Pensii 2021: Când NU se mai poate cumpăra vechimea. Cum se cumulează veniturile
Pensii 2021: Când NU se mai poate cumpăra vechimea. Cum se cumulează veniturile
Vârsta de pensionare și stagiul complet pentru pensionare sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca o persoană să poată ieși la pensie pentru limită de vârstă.
În ceea ce privește majorarea veniturilor din pensie (adică cumulul pensiei cu alte venituri), vorbim de două situații diferite: de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit și de persoane care sunt la pensie, dar mai câștigă bani și din alte activități.
Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri.
În cazul celorlalte tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.
Așadar, pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lângă celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.
De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiții, și pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuției suplimentare prin contract de asigurat.
Continuarea plății contribuției către sistemul public de pensii (dacă ar fi posibilă) de către cei care au doar pensie s-ar face din banii primiți de la acesta, deci suma alocată traiului zilnic s-ar diminua. Care ar fi rațiunea pentru care un om în vârstă și-ar micșora veniturile prezente pentru o ipotetică mărire a lor pe viitor?
Dacă acestea sunt mai mari decât cheltuielile curente, pensionarul poate face economii pe care le are oricând la dispoziție, la nevoie, în vreme ce plata contribuției ar genera câștiguri doar pe viitor, de care nu beneficiază în cazul unor urgențe.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru vineri, 9 mai 2025 Valorile termice vor continua să scadă în România, vineri, 9 mai 2025, astfel că vremea va deveni rece cu precădere în nordul, centrul și estul țării. Cerul va avea înnorări temporare și local va ploua, ziua în jumătatea estică a teritoriului […]
Economistul Radu Georgescu: Ideea că România nu va mai avea bani să plătească salarii și pensii luna viitoare nu mai pare așa SF
Economistul Radu Georgescu: Ideea că România nu va mai avea bani să plătească salarii și pensii luna viitoare nu mai pare așa SF Economistul Radu Georgescu atrage atenția că ideea că România nu va mai avea bani să plătească pensii și salarii nu mai pare în acest moment neîntemeiată. Citește și: Economistul Radu Georgescu: ”În […]
Robert Francis Prevost, originar din SUA, este noul Papă: Va purta numele de Papa Leon al XIV-lea
Robert Francis Prevost, originar din SUA, este noul Papă: Va purta numele de Papa Leon al XIV-lea Fum alb a ieşit în seara zilei de joi, 9 mai 2025 pe coşul de deasupra Capelei Sixtine, la Vatican. Citește și: Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște. Suveranul Pontif s-a stins la vârsta […]