PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat
PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat
Pentru a ține mai bine sub control cheltuielile statului și să echilibreze bugetul, Guvernul Bolojan a adoptat noi reguli cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2025. Una dintre schimbările importante este cea legată de pensionari și de contribuția la sănătate (CASS) pentru pensii.
Pensionarii cu pensii care trec de 3.000 lei vor plăti contribuție la sănătate (CASS) din toamnă
Guvernul Bolojan a adoptat un proiect de lege privind măsurile fiscal-bugetare care intră în vigoare de la 1 septembrie 2025: una dintre schimbările importante este legată de pensionari și de contribuția la sănătate (CASS) pentru pensii. Până acum, pensionarii nu plăteau contribuția la sănătate pentru pensii. Totuși, de la 1 septembrie 2025, dacă o pensie trece de 3.000 de lei pe lună, pensionarul va plăti CASS doar pentru suma care depășește acești 3.000 de lei.
Citește și: PENSII 2025 | Detalii privind formula de calcul după care vor fi taxate pensiile mai mari de 3.000 de lei. Formula de calcul explicată pas cu pas
Ce înseamnă asta, mai exact?
- Dacă pensia e sub sau egală cu 3.000 lei/lună, nu se plătește CASS.
- Dacă pensia e, de exemplu, 5.000 lei/lună, se plătește CASS doar pentru diferența de 2.000 lei (adică 5.000 – 3.000).
- CASS este 10% din acea diferență, deci 200 lei în acest caz.
- Salariat cu 5.000 lei salariu brut: plătește 10% CASS din toată suma = 500 lei.
- Pensionar cu 5.000 lei pensie: plătește 10% doar pentru ce depășește 3.000 lei = 200 lei.
În plus, dacă cineva vrea să plătească contribuția la sănătate din proprie inițiativă (de exemplu, dacă nu e asigurat), va putea face acest lucru începând cu 1 august 2025.
Ce înseamnă asta?
Guvernul Bolojan propune o schimbare importantă legată de contribuția la sănătate (CASS) pentru a aduce mai mulți bani în sistemul de sănătate. Mai exact, vrea să elimine unele scutiri și să ceară și pensionarilor cu pensii mai mari să plătească CASS.
Ce înseamnă asta? Dacă ai pensie peste un anumit prag (de exemplu, 3.000 lei), vei plăti CASS pentru partea care depășește acel prag. Nu contează din ce tip de pensie provine venitul: pensie de stat, pensie specială, pensie privată sau pensie facultativă. Toți pensionarii vor fi tratați la fel, indiferent de sursa pensiei. Această măsură este gândită pentru a fi echitabilă, adică fiecare contribuie în funcție de cât câștigă.
De ce se face asta?
La finalul anului 2024, în sistem erau 10,3 milioane de persoane care nu plăteau CASS și doar 6,3 milioane care plăteau. Guvernul Bolojan vrea să reducă numărul celor scutiți de plată, pentru că sistemul are nevoie de bani ca să funcționeze.
Se vor modifica și regulile pentru persoanele care își asigură rudele fără venituri (soț, soție, părinți) – și aceștia vor trebui să plătească contribuția la sănătate, dacă vor să fie asigurați.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]