Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2022 | Pensia de urmaș 2022: Acordarea acesteia se poate face chiar dacă pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei. Decizia ICCJ

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2022 | Pensia de urmaș 2022: Acordarea acesteia se poate face chiar dacă pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei. Decizia ICCJ

Pensia de urmaș care se acordă soțului sau soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani de căsătorie și vârsta standard pentru pensionare, să fie acordată chiar dacă pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii, a hotărât Înalta Curte de Casație și Justiție, scrie avocatnet.ro

Citește și: Pensii 2022 | Cumpărarea de vechime în munca: Cât costă să cumperi un an de vechime pentru pensie

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 19/2022, că „în interpretarea art. 85 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 şi art. 3 alin. (1) lit. v) din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei de urmaş este atât vârsta standard de pensionare din Anexa nr. 5 a Legii pensiilor nr. 263/2010, cât şi vârsta standard de pensionare redusă în condiţiile legii”.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede, la art. 85 alin. (1), că soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani.

Citește și: Pensii 2022| Problema majorării pensiilor. Ministrul Muncii: „Cineva și-a dorit românii săraci”

Sintagma „vârsta standard de pensionare” din Legea pensiilor a fost motivul pentru care a fost trimisă în judecată o casă de pensii din țară, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Legea pensiilor prevede că persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare în funcție de timpul petrecut în aceste condiții.

Curtea de Apel a subliniat, în sesizarea trimisă ICCJ, că vârsta standard de pensionare reprezintă vârsta la care bărbații și femeile pot obține pensie pentru limită de vârstă, precum și vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege:

Citește și: Pensii 2022: Ce este certificatul de viață și când trebuie transmis la casa de pensii

„Curtea apreciază că trimiterea făcută de leguitor în cuprinsul art. 66 din HG 257/2011 (normele de aplicare ale Legii pensiilor, n.red.), doar la vârsta prevăzută în Anexa 5 a Legii 263/2010 (anexa 5 reglementează vârstele standard de pensionare, n.red.), anexă ce nu cuprinde și reducerile de vârstă, nu poate conduce la înlăturarea la beneficiul pensiei de urmaș a celor care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă cu reducerile prevăzute de lege”.

Important de știut este că acordarea pensiei de urmaș, dacă sunt îndeplinite condițiile legii, se face concomitent cu orice alt tip de pensie, pentru limita de vârstă, pensia anticipată parțial sau nu și pensia de invaliditate.

Citește și: Pensii 2022: Ce trebuie să facă românii care nu au avut cartea de muncă scanată

Analizând solicitarea Curții de Apel Ploiești, ICCJ a stabilit că dacă soția/soțul supraviețuitor care are dreptul la pensie proprie, indiferent că este vorba de pensionare pentru vârsta standard sau cea redusă, și care a avut o durată a căsătoriei de cel puțin 15 ani îndeplinește condițiile pentru acordarea pensiei de urmaș.

Din momentul în care această decizie a ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, interpretarea oferită va deveni obligatorie pentru judecătorii care se vor confrunta cu viitoare spețe cu același subiect.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Panoul informativ privind interdicția vânzării către minori trebuie afișat la loc vizibil

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

ANPC: Reguli noi pentru vânzătorii de alcool și produse din tutun. Panoul informativ privind interdicția vânzării către minori trebuie afișat la loc vizibil O noua lege pentru supermarketurile din România! Noua lege a intrat în vigoare din data de 11 mai 2025. Regula a fost cerută și impusă de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). […]

Citește mai mult

Actualitate

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2025: Plata amenzii, noua condiție pentru recuperarea mai rapidă a permisului de conducere suspendat O noua regulă pentru șoferii care doresc să-și recupereze mai repede permisul suspendat. Nu mai este suficient testul grilă, trebuie să plătească și amenda. Legea a fost adoptată de parlament cu o condiție nouă clară: fără plata amenzii, nimeni […]

Citește mai mult

Actualitate

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Care este diferența dintre ,,data durabilității minimale” și ,,data limită de consum” pentru produsele alimentare Ideea ca un aliment este automat periculos după data expirării nu este întotdeuna corectă. Informațiile aflate pe eticheta produselor alimentare pot fi ambigue, iar termenii precum „dată a durabilității minimale” sau „dată limită de consum” pot fi confuzi pentru consumatori. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea