Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2024: Ce români vor avea parte de 2 MAJORĂRI odată cu noua lege. Cum se vor calcula pensiile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2024: Ce români vor avea parte de 2 MAJORĂRI odată cu noua lege. Cum se vor calcula pensiile

Noua lege a pensiilor a fost finalizată de Executivul de la București și va intra în ședința coaliției. Legea a fost deja trimisă și la Comisia Europeană, iar șansele pentru a primi ”undă verde” sunt foarte mari, tocmai de aceea Guvernul își face planuri și ar vrea să o treacă de Parlament până pe 20 noiembrie, urmând ca prima creștere a pensiilor să aibă loc la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Indexare pensii de la 1 ianuarie 2024: Pensia minimă și pensiile mici se vor majora mai mult, cu până la 30%

Conform proiectului de lege, unii pensionari vor fi mai norocoși decât ceilalți și vor avea parte de 2 creșteri în anul 2024. Prima creștere a pensiilor va avea loc la 1 ianuarie 2024.

Sigur este că de la începutul anului toate pensiile vor creste cu 13,8%. Doar că unii pensionari vor fi mai norocoși, până la sfârșitul anului 2024 vor beneficia de încă o creștere de pensie, în afară de cea generală din luna ianuarie.

Cum se vor calcula pensiile

Este vorba despre acele discrepanțe din înteriorul aceleași familii ocupaționale, cei care au iesit la pensie în ani diferiti, cu pensii diferite. După analizarea tuturor dosarelor, cei cu pensia mai mică vor fi aduși la nivelul celei mai mari pensii din categoria de pensii ocupaționale.

Citește și: PENSII 2024: Majorarea pensiilor în funcţie de anul naşterii sau cel al pensionării. Câţi bani primesc în plus pensionarii

Mai exact, toate pensiile vor fi calculate după aceeași formulă, indiferent de anul ieșirii la pensie.

Spre exemplu, dacă cea mai mare pensie din domeniul construcțiilor este de 3000 de lei, dar sunt foști constructori cu pensie de 2000 de lei, pensiile mai mici vor creste pentru a nu mai exista diferențe în cadrul aceleiași categorii profesionale.

În momentul de față, proiectul de lege a fost trimis Comisiei Europene și se așteaptă răspunsul, dar există mari șanse ca ultima variantă trimisă să fie acceptată.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Conducătorii de trotinete vor putea fi amendați și de către Poliția Locală. Proiect adoptat de Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conducătorii de trotinete vor putea fi amendați și de către Poliția Locală. Proiect adoptat de Parlament

În cazul conducătorilor de trotinete, polițiștii locali vor avea dreptul să constate contravenții și să aplice sanțiuni pentru încălcarea normelor rutiete, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Parlament.

Codul rutier urmează să sufere noi modificări, după ce o nouă propunere a trecut deja de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, la votul final.

În expunerea de motive se spune că prin Ordonanța Guvernului nr. 1/2022, publicată în Monitorul nr. 89 din 28 ianuarie 2022, s-au adus ajustări Codului Rutier (OUG 195/2002), instituind reguli ce trebuie respectate de utilizatorii de trotinete electrice. Astfel, articolul 101, alineatul (1), punctul 8 din Codul Rutier a fost revizuit în următorul mod:

„Art. 101 (1) Se consideră contravenții sancționate cu amendă din clasa a III-a următoarele acțiuni comise de persoane fizice:

circulația cu biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice fără echipare corespunzătoare de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente în perioada nocturnă sau fără respectarea standardelor tehnice minime stabilite prin regulament;

folosirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice pe autostradă;

neconformarea la interdicția de a trece la culoarea roșie a semaforului sau la semnalele agentului de cale ferată la traversarea peste o cale ferată industrială semnalizată corespunzător, sau la semnalele și regulile de circulație;

încălcarea interdicției conducătorului unei biciclete sau trotinete electrice de a circula sub influența alcoolului, substanțelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;

interacțiunea directă cu alt vehicul în mișcare sau cu persoane aflate în acesta;

circulația în afara localităților sau în interiorul acestora fără a purta îmbrăcăminte prevăzută cu elemente fluorescent-reflectorizante conform regulamentului;nerespectarea obligației de a circula cu viteză redusă sau de a asigura evitarea apropierea de un vehicul feroviar sau de a opri la trecerea la nivel cu calea ferată, conform reglementărilor.”

În conformitate cu dispozițiile Legii nr. 155/2010, republicată, articolul 7, litera j, poliția locală are competența de a constata încălcările și de a impune sancțiuni pentru neconformitățile rutiere comise de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală.

Având în vedere pericolul sporit în special pentru pietoni și ceilalți participanți la trafic generat de nerespectarea normelor legale privind trotinetele electrice, precum și creșterea numărului de accidente rutiere asociate acestei probleme, se impune revizuirea și completarea Legii nr. 155/2010 pentru a acorda poliției locale competența de a identifica și sancționa încălcările regulilor de circulație a trotinetelor (vehicule cu 2 sau 3 roți, utilizate pentru transportul unei singure persoane, fără loc șezând sau cu un loc șezând situat la o înălțime sub 540 mm pentru cele cu 2 roți sau sub 400 mm pentru cele cu 3 roți, cu o viteză între 6 km/h și 25 km/h și echipate cu motor electric).


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare