PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol cheie în stabilirea dreptului la pensie, dar și în calcularea cuantumului acesteia.
Ce este stagiul complet de cotizare?
Stagiul complet de cotizare reprezintă perioada minimă de timp în care o persoană a contribuit activ la sistemul public de pensii. Cu alte cuvinte, este numărul de ani în care ai lucrat legal și ai plătit contribuții sociale la bugetul asigurărilor sociale de stat. Potrivit legislației actuale din România, stagiul complet de cotizare variază în funcție de anul nașterii și de genul solicitantului.
Citește și: PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
De exemplu, în anul 2025, pentru femei, stagiul complet este de aproximativ 32 de ani, iar pentru bărbați, de 35 de ani. Aceste praguri cresc treptat, în concordanță cu calendarul de majorare a vârstei de pensionare și a stagiului complet prevăzut de lege.
De ce este important pentru obținerea pensiei?
Fără realizarea stagiului complet de cotizare, nu poți beneficia de pensie pentru limită de vârstă în condiții normale, așa cum sunt ele reglementate de lege.
Există și opțiunea pensionării anticipate parțiale, însă aceasta presupune îndeplinirea unui stagiu minim de cotizare (de regulă cu cel puțin 8 ani mai puțin decât cel complet) și atrage după sine o penalizare a pensiei lunare, proporțională cu anii lipsă.
Mai mult decât atât, stagiul complet influențează direct valoarea pensiei. Cu cât contribui mai mult și mai constant, cu atât punctajul tău anual crește, ceea ce se reflectă pozitiv în cuantumul final al pensiei.
Fiecare an în plus de muncă peste stagiul complet aduce beneficii suplimentare, sub formă de bonificații sau majorări ale sumei primite lunar, ceea ce poate face o diferență semnificativă în traiul la pensie.
Cum poate fi completat stagiul de cotizare?
Pentru cei care nu au reușit să acumuleze suficienți ani de cotizare, statul oferă posibilitatea completării retroactive a acestora. În baza unei contribuții voluntare, persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare pot ”cumpăra” ani lipsă, dar doar în limita a 6 ani, conform reglementărilor actuale.
Așadar, stagiul complet de cotizare nu este doar o condiție birocratică, ci o verigă esențială în siguranța financiară de la bătrânețe. Planificarea carierei și a contribuțiilor la timp poate face diferența între o pensie decentă și una minimă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale La Guvern, în această perioadă, s-au pregătit mai multe variante pentru reforma fiscală, variante care sunt prezentate Comisiei Europene. Cătălin Predoiu, Premierul interimar, imediat ce vom primi undă verde din partea Comisiei, își va asuma trimiterea reformei fiscale […]
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025 Noile taxe nu vor putea fi evitate după alegerile prezidențiale. Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, anunță vremuri grele pentru români. Conform acestuia, noul executiv nu va putea evita impunerea unor noi taxe din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și care trebuie restrâns. […]
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale Suntem martorii unui moment istoric! Șapte foști ambasadori ai Statelor Unite în România au semnat, într-un gest fără precedent, o scrisoare comună cu o săptămână înaintea […]