Penitenciarul Aiud, din nou în prim-plan

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia
 • Un deţinut reclamă că şi-a investit banii în patrimoniul instituţiei fără să fie recompensat cu „evidenţieri”
  • Reclamaţia primită (prin intermediari) de la deţinutul Lungu Cosmin Corneliu, la jumătatea lunii ianuarie 2012, prin care acesta invocă presupuse abuzuri consumate în Penitenciarul Aiud

      „Mă numesc Lungu Cosmin Corneliu, născut la 5 decembrie 1976. Momentan mă aflu la Penitenciarul Aiud pentru ispăşirea unei pedepse. Ceea ce m-a determinat a vă trimite aceste rânduri este dorinţa de a vă relata problemele şi abuzurile făcute asupra mea şi a mai multor altor deţinuţi din acest penitenciar de către cadrele acestei unităţi. Cadrele din această unitate ne ademenesc ca apoi să cădem în capcanele lor. În ceea ce mă priveşte, mi s-au promis unele recompense, prin evidenţiere, dacă ajut la înfrumuseţarea secţiilor 1 şi 3. Am cumpărat pe banii mei mochetă, tablouri, ghivece cu flori, vopsea lavabilă, ustensile de reparat şi zugrăvit iar când am cerut recompensele promise au început repercusiunile: mutatul din camerele reparate, tratamentele inumane, ţinut singur în cameră fără voia mea de 3 luni de zile. Am început să am tulburări de comportament, din aceste tratamente de tortură psihică aplicate atât de cei doi şefi de la secţia 1 d-na Nazare, secţia 3 d-l Mărginean Filon, cât şi a d-lui Suhoverschi, şef SAR.
  La toate cele relatate de mine am martori pe: Macovei Mihai, Horvath Romeo, Nicula Marcel, Boroş Adrian cât şi alţii care sunt victimele aceloraşi tratamente abuzive aplicate de către angajaţii acestui penitenciar.
  Am făcut mai multe plângeri la ANP, însă fără vreun răspuns deoarece naşul dlui director de Penitenciar – Nazare este dl. director de la ANP – dl. Băla. De asemenea am făcut plângeri şi la Ministerul Justiţiei cât şi la Preşedinţie însă nu am primit niciun răspuns deoarece cred că au fost sustrase din corespondenţă.
  Menţionez că unele dintre percheziţiile efectuate în prezenţa d-lui şef SAR Suhoverschi s-au desfăşurat fără a mi se permite şi mie să asist, aşa încât mi s-au pus în seama mea anumite lucruri care nu îmi aparţin, percheziţia efectuându-se în timpul mesei de prânz.
  Pentru toate cele relatate îmi asum răspunderea şi vă rog insistent pe dvs. să ne sprijiniţi în demersul nostru de a fi trataţi ca oameni şi de a se respecta regulamentul şi legile acestei ţări. (…)
  Cu stimă, Lungu Cosmin Corneliu”
  N.R. Am primit scrisoarea deţinutului Lungu Cosmin Corneliu prin intermediul unui aparţinător, care ne-a expediat-o, prin poştă, dintr-un judeţ vecin cu Alba. Tot aparţinătorul ne-a comunicat că Lungu Cosmin a ispăşit o bună parte dintr-o pedeapsă primită pentru înşelăciune. Cu toate că Lungu Cosmin a fost condamnat de instanţele româneşti şi a ispăşit o mare parte din pedeapsă, procesul lui pe condamnarea iniţială continuă, prin avocaţi, la CEDO.

 • Răspunsul oficial al comisarului şef Nazare Valentin, directorul Penitenciarului Aiud
  „Referitor la scrisoarea persoanei private de libertate Lungu Cosmin Corneliu înaintată Penitenciarului Aiud prin e-mail, vă comunicăm următoarele:
  În conformitate cu drepturile de care beneficiază orice persoană privată de libertate (şi nu numai), dacă aceasta apreciază că asupra sa au fost comise abuzuri sau a fost supusă la rele tratamente, aceasta se poate adresa organelor statului însărcinate cu efectuarea de cercetări. În acest sens, drepturile persoanelor private de libertate sunt respectate şi garantate în penitenciar, conform legii. Personalul din penitenciar nu are ca atribuţii de serviciu „ademenirea” sau întinderea unor „capcane” în vederea inducerii în eroare a unor persoane private de libertate şi nici nu practică asemenea activităţi.
  Efectuarea curăţeniei în spaţiile de deţinere, menţinerea unei stări administrativ-gospodăreşti corespunzătoare şi respectarea regulilor de igienă individuală şi colectivă, sunt obligaţii prevăzute în Legea 275 din 2006 pentru toate persoanele private de libertate. Persoanele private de libertate pot achiziţiona, din fonduri proprii, materiale pentru igienă personală sau pentru curăţenie. Efectuarea acestor activităţi nu poate fi negociată şi condiţionată de acordarea anumitor recompense. Procedura de recompense este una complexă, include participarea personalului care gestionează nemijlocit anumite activităţi şi aprobarea recompenselor de către o comisie.
  Persoana privată de libertate afirmă că a adresat plângeri diverselor instituţii ale statului. Acest lucru denotă faptul că dreptul de a petiţiona este respectat. Corespondenţa persoanelor private de libertate nu poate fi reţinută decât în condiţiile legii.
  Referitor la percheziţiile efectuate, acestea reprezintă o procedură uzuală din activitatea personalului, iar periodicitatea, durata, locul unde se desfăşoară şi personalul care urmează a fi supus acestor proceduri nu se negociază şi nu se comunică persoanelor private de libertate în cauză.
  Cu stimă, Comisar şef Nazare Valentin, Director Penitenciar Aiud”
 • Au aflat şi organele de cercetare penală că ceva-ceva se întâmplă în Penitenciarul Aiud. Deocamdată, un singur agent are dosar de urmărire penală. Agentul singuratic….
  „Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus joi, 16 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de agentul de penitenciare Nicula Adrian pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care luare de mită şi şantaj. La data de 17.02.2012, inculpatul va fi prezentat Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă. Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba au fost delegaţi de procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba să efectueze acte procedurale în cauză”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul DGA. Tribunalul Alba a respins propunerea procurorilor de arestare pe 29 de zile a agentului de penitenciar Adrian Nicula şi a dispus cercetarea lui în stare de libertate. Inculpatul are însă interdicţia de a părăsi ţara. Decizia Tribunalului nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.
  În probatoriul organelor de anchetă se arată că perioada octombrie 2011 – 14 februarie 2012, prin încălcarea cu bună ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Adrian Nicula a introdus în incinta Penitenciarului Aiud, obiecte interzise la deţinere respectiv, telefoane mobile şi accesorii ale acestora, pentru a fi date unor deţinuţi. Obiectele erau distribuite spre vânzare în interior prin intermediul a doi deţinuţi, S.I. şi N.C. În schimb, inculpatul le-a promis celor doi facilitarea unor vizite suplimentare, evidenţieri de bună purtare şi o anumită cotă parte din sumele de bani încasate din vânzarea telefoanelor. Ulterior, agentul de penitenciar i-a ameninţat că dacă nu o să vândă telefoanele, o să dispună efectuarea unui control în camera în care erau încarceraţi şi alte sancţiuni, modalitate prin care i-a constrâns să-l sprijine în activitatea infracţională.
 • Condamnări ale României pentru nerespectarea drepturilor de detenţie
  „În ultimii ani a crescut numărul condamnărilor României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauze care vizează condiţiile de detenţie. (…) în perioada 2008-2010 a crescut numărul condamnărilor (19 în total) din cauza condiţiilor de detenţie din penitenciare, România fiind obligată la plata a aproximativ 240.000 euro reprezentând prejudicii morale şi cheltuieli de judecată. Această tendinţă se va menţine şi în anii următori, pe rolul CEDO aflându-se şi alte dosare având obiect similar. În 2008-2009: 15 condamnări, în 2010: 20 de cazuri, la începutul lunii aprilie 2011, deja se pronunţaseră 3 condamnări. Urmare a numărului mare de cauze pe rolul CEDO, în care statul român este încriminat cu privire la conditiile de detenţie, s-a emis ipoteza existenţei unei probleme sistemice care vizează sistemul penitenciar şi care ar putea face obiectul elaborării şi aplicării unei proceduri de hotărâre pilot a Curţii Europene. (Extras din „Document de politică publică privind îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie”, Ioan Băla, director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprilie 2011).
 • Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

20 Comentarii

iulian 23 februarie 2012 at 20:39

În timp ce bofaşii se „stresează” în penitenciar, după ce au la activ fel şi fel de infracţiuni, foştii deţinuţi politici şi veteranii de război care au mai rămas, şi care au suferit pe nedrept pentru ţară şi libertatea noastră, sunt uitaţi cu desăvârşire.

Maria 23 februarie 2012 at 21:08

Citez:
„Am făcut mai multe plângeri la ANP, însă fără vreun răspuns deoarece naşul dlui director de Penitenciar – Nazare este dl. director de la ANP – dl. Băla. De asemenea am făcut plângeri şi la Ministerul Justiţiei” –> spune detinutul Lungu.

Citez:
„În conformitate cu drepturile de care beneficiază orice persoană privată de libertate (şi nu numai), dacă aceasta apreciază că asupra sa au fost comise abuzuri sau a fost supusă la rele tratamente, aceasta se poate adresa organelor statului însărcinate cu efectuarea de cercetări” –> spune dl. Nazare.

Povesti dle. Nazare! Am facut plangeri catre „organele statului” deoarece ne incalcati DREPTUL la liniste prin muzica pe care o difuzati in curtile si casele noastre prin acele difuzoare amplasate pe zidurile exterioare ale Penetenciarului.

Păi cum să ni se dea dreptate dacă NASUL Băla vă ţine în „braţe”?

S-a schimba ea si actuala putere din Romania si speram odata cu ea să dispareţi de pe meleagurile linistite ale Aiudului!

Eva 24 februarie 2012 at 16:12

Da acest imatur Nazare pomeneste de DREPTURILE omului.
Nu ma intereseaza drepturile celor din puscarie dar, cum bine spui Maria, de ce le incalca pe a celor liberi?
Oare lui i-ar conveni, ca cineva din vecini, sa-i puna muzica la geam cand si-ar dori momente de liniste?

Valeria 26 februarie 2012 at 12:41

Eva,
se pare ca totusi sefii penetenciarului s-au autosesizat.
Astazi, mergand si intorcand-ma de la Biserica,pe langa Penetenciar, n-am mai auzit acel zgomot muzical care si pe mine ma deranja.

Eva 26 februarie 2012 at 16:46

Da-le Doamne – cum se spune – mintea de pe urma!

Horea 23 februarie 2012 at 21:31

Eu inca mai sper ca intr-un viitor apropiat penetenciarul sa devina un MUZEU.

Ar fi o recunoastere si o plecaciune profunda pentru cei care-si dorm somnul de veci in „Rapa robilor”.

CPD 24 februarie 2012 at 8:22

Corect. Si pe detinuti sa-i mute la Intercontinental!

Horea 24 februarie 2012 at 10:01

Da, CPD!

Un „Intercontinental” construit de ei. (puscariasii) undeva in afara orasului.
Asa ar fi frumos si corect. Asa-s Penetenciarele; in afara zonelor locuite.

brick 24 februarie 2012 at 0:06

Ia auzi frate. D-na Nazare e sefa de sectie!!! E clar ca e foarte competenta de a ajuns fix cand era barbatu`so director SEFA. Tara amarata!

Marius 24 februarie 2012 at 8:11

D-na Nazare e sefa?

Eu stiam ca ea raspunde de asigurarea fondului muzical din penetenciar si mai ales din afara lui.

Rusine!

Eli 24 februarie 2012 at 13:25

Chiar ca-i rusinos!

Eram intr-o zi in vizita la cineva care locuieste in preajma Penetenciarului.

M-am uitat in jur sa vad de unde vine un zgomot muzical deranjant pentru discutia noastra din curtea casei.
Gazda mi-a aratat Penetenciarul: „de la astia vine”.

INCREDIBIL, muzica continua de la o institutie de tip penetenciar?

salvare 24 februarie 2012 at 9:01

Asa minuni ca in aceasta perioada de cand este acest nazare la conducerea Penitenciarului Aiud, nu s-au mai intamplat. Femeie sefa de sectie la barbati, a coordonat bani europeni, cand are sot comandant, pus de bala cu concurs de b…., p… la u…, totul in regula controale trimise de la anp, tot de aceeasi sustinuti de pdl. Pana cand nu cade pdl nazare se umfla in pene isi face de cap dupa mintiuta lui.

alexandru 24 februarie 2012 at 9:24

in democratie infractorii au mai multe drepturi decat cei cinstiti. prin definitie penitenta trebuie sa fie o perioada in care drepturile iti sunt restranse. dar vedem ca nu e asa. l-au prechezitionat pe bietul om.mare abuz.a cumparat givecee de flori.saracu de ele, are si o latura sentimentala.poeme nu a compus?.. ca e la moda printre detinuti.

Daniel 25 februarie 2012 at 20:12

A scris DAR n-au convins!
Poemele nu … zornaie.

misretu 24 februarie 2012 at 19:37

pana mai ieri ,SEFA,cum ai spun incompetentii,se lua limba in limba cu acel LUNGU COSMIN,isi beau cafelele impreuna in biroul ei,acum sunt la cutite? Probabil nu a facut indeajuns plata detinutul,se stie ca SEFA isi ia dreptul de ”smecher” lunar.Stati linistiti vremea le e aproape.

Eva 25 februarie 2012 at 11:55

Sa stam linistiti?
Hai sa te ascultam si sa speram ca dupa alegerile din toamna va fi alta conducere.
Poate aceea sa demonteze, printre altele, si DIFUZOARELE montate pe peretii exteriori ai Penetenciarului. Ce idei „nazaresti”, au mai avut si astia!

goarna 25 februarie 2012 at 12:56

muzica a fost totdeauna ceva inaltator,nobil.probabil asta a avut in vedere clanul nazare in momentul in care a luat decizia montarii difuzoarelor.sau probabil le va canta prohodul la aceste difuzoare mierosul cuvios,parintele ce n-are nimic in comun cu popia si nici munca de penetenciar.asta vara spre deosebire de alti colegi de breasla care cu toata naduseala de afara purtau reverenda,era in bermude si slapi parca tocmai mergea la piscina la o partida de 66 cu sefu.din aceasta stare de acalmie,autista ,doar Doctorul(ex) iar mai putea scoate,la cabinetul particular

Edyt 25 februarie 2012 at 13:20

Desigur ca MUZICA e ceva inaltator, mangaitor sau linistitor.
Dar fiecare are DREPTUL sa-si puna muzica preferata, la volumul dorit si cand are chef pentru auditie. Or DIFUZOARELE astora de la puscarie sunt pornite toata ziua.

dracula 25 februarie 2012 at 13:26

raspuns pentru goarna:
De ce te legi de conducere?sa iti demonstrezi incapacitatea?
sefi vor fi sefi totdeauna.crezi cumva ca un director care are atatea pe cap poate sa actioneze si sa multumeasca fiecare frustrat?el este manager isi are sagetile lui incompetente.daca dimineata cand se trezeste cu durere de cap din cauza problemelor ce le are de rezolvat sau consecinta a unuia din desele chiolhanuri,si poate este mahmur iar lingaii nu isi fac datoria ,nu i se poate reprosa.ce poti sa faci cand te vezi inconjurat de imbecili decat sa te refugiezi in alcool,sa chefuiesti si sa te minti ca totul este in regula.oricum chiolhanurile au un rol in mintea domnului director.el isi aduna imbecilii ii tine in sedinta dar se pare ca el vorbeste ,el se asculta.proabil ca ii place sa se auda,crede ca are voce.fiind foarte ocupat nu are timp sa mearga sa se maimutareasca la romanii au talent,asa ca o face cu slugoii care stau drepti infata lui si il privesc prostiti si contrariati,dupa care actioneaza ca niste nebuni fapt care are repercursiuni negative asupra domnului director.

Doru 25 februarie 2012 at 16:45

Mai dracula
Dar ce au „chiolhanurile” sefului vostru cu muzica pe care le-o pune la cei care locuiesc pe langa Penetenciar?
Sa si-o puna doar in propria curte a inchisorii si in propria familie!

Pai cum, inca nu s-a intors doctorul (ex) cu pricina sa-i vindece putin?

Comentariile sunt oprite