Pensii 2024: Noua lege a pensiilor aduce modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei
Pensii 2024: Noua lege a pensiilor aduce modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei
De la data de 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare Noua Lege a pensiilor, care va aduce unele modificări privind reducerea vârstei de pensionare pentru femei.
Astfel, noua lege aduce un beneficiu de pensionare pentru mame, chiar și pentru cele care au avut un singur copil.
Citește și: Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate
Legea 360/2023 prevede la Articolul 51 că: ”Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, astfel:
Nr. copii născuți și crecuți – Vârsta standard de pensionare se reduce cu
1 copil – 6 luni
2 copii – 1 an
3 copii – 1 an și 6 luni
4 copii – 2 ani
5 copii – 2 ani și 6 luni
6 copii – 3 ani
7 copii și peste – 3 ani și 6 luni
„Reducerea vârstei de pensionare specificată în alin. (1) se aplică și în cazul în care numărul de copii include și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.”
Practic, o femeie care a născut și crescut un copil va putea obține o reducere de șase luni a vârstei de pensionare, în timp ce una care a avut șapte sau mai mulți copii va beneficia de o reducere de trei ani și șase luni a vârstei de pensionare.
Pentru a evita discriminarea între femeile care au dat naștere și cele care au adoptat, legea stipulează că aceste reduceri se aplică și în cazul copiilor adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Citește și: Legea pensiilor 2024: Recalculare pensii după noua lege. Ce sunt punctele de stabilitate
Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, care acum nu va fi implementată, conținea un mecanism diferit de reducere. „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și au avut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani puteau solicita o reducere de 6 ani a vârstei de pensionare.”
Aceasta prevedea, de asemenea, o reducere suplimentară a vârstei de pensionare pentru mamele cu cel puțin patru copii. Concret, aceste „mame eroine” ar fi putut ieși la pensie mai devreme cu un an pentru fiecare copil după al patrulea. De exemplu, o mamă cu patru copii ar fi putut ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii ar fi beneficiat de o reducere de opt ani a vârstei de pensionare.
Aceste prevederi, care acum nu vor mai fi implementate, ofereau, evident, avantaje semnificative pentru mamele care au crescut mai mulți copii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii