Pensii majorate pentru unii români! Categoriile de pensionari care se vor bucura de venituri mai mari
Pensii majorate pentru unii români! Categoriile de pensionari care se vor bucura de venituri mai mari
Câteva categorii de pensionari vor primi o indemnizaţie în plus, adică bani mai mulţi, după o decizie a CCR, publicată recent în Monitorul Oficial.
Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit că indemnizația pentru pensionarii care sunt membri ai unor uniuni de creatori trebuie să fie oferită tuturor acestora, nu doar celor din sistemul public de pensii.
CCR a decis recent că anumite prevederi din Legea 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii nu sunt constituționale.
„(…) sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională„, se arată în Decizia 561/2022, cea care a fost publicată recent în Monitorul Oficial.
Legea despre care vorbește Curtea Constituțională a României (CCR) arată că pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite primesc o indemnizație lunară. Aceste persoane, spune legea, sunt recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
Aceeași lege mai arată că astfel de persoane sunt persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice. Legea 8/2006 stabilea ca indemnizația să fie acordată doar pensionarilor din sistemul public de pensii. Acum, prin Legea 83, Legea 8/2006 a fost completată în anul 2016, iar jurnaliștii și militarii pensionați beneficiază de această indemnizație, doar dacă sunt membri ai uniunilor de creatori.
Așadar, Curtea nu a fost de acord ca doar pensionarii sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, să beneficieze de o indemnizație lunară ce reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului. Valoarea maximă stabilită de lege pentru această indemnizație este de două salarii de bază minime brute pe țară.
Efectele juridice ale aspectelor Legii 8/2006 care sunt declarate neconstituționale vor expira la 45 de zile după publicarea deciziei, adică la data de 25 martie, dacă autoritățile nu ajung la un consens cu între prevederile neconstituționale și dispozițiile Constituției. În această perioadă, dispozițiile respective sunt suspendate.
Aceeași lege arată că jurnaliștii și militarii pensionați vor primi o indemnizație specială în valoare de 50% din pensia cuvenită sau aflată în plată la data solicitării. Legea arată că există și o limită, iar aceasta este echivalentul a două salarii de bază minime brute.
Acum, salariul minim brut este de 1.250 de lei, iar asta înseamnă că indemnizația specială este de cel mult 2.500 de lei.
Ca exemplu, dacă un pensionar are o pensie de 1.000 de lei, indemnizația suplimentară va fi de 500 de lei. Cuantumul total va fi de 1.500 de lei lunar, potrivit capital.ro.
Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat. Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă. Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării..
Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii. Un calcul simplu arată problemele cu care aceştia se vor confrunta. Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate. Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii