Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pentru prevenirea răspândirii PESTEI PORCINE, 1541 de mistreți, adică 58% din cota de recoltă din județul Alba au fost împușcați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru prevenirea răspândirii PESTEI PORCINE, 1541 de mistreți, adică 58% din cota de recoltă din județul Alba au fost împușcați

De la apariția primului focar de pestă porcină africană la 2 porci din gospodăria unui sătean din localitatea Goiești, comuna Vidra, confirmat pe 31 octombrie 2019 până la data de 10 decembrie a.c., pe fondurile de vânătoare din județ au fost împușcați în total 1.541 de mistreți, a declarat pentru ziarul „Unirea” fostul subprefect Nicolae Mera.

Cifra reprezintă 58% din cota de recoltă de 2.653 de mistreți pentru perioada 15 mai 2019 – 14 mai 2020, iar operațiunea este în toi. „Sunt probleme și la vânători. Mi-a spus foarte clar: «Eu nu pot vâna decât până la ora 4.00, iar peste zi, cu foarte mare dificultate îi găsesc și pot să-i gonesc de acolo»”, a spus subprefectul Nicolae Mera, mulțumit însă că totuși lucrurile „se mișcă”, iar partidele de vânătoare la porcii mistreți sunt organizate „la greu”. În județul Alba, au fost depistați 4 mistreți afectați de boală: unul pe fondul de vânătoare nr. 44 Ohaba și 3 pe fondul de vânătoare nr. 36 Berghin.

Pesta porcină africană a ucis 540.591 de porci și sunt afectați 2.379 de mistreți

Potrivit ultimei situații centralizate de ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 254 de localități din 28 de județe cu un număr de 709 focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 4 focare în exploatații de tip A). În alte 7 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 540.591 de porci afectați de boală și există 2.379 de cazuri la mistreți.

În total, au fost stinse 2.145 de focare. Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor active de PPA pe județe se prezintă astfel: Satu Mare: 1 focar și 166 de cazuri la mistreţi; Bihor: 5 focare în gospodării şi 222 de cazuri la mistreţi; Sălaj: 48 de cazuri la mistreţi; Tulcea: 4 focare în gospodării și 178 de cazuri la mistreţi; Brăila: 28 de focare și 24 de cazuri la mistreți; Constanţa: 2 focare în gospodării și 36 de cazuri la mistreţi; Ialomiţa: 17 focare în gospodării și 166 de cazuri la mistreţi; Galaţi: 3 focare în gospodării şi 41 de cazuri la mistreţi; Ilfov: 7 focare (dintre care 1 focar într-o exploatație comercială) și 161 de cazuri la mistreți; Călăraşi: 1 focar într-o exploatație comercială şi 119 cazuri la mistreţi; Buzău: 5 focare în gospodării și 24 cazuri la mistreți; Giurgiu: 199 de focare (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 298 de cazuri la mistreți; Teleorman: 227 de focare în gospodării și 537 de cazuri la mistreți; Argeș: 3 focare (dintre care 2 focare în exploatații comerciale) și 29 de cazuri la mistreți; Olt: 60 de focare (dintre care 1 focar într-o exploatație comercială) și 5 cazuri la mistreți; Dâmbovița: 15 focare (dintre care 1 focar într-o exploatație comercială și 1 focar într-o exploatație de tip A) și 42 de cazuri la mistreți; Bistrița – Năsăud: 4 cazuri la mistreți, Botoșani: 1 focar într-o gospodărie și 99 de cazuri la mistreți; Dolj: 66 de focare în gospodării și 29 de cazuri la mistreți; Maramureș: 4 focare în gospodării și 20 de cazuri la mistreți; Prahova: 2 focare în gospodării și 8 cazuri la mistreți, Iași: 1 focar într-o gospodărie și 2 cazuri la mistreți; Vrancea: 5 focare în gospodării și 25 de cazuri la mistreți; Arad: 59 de cazuri la mistreți; Vaslui: 1 focar într-o gospodărie și 5 cazuri la mistreți; Gorj: 39 de focare în gospodării și 8 cazuri la mistreți; Vâlcea: 1 caz la mistreț, Neamț: 2 focare în gospodării ; Sibiu: 6 focare în gospodării și 2 cazuri la mistreți; Covasna: 6 cazuri la mistreți; Brașov: 1 focar într-o gospodărie și 6 cazuri la mistreți; Alba: 1 focar într-o gospodărie și 4 cazuri la mistreți; Mureș: 2 cazuri la mistreți; Bacău: 3 focare în gospodării și 2 cazuri la mistreți; Mehedinți: 1 caz la mistreți.

Până pe 10 decembrie, au fost despăgubiți 13.701 crescători de porci, valoarea plăților însumând 330.659.590 de lei.

Orice suspiciune de boală trebuie sesizată imediat medicului veterinar sau DSVSA Alba!

Măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii pestei porcine via Primăria Alba Iulia

Primăria municipiului Alba Iulia, urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în Comuna Berghin, informează locuitorii asupra setului de măsuri obligatorii pentru prevenirea răspândirii bolii: deținerea exclusiv de porcine identificate, respectiv obligația identificării porcilor de către medicul veterinar; menținerea porcilor în incinta adăposturilor/curților; se interzice creșterea porcilor în stare de libertate, pe pășuni, în păduri sau pe gropile de gunoi ale localităților; achiziționarea porcilor vii numai însoțiți de documente sanitar-veterinare (certificat sanitar veterinar de sănătate, formular de mișcare); efectuarea examenului trichineloscopic după sacrificarea suinelor; achiziționarea de carne și produse din carne doar din unități autorizate/înregistrate sanitar – veterinar, nu din tăieri clandestine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea