Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Pe timp de NOAPTE, Transalpina de Mamut arată GROZAV – Galerie FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Transalpina de Mamut71Una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclişti din România, denumită de pasionaţi Transalpina de Mamut va putea fi traversată în curând şi pe timp de noapte, fiind pentru moment parţial luminată. Se pare că încetul cu încetul Alba Iulia tinde să devină un oraş european, mai ales dacă dorinţa primarului Mircea Hava, aceea de a avea 60 de kilometri unitari pentru biciclişti, va dusă la bun sfârşit.

Şi asta nu ar fi chiar aşa o mare realizare, dar sigur, ar fi un lucru extraordinar pentru un oraş mic, cu aproximativ 65.000 de locuitori cum este Alba Iulia. Olanda spre exemplu, o ţară care are toate oraşele şi satele unite prin piste de biciclete va avea în curând piste încălzite, pentru ca circulaţia pe două roţi să se desfăşoare în bune condiţii şi pe timp de iarnă. Asta da realizare! Amsterdamul a fost declarată capitala mondială a bicicletelor, iar 40% din traficul zilnic este reprezentat de biciclete. Deci nu mai are rost să vorbim despre câţi kilometri de piste sunt în occident, pentru că sunt câţi trebuie. Ei bine, şi la noi lucrurile s-au îmbunătăţit, intrările în oraş dinspre Ighiu sau Teiuş au piste moderne.  Piste sunt şi în Cetatea Alba Carolina şi pe Bulevardul Transilvaniei, dar mentalitatea nu este încă în aşa fel încât pietonii să facă diferenţa între locul destinat pentru ei şi cel pentru biciclete. Nici Capitala României nu arată mai bine, pistele şi aşa înguste sunt utilizate de şoferi pentru parcare, după cum a arătat în ultimul timp presa naţională.

Transalpina de Mamut51Să revenim însă la oile noastre, la Transalpina de Mamut care va fi probabil finalizată în această vară. Accesul spre spaţiul de recreere este posibil din mai multe zone şi cartiere ale oraşului (Cetate, Miceşti, Pâclişa). Lungimea este de 5.441 metri liniari şi are două componente: o alee pietonală lată de 2 m şi o pistă de biciclete cu o lăţime de 3 m, cu două benzi, circulabilă în ambele sensuri.

[nggallery id=1717]

Proiectul „Pista de Biciclişti” a fost aprobat în 2011, când Primăria Municipiului Alba Iulia şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru au semnat contractul de finanţare care prevedea “Valorificarea resurselor turistice naturale în zona Mamut. Parcul Dendrologic “Dr. Ioan Vlad” – Valea Popii din Municipiul Alba Iulia”.  Valoare totală a proiectului este de 11.398.022,80 lei, la care contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene este de 3.920.074,50 iar cea proprie, a Unităţii Administrativ Teritoriale a Municipiului Alba Iulia este de 7.477.948,30 de lei.

Finalizarea pistei de biciclişti rămâne doar la capitolul „tăiat de panglici”, pentru că amatorii mersului pe două roţi se pot bucura de ea ca şi când ar fi finalizată.

[nggallery id=1716]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea