Actualitate
Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare
Pensii 2022: Cine poate cere recalcularea pensiei și care sunt documentele necesare
Persoanele care decid să lucreze chiar și după vârsta pensionării au dreptul, conform legii, să depună și o cerere pentru recalcularea pensiei, astfel sumele plătite suplimentar de către angajat pentru asigurările sociale, să fie adăugate la calculul pensiei.
Astfel, cei care au realizat stagii de cotizare și după vârsta de pensionare au dreptul de a li se recalcula pensia conform art.107 din actuala Lege a pensiilor.
Potrivit Legii nr.263/2010 „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (…)”.
Cei care au dreptul la recalculare pensiei sunt și cei care dintr-un motiv sau altul nu au depus la Casa de Pensii toate documentele necesare pentru stabilirea corectă a pensiei, documente precum adeverințe de vechime ori de studii, ceea ce înseamnă că la recalculare, pensia să fie mai mare.
Așadar, pentru a putea cere recalculare pensiei trebuie depusă o cerere care va fi însoțită de adeverințele de vechime sau de studii.
Conform Legii pensiilor la art. 107 se spune că: „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limita de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii”.
Când se primește pensia recalculată
Acest lucru este reglementat tot de articolul menționat mai sus și care spune că pensiile recalculare se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Trebuie reținut faptul că în acest moment este încă în vigoare Legea pensiilor nr.263/2010, noua Lege a pensiilor 127/2019 urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023, după ce a fost amânată aplicarea acesteia prin OUG 8/2021 cu toate că fusese programată intrarea în vigoare pentru data de 1 septembrie 2021.
Menționăm acest lucru deoarece conform noii legi recalcularea va fi posibilă doar o dată pe an.
Guvernul a anunțat încă din luna aprilie 2022 programul Sprijin pentru România, program prin care se are în vedere acordarea de ajutoare financiare celor cu venituri mici în perioada de criză economomică prin care trece România.
Din acest program face parte și sprijinul de 700 de lei care se acordă celor care au venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei.
Acordarea acestui sprijin a fost aprobată la începutul lunii iunie iar beneficiarii acestui sprijin financiar sunt pensionarii din sistemul public de pensii, cei din sistemul militar de pensii dar și beneficiarii de pensii care se acordă conform unor legi speciale.
Cine poate primi cei 700 de lei
Prima condiție este că de acest sprijin beneficiază numai cetățenii români care au domiciliul permanent în România.
O categorie specială de pensionari care pot primi acest sprijin sunt pensionarii de invaliditate dar, evident, cu condiția ca veniturile acestora să nu depășească suma de 2.000 de lei.
O altă categorie care pot primi acest ajutor de la stat sunt și copiii minori care primesc pensie de urmaș mai mică de 2000 de lei chiar și atunci când în aceeași familie mai sunt copii care primesc pensie de urmaș.
În ceea ce privește copii majori, aceștia dacă au venituri și pensie de urmaș care depășesc 2.000 de lei, atunci ajutorul nu se acordă.
Pentru cei care se întreabă în cazul în care vor primi sume de bani care nu au legătură cu pensia sau veniturile, ajutorul se primește. Însă în cazul revizuirii deciziei de pensionare iar pensia recalculată, aflată în plată, va avea o valoare mai mare de 2000 lei atunci ajutorul financiar nu se mai primește.
Sursa: dcbusiness.ro

Actualitate
VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”
Imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.
Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.
„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.
#Ukraine: An uncommon look inside a Ukrainian 2S1 Gvozdika 122mm self-propelled howitzer- showing that the vehicle is loaded with HE-FRAG ammunition made by 🇷🇴Romarm in 2022. pic.twitter.com/b7y7a1DJoI
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) August 7, 2022
Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.
Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.
„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștri Apărării, Energiei și Sporturilor
Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștri vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.
Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR).
Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).
De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.
Practic, Nicolae Ciucă va remania câte un ministru din fiecare partid al coaliției de guvernare.
Actualitate
ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri
ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri
Meteorologii ANM au emis atenționări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, valabile până miercuri, 10 august.
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
Notă: în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente
În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO| SÂNGE pentru Radu: Un tânăr din Alba are nevoie de donatori de sânge, după un accident GRAV pe DN1
-
Actualitateacum 18 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU în localitatea Bistra – Valea Dobrii: Un bărbat are ARSURI de gradul 3. O casă este SCRUM
-
Ştirea zileiacum 19 ore
PETIȚIE a unui polițist pentru majorarea drastică a pedepselor pentru șoferii care încalcă legea: „Opriți moartea pe șosele!”
-
Actualitateacum 6 ore
Ministrul Educației: „În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
ALERTĂ METEO: COD GALBEN de furtuni în județul Alba până la ora 22:00
-
Actualitateacum 18 ore
Un NOU program de studii la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia? Rectorul Daniel Breaz: „O universitate care se plafonează și nu vine cu specializări noi se va stinge încet”
-
Actualitateacum 21 de ore
Pensii 2022: Vârstnicii vor avea parte de majorări între 1 și 100 de lei
-
Actualitateacum 7 ore
Atenție la obiceiurile simple: De ce nu trebuie să îți încarci telefonul pe parcursul nopții?
-
Actualitateacum 3 ore
Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Vouchere sociale 2022: Când va fi virată a doua tranșă de 250 de lei?
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Ambasadorii noștri: 5 români au vrut să urce pe Mont Blanc în teniși și șorturi. Un primar cere acum depozite pentru „salvare și înmormântare” din cauza lor
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Un bărbat din Alba, MORT de beat, s-a izbit cu mașina într-un cap de pod, la Straja: Ce alcoolemie avea