Pensionare la 70 de ani: Prelungirea vârstei de pensionare s-ar putea face doar cu acordul angajatorului
Pensionare la 70 de ani: Prelungirea vârstei de pensionare s-ar putea face doar cu acordul angajatorului
Persoanele care doresc să lucreze până la vârsta de 70 de ani o pot face doar dacă și angajatorul este de acord. Inițiativa legislativă aparține deputatei Oana Silvia Toiu (susținută de colegii din USR-PLUS) și amendează Proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare (L229/2021), inițiat de Guvern.
Documentul se află în prezent în dezbaterea Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului.
Referitor la dispozițiile din forma Guvernului, potrivit cărora „persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, iar „continuarea activității nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului”, amendamentele formulate prevăd continuarea activității doar cu acordul anual al unității angajatoare, întrucât un raport juridic de muncă, indiferent de tipul acestuia, presupune acordul celor două părți care îl încheie, iar obligarea angajatorului de a continua raportul juridic de muncă doar pe baza unei simple solicitări a angajatului reprezintă o excepție nejustificată.
Mai mult, inițiatorul dorește ca angajatorul să aibă posibilitatea de a evalua anual și de a lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activității angajaților din sistemul public după vârsta standard de pensionare, în caz contrar, riscând să rămână cu angajați care nu pot îndeplini cerințele locului de munca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 51 de minute
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri