Rămâi conectat

Actualitate

Pedepse mai mari, până la închisoare pe viață, pentru violuri și abuzuri sexuale. PROIECT la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un proiect legislativ depus la Senat prevede înăsprirea pedepselor pentru viol și abuzuri sexuale – de la 10 ani la închisoare pe viață, în cazurile urmate de moartea victimei.

Inițiatorul proiectului de act normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal propune majorarea pedepselor în cazurile de infracțiuni sexuale, care au luat o amploare extrem de mare în ultimii ani, mai ales că noul Cod penal, intrat în vigoare în 2014, prevede pedepse mai blânde ca vechile acte normative, în cazul acestor infracțuni.

“Conform datelor Poliției Române, la fiecare 4 ore are loc un viol. De fapt, numărul de infracțiuni reale comise este mult mai mare decât cele raportate, pentru că victim alegea adesea să nu depună plângere, ori procurorii nu formulează întotdeauna o acuzație, pentru că nu întotdeauna există probele necesare pentru a dovedi afirmațiile victimei”, susține parlamentarul în expunerea de motive, motivând, astfel, de ce este necesară o înăsprire a acestor pedepse.

Pedepsele pentru infracțiunile de viol și agresiune sexuală devin astfel, în propunerea legislativă, similare cu cele pentru crimă.

Codul Penal, art. 218 – alin. (1), (3) și (4) vor avea următorul cuprins:

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a/și exprima voința ori profitând de această stare, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

* În acest moment, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani.

(3) Pedeapsa este detențiune pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi atunci când:

  1. a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
  2. b) victima este rudă în linie directă, frate sau soră;
  3. c) victima nu a împlinit 16 ani;
  4. d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
  5. e) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;
  6. f) fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane împreună.

* În acest moment, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

(4) Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi.

* În acest moment, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani.

Inițiativa legislativă va fi supusă la vot mai întâi la Senat, unde se află în dezbatere publică, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea