Rămâi conectat

Actualitate

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plătite retroactiv: Motivarea CCR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plătite retroactiv: Motivarea CCR

Guvernul trebuie să găsească bani să plătească pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Este vorba despre o sumă consistentă, pentru care nu s-a prevăzut niciun ban în buget. Totodată, aleșii locali au reînceput la rândul lor presiunile pentru a le fi acordate pensii speciale.Sunt vizați sute de parlamentari care vor trebui să primească pensii cumulate pentru mai bine de un an, după ce nu a prevăzut o suma în buget pentru această cheltuială. De exemplu, un fost parlamentar primea până la începutul acestui an, pentru un mandat de patru ani, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, în cazul în care îndeplinește condiția de vârstă pentru pensionare.

Amintim că cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate. Aceasta poate ajunge la mai mult de 6.000 de lei. De asemenea, autoritățile se confruntă cu o altă problemă, deoarece va trebui să găsească sursă de finanțare pentru a plăti toate indemnizațiile speciale pentru parlamentarii ieșiți la pensie.

Curtea Constituțională a României (CCR) a explicat că, în februarie 2021, plenul Parlamentului a dezbătut şi a adoptat într-o singură zi legea, într-o procedură comună, fără ca dezbaterea să aibă loc în procedură de urgenţă în plenul Camerelor reunite.

„Se arată că, deși procedura s-a desfășurat accelerat, nu a fost una de urgență, ci de drept comun”, se menționează în motivare. „Prin urmare, se poate constata că, în condițiile unei proceduri comune, o lege nu poate fi adoptată în termen de o zi, astfel cum s-a întâmplat în cauza de faţă”, a transmis CCR.

Astfel, Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CCR. Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea