Rămâi conectat

Economie

PENSII SPECIALE pentru o nouă categorie de angajați! Cine sunt privilegiații care vor primi ”pensie de serviciu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noi categorii de angajați urmează să primească pensii mai mari decât ar fi trebuit, potrivit contribuției lor la bugetul asigurărilor sociale.

Numărul privilegiaților se va mări considerabil odată cu includerea în această castă a privilegaților a unor companii de stat, precum CFR Călători, CFR Marfă și CFR Infrastructură. Se face astfel trecerea de la răsplătirea angajaților statului la cea a angajaților companiilor de stat în cazul în care și plenul Camerei va adopta astăzi proiectul de Statut al personalului feroviar în forma adoptată de Senat.

Proiectul inițiat de un grup de senatori PSD a trecut prin adoptare tacită la Senat și se află pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților, programată pentru astăzi.

În forma inițială, proiectul prevede instituirea de pensii speciale, sub clasica denumire de ”pensie de serviciu”, pentru personalul cu responsabilități în siguranța circulației feroviare. Astfel, mecanicii de locomotivă care au îndeplinit vârsta de 50 de ani și au o vechime de minimum 20 de ani vor primi pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale brute în ultimul an dinaintea pensionării.

Ceilalți angajați ai CFR cu responsabilități în siguranța circulației trebuie să aibă cel puțin 52 de ani și 20 de ani vechime. În cazul în care își amână ieșirea la pensie, aceasta ca crește cu 1% din media veniturilor totale brute pentru fiecare an petrecut în plus la muncă.

Consiliul Economic și Social a reclamat, în punctul său de vedere, că aceste prevederi sunt discriminatorii în raport cu celelalte categorii de asigurați, iar Consiliul Legislativ a observat, în punctul său de vedere, că proiectul are impact bugetar, deci ar fi trebuit cerută și opinia Guvernului.

Raportul Comisiilor reunite de muncă și transporturi ale Camerei Deputaților propun plenului eliminarea acestor prevederi și trecerea personalului vizat la condiții speciale de muncă, ceea ce oricum le-ar aduce un plus la pensie față de condițiile actuale. Rămâne de văzut dacă plenul va ține cont de propunerile comisiilor sau va trece legea în forma Senatului, potrivit dcbusiness.ro

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De noaptea minții: Crescătorii mici de vaci, oi, capre sunt obligați să-și facă Cod Digital de Exploatație

Unirea Ziarul

Publicat

în

De noaptea minții: Crescătorii mici de vaci, oi, capre sunt obligați să-și facă Cod Digital de Exploatație. Industria laptelui, în pericol de blocare Industria românească de lapte n-a prea stat pe roze nici până acum, însă riscă să se blocheze de-a binelea în curând, din cauza unor măsuri luate fără prea multă chibzuință sau aplicate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea