PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război
PENSII 2024: Câte pensii speciale există în România în prezent. Ce privilegii au revoluționarii, dar veteranii de război
Citește și: Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 2024
Pensiile speciale în România sunt un subiect care continuă să stârnească dezbateri aprinse. Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în martie 2024 numărul persoanelor care beneficiază de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale a ajuns la 423.532.
Citește și: Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul
Indemnizațiile pentru victimele regimului comunist
Cea mai mare categorie, cuprinzând 186.015 persoane, se referă la beneficiarii de indemnizații conform legislației care acordă drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatură, cu o indemnizație medie de 1.544 lei. Aceasta reflectă angajamentul statului român de a recunoaște și compensa suferințele îndurate de victimele regimului comunist.
Statutul veteranilor și revoluționarilor
Veteranii de război și invalizii, reprezentând o altă grupă semnificativă cu 16.927 de beneficiari, primesc o indemnizație medie de 945 lei, evidențiind respectul acordat contribuției lor istorice.
Citește și: Pensii 2024 | Pensionarii care vor lua o pensie mai mică, deși au muncit mai mult – inechități în noua lege a pensiilor
Pe de altă parte, revoluționarii, cei care au contribuit la victoria Revoluției din decembrie 1989, constituie o grupă mai mică, cu 12.817 beneficiari, dar cu o indemnizație medie substanțial mai mare, de 2.162 lei, subliniind statutul privilegiat acordat acestui segment, scrie playtech.ro.
Diversitatea beneficiarilor legilor speciale
Din sfera pensiilor speciale fac parte și alte categorii, inclusiv cei care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, artiști, membri ai uniunilor de creație, și soții supraviețuitori. Fiecare dintre aceste grupuri beneficiază de sume adaptate în funcție de specificul și istoricul contribuției lor la societatea românească.
Distribuția și cuantumul acestor pensii speciale ilustrează prioritățile sociale și recunoașterea contribuțiilor individuale ale cetățenilor la evoluția țării. În timp ce pensiile speciale sunt menite să ofere recunoștință și sprijin, ele generează și un efort financiar considerabil din partea statului, contribuind la discuții legate de sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii din România.
Dezbaterile privind pensiile speciale în România subliniază complexitatea echilibrului între dreptatea socială și responsabilitatea fiscală. Analizând situația din 2024, se remarcă nu doar diversitatea grupurilor care beneficiază de aceste pensii, dar și discrepanțele între sumele primite, punând în lumină întrebări esențiale despre cum se valorizează diferitele categorii de contribuții istorice și sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ