri publice, modernizare iluminat public şi lucrări pentru extinderea sistemelor de apă:

 • Modernizare strada Ţarinei – Baia de Arieş;
 • Reamenajare scuaruri şi înfiinţare de noi zone în oraşul Baia de Arieş, respectiv ,,Amenajare scuar (parc) Coloana Infinitului”;
 • Amenajare parcări publice şi trotuare în oraşul Baia de Arieş, respectiv: ,,Parcare cu dale în zona blocurilor 44 şi 24B, str. Moţilor” şi ,,Trotuar cu dale în zona bloc 44, str. Moţilor”
 • Reabilitare dispensar medical atât exterior cât şi interior, spaţiul din împrejur şi amenajare rampă pentru persoane cu dizabilităţi;
 • Modernizare iluminat public în oraşul Baia de Arieş în vederea eficientizării – etapa I şi II;
 • Modernizare strada Brazilor, oraş Baia de Arieş –Tronson 1;
 • Modernizare străzi în oraşul Baia de Arieş: str. 8 Martie şi Merilor;
 • Reamenajare scuaruri si înfiinţarea de noi zone verzi în oraşul Baia de Arieş – Amenajare Parcul Eroilor;
 • Proiectare ”Reabilitare Remiză P.S.I – Sediu formaţie de lucru I.S.U”;
 • Continuare realizare PUG la nivelul UAT;
 • Programului naţional de cadastru şi carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică –sector 3;
 • Realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor în sectoarele cadastrale nr. 5, 9, 11, 26, 27, 28, 33, 36;
 • Acces carosabil bl.60b, strada 22 Decembrie, Baia de Arieş;
 • Amenajare parcări publice şi trotuare în oraşul Baia de Arieş;
 • Reabilitare şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată în oraşul Baia de Arieş, în parteneriat cu APA CTTA Alba.

Ambiţios şi serios, primarul Traian Pandor s-a preocupat însă şi de necesităţile fiecărui sat în parte, modernizând drumuri locale, reparând poduri şi podeţe, astfel încât să le asigure concetăţenilor săi un acces facil către locuinţe şi o bună conectivitate la drumurile publice care fac legătura cu restul judeţului:

Elit - Gustul Desăvârșit
 • Modernizare DC 1 Baia de Arieş – Cioara de Sus de la km. 0+200 –km 2+717;
 • Modernizare drum forestier Valea Hătmăneasa, de la km 0+000 la km 1+330;
 • Modernizare drum forestier Valea Hătmăneasa, de la km 1+330.0 la km 4+830.0, – tronson IA;
 • Modernizare drum vicinal nr. 2 – Sartăş – ramurile A, B şi D;
 • Proiectare modernizare drum vicinal nr. 4, sat Brăzeşti;
 • Ansamblu odihnă lângă DN75, sat Brăzeşti;
 • Reparaţii pod Muncelu;
 • Modernizare drum forestier Valea Hătmăneasa, de la km 1+330.0 la km 4+830.0 – tronson IB;
 • Reabilitare centru cultural educativ — (fosta scoală) Brăzeşti;
 • Înscrierea proprietăţii în Cartea Funciara a Păşunii împădurite din Muntele Mare;
 • Amenajament silvic şi pastoral;
 • Lucrări de reparaţii şi întreţinere drum comunal DC 1A Muncelu-Valea Şeşii;

Gospodar serios şi cu putere de muncă, Traian Pandor mai are proiecte importante pregătite şi pentru viitorul mandat, sau aflate deja în derulare. Strategia de dezvoltare a oraşului Baia de Arieş vizează terminarea proiectelor de investiţii de la liceul „dr. Lazăr Chirilă”, la baza sportivă şi construirea unui campus pentru elevii din Baia de Arieş şi satele limitrofe prin Compania Naţională de Investiţii. Străzile care au beneficiat de lucrări de apă şi canalizare, vor fi modernizate după finalizarea acestor lucrări. De asemenea, şi alte zone din Baia de Arieş vor beneficia de lucrări pentru reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi apă uzată. Creşterea eficienţei energetice a sistemului de iluminat public în Oraşul Baia de Arieş va fi implementat prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Pentru a putea fi executate în regim propriu, întreţinerea drumurilor vicinale şi de exploataţie din localitate, drumuri pe care le folosesc fermierii în principal se va achiziţiona un buldozer. Nici mediul privat nu va fi neglijat, beneficiind de tot sprijinul administraţiei liberale.

Vă mulţumesc pentru încrederea şi sprijinul acordat, parteneriatul cu dumneavoastră fiind principala mea preocupare. Pentru a continua dezvoltarea oraşului, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, domnul Ion Dumitrel, vă cerem sprijinul dumneavoastră şi la următoarele alegeri!

Cu deosebit respect,

TRAIAN PANDOR, primarul oraşului Baia de Arieş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare