Rămâi conectat

Actualitate

Pensiile speciale din MAI au costat bugetul de stat 2,85 de miliarde de lei în 2017. 3.900 de lei a fost pensia specială medie brută

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensiile speciale ale pensionarilor din MAI se plătesc doar de la bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite obligatoriu de toţi contribuabilii din România. Pensia specială medie brută din MAI a fost în 2017 de 3.924 de lei, reiese din datele Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului de Interne.

Pensiile speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor ISU, dar şi ale celorlalţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au costat bugetul de stat 2,85 de miliarde de lei în 2017, arată datele oficiale comunicate de către oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MAI.

Aproape 65.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri ISU, dar şi alţi profesionişti din cadrul Ministerului de Interne au încasat pensie de serviciu în luna decembrie 2017. Informaţia a fost comunicată exclusiv pentru Economica de către oficialii Casei de Pensii Sectoriale (CPS) a Ministerului Afacerilor Interne care administrează şi plăteşte pensiile profesioniştilor din MAI. Numărul lor nu s-a modificat semnificativ în cursul anului 2017, arată datele oficiale, comparate de Economica.

În 2017, pensia specială medie brută din MAI a fost de 3.924 de lei, reiese din datele pe care ni le-a transmis CPS a Ministerului de resort. Valoarea medie brută a pensiei de serviciu pe care au încasat-o în luna decembrie 2017 pensionarii din MAI a fost de 4.255 de lei, potrivit informaţiilor pe care CPS a MAI le-a comunicat exclusiv pentru Economica. Valoarea medie brută a pensiei speciale din MAI a crescut cu 20% în decembrie 2017 faţă de nivelul lunii ianuarie 2017, arată datele CPS a MAI, analizate de Economica. De altfel, valoarea medie a pensiei speciale brute din MAI a crescut continuu pe tot parcursul anului 2017, aşa cum puteţi vedea in extenso în tabelul de mai jos.

2,85 de miliarde de lei am plătit de la bugetul de stat în anul 2017 pentru pensiile speciale din MAI, reiese din datele CPS a Ministerului de resort, transmise Economica.

Am început anul 2017 cu peste 57.000 de beneficiari de pensii speciale din MAI şi am încheiat anul trecut cu aproape 65.000. Numărul beneficiarilor de pensii speciale din MAI a crescut continuu din ianuarie 2017 până în luna iunie, pentru ca în iulie să scadă sensibil faţă de valoarea lunii precedente, urmând ca din luna următoare (august) să se înscrie din nou într-o tendinţă de creştere, aşa cum puteţi vedea, în detaliu, mai sus.

Numărul pensionarilor din MAI, beneficiari de pensii speciale, nu a crescut notabil după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul a adus schimbări nesemnificative legilor care reglementează acordarea pensiilor de serviciu, arată datele oficiale comparate de Economica.

Vă amintim că pe 15 septembrie a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 59 din 2017 prin care Guvernul a făcut o serie de modificări nesubstanţiale la legile care reglementează acordarea pensiilor speciale:

  • pensiile speciale nu mai cresc ori de câte ori se majorează salariile celor încadraţi în funcţiile din care s-au pensionat beneficiarii de pensii de serviciu. Pensiile speciale sunt indexate doar cu rata medie a inflaţiei, indicator definitiv, stabilit la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Până la 15 septembrie 2017, pensiile speciale au fost indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care s-a adăugat 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
  • valoarea netă a pensiei de serviciu nu mai depăşeşte media soldelor sau salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Nuanţat, ce s-a schimbat la 15 septembrie pentru beneficiarii de pensii militare de stat, inclusiv speciale:

Articolul 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat s-a modificat prin OUG nr. 59 din 2017 şi are următorul cuprins:

Articolul 59: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Până la intrarea în vigoare a OUG nr. 59 din 2017, articolul 59 din Legea nr. 223 din 2015 avea următorul cuprins:

Articolul 59 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Articolul 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat s-a modificat prin OUG nr. 59 din 2017 şi are următorul cuprins:

  • Articolul 60: La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

Până la intrarea în vigoare a OUG nr. 59 din 2017, articolul 60 din Legea nr. 223 din 2015 avea următorul cuprins:

Articolul 60 – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

  1. a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
    b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
    (2) În situația în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptățite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate.
    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile.
    (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi (Legea nr. 223 din 2015).

Am încheiat anul trecut cu 20% mai mulţi pensionari MAI, beneficiari de pensii speciale, decât în decembrie 2016.

Concret, am avut 53.847 de beneficiari de pensii speciale din MAI în decembrie 2016, faţă de 64.600 – în decembrie 2017, au spus pentru Economica oficialii Casei de Pensii Sectoriale a MAI.

Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă profesioniştii din MAI care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă.
  • au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

Pensiile din MAI sunt reglementate prin:

  • Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57 din 2015;
  • Ordinul nr. 31 din 12 februarie 2016 pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat;
  • Hotărârea nr. 146 din 10 martie 2016 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea prevederilor art. 121 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
  • OUG nr. 59 din 2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea