Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare
Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare
Persoanele care decid să lucreze chiar și după vârsta pensionării au dreptul, conform legii, să depună și o cerere pentru recalcularea pensiei, astfel sumele plătite suplimentar de către angajat pentru asigurările sociale, să fie adăugate la calculul pensiei.
Astfel, cei care au realizat stagii de cotizare și după vârsta de pensionare au dreptul de a li se recalcula pensia conform art.107 din actuala Lege a pensiilor.
Potrivit Legii nr.263/2010 „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (…)”.
Cei care au dreptul la recalculare pensiei sunt și cei care dintr-un motiv sau altul nu au depus la Casa de Pensii toate documentele necesare pentru stabilirea corectă a pensiei, documente precum adeverințe de vechime ori de studii, ceea ce înseamnă că la recalculare, pensia să fie mai mare.
Așadar, pentru a putea cere recalculare pensiei trebuie depusă o cerere care va fi însoțită de adeverințele de vechime sau de studii.
Conform Legii pensiilor la art. 107 se spune că: „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limita de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii”.
Când se primește pensia recalculată
Acest lucru este reglementat tot de articolul menționat mai sus și care spune că pensiile recalculare se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Trebuie reținut faptul că în acest moment este încă în vigoare Legea pensiilor nr.263/2010, noua Lege a pensiilor 127/2019 urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023, după ce a fost amânată aplicarea acesteia prin OUG 8/2021 cu toate că fusese programată intrarea în vigoare pentru data de 1 septembrie 2021.
Menționăm acest lucru deoarece conform noii legi recalcularea va fi posibilă doar o dată pe an.
Guvernul a anunțat încă din luna aprilie 2022 programul Sprijin pentru România, program prin care se are în vedere acordarea de ajutoare financiare celor cu venituri mici în perioada de criză economomică prin care trece România.
Din acest program face parte și sprijinul de 700 de lei care se acordă celor care au venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei.
Acordarea acestui sprijin a fost aprobată la începutul lunii iunie iar beneficiarii acestui sprijin financiar sunt pensionarii din sistemul public de pensii, cei din sistemul militar de pensii dar și beneficiarii de pensii care se acordă conform unor legi speciale.
Cine poate primi cei 700 de lei
Prima condiție este că de acest sprijin beneficiază numai cetățenii români care au domiciliul permanent în România.
O categorie specială de pensionari care pot primi acest sprijin sunt pensionarii de invaliditate dar, evident, cu condiția ca veniturile acestora să nu depășească suma de 2.000 de lei.
O altă categorie care pot primi acest ajutor de la stat sunt și copiii minori care primesc pensie de urmaș mai mică de 2000 de lei chiar și atunci când în aceeași familie mai sunt copii care primesc pensie de urmaș.
În ceea ce privește copii majori, aceștia dacă au venituri și pensie de urmaș care depășesc 2.000 de lei, atunci ajutorul nu se acordă.
Pentru cei care se întreabă în cazul în care vor primi sume de bani care nu au legătură cu pensia sau veniturile, ajutorul se primește. Însă în cazul revizuirii deciziei de pensionare iar pensia recalculată, aflată în plată, va avea o valoare mai mare de 2000 lei atunci ajutorul financiar nu se mai primește.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun