Rămâi conectat

Actualitate

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plătite retroactiv: Motivarea CCR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi plătite retroactiv: Motivarea CCR

Guvernul trebuie să găsească bani să plătească pensiile restante încă de la începutul anului trecut, din momentul în care a fost promulgată legea care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că legea prin care s-au eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională.

Este vorba despre o sumă consistentă, pentru care nu s-a prevăzut niciun ban în buget. Totodată, aleșii locali au reînceput la rândul lor presiunile pentru a le fi acordate pensii speciale.Sunt vizați sute de parlamentari care vor trebui să primească pensii cumulate pentru mai bine de un an, după ce nu a prevăzut o suma în buget pentru această cheltuială. De exemplu, un fost parlamentar primea până la începutul acestui an, pentru un mandat de patru ani, o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună, în cazul în care îndeplinește condiția de vârstă pentru pensionare.

Amintim că cea mai mare pensie specială o primesc parlamentarii care au trei mandate. Aceasta poate ajunge la mai mult de 6.000 de lei. De asemenea, autoritățile se confruntă cu o altă problemă, deoarece va trebui să găsească sursă de finanțare pentru a plăti toate indemnizațiile speciale pentru parlamentarii ieșiți la pensie.

Curtea Constituțională a României (CCR) a explicat că, în februarie 2021, plenul Parlamentului a dezbătut şi a adoptat într-o singură zi legea, într-o procedură comună, fără ca dezbaterea să aibă loc în procedură de urgenţă în plenul Camerelor reunite.

„Se arată că, deși procedura s-a desfășurat accelerat, nu a fost una de urgență, ci de drept comun”, se menționează în motivare. „Prin urmare, se poate constata că, în condițiile unei proceduri comune, o lege nu poate fi adoptată în termen de o zi, astfel cum s-a întâmplat în cauza de faţă”, a transmis CCR.

Astfel, Curtea Constituțională a decis că Legea prin care pensiile speciale ale parlamentarilor erau anulate încalcă Constituția și a declarat-o neconstituțională în ansamblul ei. Parlamentarii s-au grăbit, au votat-o într-o singură zi, constată CCR. Curtea a decis că modalitatea în care a fost aprobată legea încalcă art.76 alin.(3) din Constituție.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de vânt puternic și precipitații abundente în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până miercuri dimineața Meteorologii ANM au emis marți, 23 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de ploi abundente și vânt puternic, valabilă în Alba și alte județe din țară până miercuri dimineața, ora 8.00. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea