Pentru restaurarea Castelului din Sâncrai Consiliul Județean Alba pune la bătaie 2,3 milioane de lei
Consiliul Județean Alba a lansat recent licitația pentru a doua etapă a lucrărilor de reabilitare (restaurare) a Castelului de la Sîncrai, contract cu o valoare estimată de 2.330.000 de lei.
Potrivit caietului de sarcini este vorba despre lucrări de tâmplărie de lemn și aluminiu, execuție de pardoseli din mochetă, parchet, mozaic turnat, dușumele, gresie și plăci din marmură, montarea de tavane din gips carton, placaje interioare și exterioare din faianță și marmură, recondiționarea acoperișului,lucrări de hidroizolație, tencuire și vopsire-zugrăvire.
Castelul de la Sîncrai, una din bijuteriile arhitectonice ale judeţului Alba, aflat în proprietatea Consiliului Județean, a intrat în conservare în anul 2011 când consilierii judeţeni au aprobat și studiul de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii.
Valoarea totală a investiţiei, aşa cum rezultă din studiul de fezabilitate, este de peste 8 milioane de lei, din care peste 1,7 milioane lei au fost cheltuiţi în etapa de conservare.
Contractul pentru etapa a doua de renovare (recondiționare) va fi câștigat de firma care oferă prețul cel mai mic.
Potrivit șefului Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, intenţia este de a amenaja în zona respectivă un loc în care Asociaţia cultivatorilor de trandafiri să îşi poată dezvolta o activitate asociativă iar castelul să fie imaginea cultivatorilor de trandafiri din judeţul Alba, fiind o construcţie valoaroasă din punct de vedere arhitectonic. În acest sens, va fi amenajat un Centru de formare profesională cu birouri, sală de conferinţe, săli expoziţionale şi camere de cazare.
Clădirea a aparţinut familiei Kemeny şi a fost construită în anul 1805 iar din anul 1890 a devenit reşedinţa familiei nobiliare Banffy. După 1947, odată cu schimbarea destinaţiei în azil pentru copii cu dizabilităţi, a suferit mari transformări exterioare şi interioare, majoritatea fiind de natură să deformeze aspectul iniţial, dar mai ales să ducă la degradări majore datorate lipsei de profesionalism în intervenţii. O ultimă reparaţie s-a făcut în anii ’80, la acoperiş iar din 1997 clădirea a rămas nelocuită, lasată în paragină, astfel că a suferit o intensă degradare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028
VIDEO | Planurile vicepreședinților votați ai Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan și George Rotar, pentru mandatul 2024-2028 Astăzi, 4 noiembrie 2024, consilierii județeni au avut de votat vicepreședinții Consiliului Județean Alba. În urma voturilor exprimate, Marius Hațegan și George Rotar au fost desemnați să ocupe funcțiile de vicepreședinți pentru mandatul 2024-2028. Citește și: VIDEO | […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a