Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pensia minimă garantată: Cum se calculează, ce valoare are în 2024 și cine o primește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensia minimă garantată: Cum se calculează, ce valoare are în 2024 și cine o primește

Pensia minimă garantată în România asigură un venit de bază pentru pensionari, garantând un minim de securitate financiară și este acordată persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă și stagiul minim de cotizare, dar ale căror contribuții la fondul de pensii nu sunt suficiente pentru a atinge nivelul pensiei minime stabilite de stat.

Este important de menționat că pentru a primi pensia minimă garantată, pensionarii trebuie să îndeplinească anumite condiții stabilite de legislația în vigoare privind sistemul de pensii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Citește și: Impozitare pensii 2024: Mod de calcul a impozitului

Ce valoare are pensia minimă garantată

Pensia minimă garantată în România pentru anul 2024 a fost stabilită prin ajustarea valorii în raport cu rata inflației. Guvernanții au decis o majorare de 13,8% a pensiilor, ceea ce a dus la stabilirea indemnizației minime la nivelul de 1.281 de lei.

Această decizie reflectă eforturile de a menține puterea de cumpărare a pensionarilor în contextul creșterii costurilor de trai și al inflației. Astfel, ajustarea pensiei minime garantate se bazează pe indicatorii economici și este o măsură luată pentru a asigura un nivel de trai decent pentru pensionari.

Este important de reținut că mecanismul de acordare a pensiilor minime, supranumite și indemnizații sociale pentru pensionari, ar fi trebuit să se schimbe în conformitate cu Legea 127/2019, dar noua lege a pensiilor, nr. 360/2023 abrogă de la 1 ianuarie 2024 documentul de acum cinci ani, după ce aplicarea Legii 127 a fost amânată succesiv. În momentul de față, reglementarea pensiei minime se realizează prin OUG 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, deoarece Legea 360/2023 nu include nicio prevedere legată indemnizația socială pentru pensionari, scrie playtech.ro.

Citește și: PENSII 2024: Se reduce vârsta de pensionare pentru mame. Femeile care adoptă copii beneficiază și ele de această prevedere din noua lege

Ce este indemnizația socială pentru pensionari

Indemnizația socială pentru pensionari în România este o sumă de bani acordată lunar pensionarilor cu pensii mici, pentru a le asigura un nivel minim de trai. Aceasta este destinată să sprijine persoanele care au pensii sub un anumit prag, stabilindu-se astfel un venit minim garantat.

Pentru anul 2024, valoarea indemnizației sociale pentru pensionari a fost stabilită la 1.281 de lei. Această valoare reprezintă pensia minimă garantată și a fost majorată în raport cu rata inflației, fiind ajustată cu o creștere de 13,8%.

Legătura dintre pensia minimă și stagiul de cotizare în România este strânsă. Pentru a beneficia de pensia minimă garantată, un pensionar trebuie să îndeplinească un stagiu minim de cotizare, la momentul de față de 15 ani. Acest stagiu de cotizare reprezintă numărul minim de ani în care o persoană a contribuit la sistemul de pensii publice. Dacă un individ a cotizat mai puțin decât acest stagiu minim, el nu va fi eligibil pentru pensia minimă garantată, chiar dacă vârsta de pensionare a fost atinsă. Astfel, stagiul de cotizare este un criteriu esențial pentru determinarea eligibilității pentru pensia minimă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea