Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pentru a nu cădea victime înșelăciunilor prin telefon, polițiștii vă recomandă…

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cartela pre-payPractica judiciară și cazuistica Poliției au demonstrat faptul că la nivel național atât internetul, prin intermediul platformelor de socializare online, cât și telefonia mobilă cu acces prin intermediul cartelelor preplătite, de tip PrePay, constituie unul dintre principalele instrumente de lucru folosite de membri ai unor grupări infracționale specializați în comiterea unor infracțiuni grave.

Pentru a-și duce la bun sfârșit planul infracțional, acest tip de infractori achiziționează cartele PrePay pe care le folosesc în pregătirea și comiterea de infracțiuni. Poziția anonimă pe care utilizarea unor astfel de cartele o presupune favorizează dezvoltarea unor fenomene infracționale: fraude, înșelăciuni, șantaj, amenințare etc. și îngreunează obținerea de date esențiale pentru identificarea infractorilor și luarea măsurilor legale care se impun.

Și în cazul înșelăciunilor comise prin metoda ”accidentul” infractorii preferă să lucreze cu telefonul mobil care utilizează cartelă SIM gen PrePay și cu o vorbă bună care îi face pe părinții îngrijorați să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-și ajuta copiii aflați în necaz.

Păcăleala este simplă și nu necesită o documentare prea riguroasă din partea infractorilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecați în străinătate ori mutați în alte localități din țară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă și implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinților și susține că este avocatul fiului familiei respective sau procurorul care se ocupă de caz. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbește, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat/procuror.

Înșelăciunea poate avea următorul scenariu: fiul/ fiică a fost implicat într-un accident rutier grav și trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal și de pedeapsa cu închisoarea.

*Pentru a nu cădea victime unor astfel de situații, polițiștii i vă recomandă:

– Nu dați curs solicitărilor venite din partea diferitelor persoane care fie vă apelează telefonic, fie se prezintă la domiciliul dumneavoastră și vă  cer bani, descriind evenimente rutiere tragice în care sunt implicați membri ai familiei dumneavoastră;

– Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat !

– Pentru a putea verifica ulterior dacă informația comunicată  a fost adevărată sau nu, solicitați interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc);

– Nu vă lăsați impresionați de povești tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obține diverse facilități.

*REȚINEȚI !

Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua și a treia, care se presupune că au bani și rude care nu se află în proximitatea lor.

*Pe ce se mizează:

– Incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante;

– Incapacitatea de evalua rațional situația în stare de urgență;

– Empatia și compasiunea ridicate ale victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea