Pensiile militarilor şi poliţiştilor ar urma să fie plafonate, conform prevederilor noii Ordonanțe de Guvern
Ordonanţa de Urgenţă care reglementează pensiile speciale prevede clar că pensiile sunt indexate anual cu rata inflaţiei, iar pensiile militarilor şi poliţiştilor ar urma să fie plafonate, potrivit realitatea.net. Modificările ar urma să fie aplicate din 15 septembrie.
Astfel, potrivit prevederilor, pensiile militare de stat se actualizează în funcţie de rata inflaţiei:
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuatum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată”.
Articolul 60 stabileşte că pensia militară nu poate fi mai mare decît media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei:
„Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei”, se arată la articolul 60.
*Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi s-a amânat, din cauza pensiilor speciale
Astfel, soarta pensiilor speciale devine şi mai incertă. Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi, la ora 13.00, s-a amânat, urmând să aibă loc, cel mai probabil, vineri. Pe ordinea de zi trebuia să fie inclus şi actul normativ care stabilea pensiile pentru militari şi poliţişti. Potrivit unor surse, ordonanţa nu avea toate avizele necesare. Reamintim că trei miniştri direct implicaţi în avizarea aceastei ordonanţe sunt greu de găsit, de ieri: ministrul Muncii, al Apărării şi cel al Internelor.
Mai mult, MapN şi MAI se contrazic pe tema ordonanţei de urgenţă care ar urma să reglementeze regimul pensiilor. Astfel, cei de la Apărare au anunţat, miercuri, că „specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare”. Pe de altă parte, pe 30 iulie, MAI anunţa, pe Facebook, că nu a inițiat și nu are un astfel de proiect (n.r. OUG) în lucru.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]