Rămâi conectat

Economie

Pe ce se bazează viziunile optimiste prezidenţiale şi guvernamentale, privind viaţa în roz care ne aşteaptă în 2011?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

„Economia arată semne că suntem pe drumul cel bun. (…) Să nu facem paşi înapoi acum când suntem aproape de a ieşi din recesiune şi de a merge pe drumul cel bun”, ne spunea premierul Boc în luna octombrie a acestui an de la tribuna Parlamentului.
Dar rezultatele economice ale trimestrului trei l-au contrazis ulterior pe domnul Boc cel Optimist: România a înregistrat, în trimestrul trei, o scădere economică de 0,7% faţă de trimestrul anterior, a anunţat, recent, Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu primele nouă luni ale anului trecut, PIB-ul României a scăzut, în primele trei trimestre din 2010, cu 2,3%. „Conform primelor estimări, produsul intern brut în trimestrul III 2010 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,7%, comparativ cu trimestrul II 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzator din anul 2009, produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 2,5% pe seria brută şi cu 2,3% pe seria ajustată sezonier. În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2009, produsul intern brut s-a redus cu 2,3%, pe seria ajustată sezonier şi cu 1,9% pe seria brută”, se arată în raportul INS.
Deşi premierul le-a promis românilor, în fiecare lună din 2010, că o vor duce mai bine, deciziile pe care le-a luat în acest an i-au contrazis în mod flagrant susţinerile verbale, deoarece acestea au fost rapid transformate, fără nici cea mai mică mustrare de conştiinţă, în cele mai grele măsuri de austeritate, unele dintre cele mai drastice şi mai fără sens de care a avut parte vreo ţară din Europa, pe tot parcursul acestei dificile crize de care majoritatea au şi scăpat între timp.
De la reduceri salariale fără precedent şi creşteri fulminante de taxe şi impozite, românii au parte, mai nou, de reducerea substanţială a indemnizaţiei pentru creşterea copilului de până la doi ani, precum şi a perioadei de acordare a acesteia, de la 2 ani la un an, dar şi de impozitarea pensiilor sau alte invenţii, din ce în ce mai usturătoare pentru români, care nu au nicio legătură cu optimismul verbal al premierului Boc!
Fiecare român simte acut pe pielea lui că o duce din ce în ce mai rău, de vreo doi ani, că i-au scăzut veniturile la jumătate faţă de sfârşitul anului 2008 şi că i-au crescut grijile şi cheltuielile în mod galopant! Şi, tot în acest timp, soluţiile de ieşire din criză şi de redare a stabilităţii vieţii de zi cu zi a românilor întârzie să se întrevadă, în vreun fel la orizont, deşi promisiunile portocalii în acest sens, nu mai contenesc să înflorească!
În luna mai 2009, când domnul Boc ar fi trebuit deja să ia o mulţime de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare şi guvernamentale, pentru ca în 2010 să nu se ajungă la reducerile drastice de venituri care le-a transformat românilor viaţa într-un coşmar, preşedintele României era de părere că în România nu se pune problema unei recesiuni: „Suntem în criză, dar nu putem vorbi despre recesiune în România”, afirma Traian Băsescu la acea vreme, contrar adevărului din terenul economic!
Cum ar mai putea, oare, vreun român să creadă în optimismul bocian sau în cel prezidenţial, dacă în fiecare zi are parte de încă o tăiere de venit sau de încă o cheltuială inventată în plus, decise oricând şi oricum, fără discernământ, de mărinimosul guvern Boc al Cincilea, la îndemnul preşedintelui Băsescu?
Teodor ATANASIU,
deputat PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Comunicat PNRR: U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

U.A.T. Comuna Ceru Băcăinți anunță începerea proiectului cu titlul: „Reabilitare moderată a sediului primăriei comunei Ceru-Băcăinți, județul Alba”, contract de finanțare nr. 3479/11.01.2023, cod C10-I3-1112.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, fiind  finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta 10 – Fondul Local – I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale.

Perioada de implementare a proiectului este de 25 de luni.

Dată începere: 22.02.2023

Dată finalizare: 22.03.2025

 Obiectivul general al proiectului este reabilitarea moderată a clădirii administrative a Comunei Ceru Băcăinți.

Valoarea totală a proiectului: 649.155,08 lei (TVA inclus), din care:

Cheltuieli eligibile: 502.617,52 lei (TVA inclus), din care

422.367,66 lei (fără TVA) și 80.249,86 lei TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Cheltuieli neeligibile: 146.537,56 lei (TVA inclus), din care

123.902,89 lei (fără TVA) și 22.634,67 lei TVA aferent cheltuielilor neeligibile.

 

Persoană de contact: Primar Trif Ioan

e-mail: [email protected]

telefon: 0258700840


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Anunț de presă finalizare proiect – „Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă finalizare proiect

Proiectul  Diversificarea activității societății prin achiziția de echipamente performante în cadrul PANTERA DENT SRL, cod MySMIS 134378, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiții 2.1 – Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri – 2.1A Microintreprinderi este implementat de către S.C. PANTERA DENT S.R.L. și are o valoare totală de 1.194.162,49 lei, din care 950.339,50 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației  în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, Organism Intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul proiectului urmărește creșterea capacității de producție în domeniul producției de dinții artificiali, menită să asigure creșterea competitivității și notorietății la nivel local și regional al companiei PANTERA DENT SRL, prin creșterea calității și performanței în aceste domenii, intensificarea colaborării pe bază de parteneriate pe linia de tratamente stomatologice pe plan local și regional, atragerea de personal competitiv și dezvoltarea calității vieții .

Scopul proiectului a constat în crearea unui centru de excelență în domeniul productiei de dinții artificiali, unic la nivel local/regional, cu o infrastructură și echipamente la un înalt grad competitiv pe plan regional, menit să contribuie la reducerea decalajelor existente între regiunea Centru și alte regiuni ale țării. Datorită implementării proiectului societatea a fost dotată cu echipamente moderne, de top, instrumente avansate și care beneficiază de personal calificat, cu expertiză în utilizarea infrastructurii.

Impactul proiectului la nivelul localității, respectiv al regiunii Centru a constat în: crearea unei infrastructuri de producție, prin dotarea cu echipamente de înaltă tehnologie, competitive pe plan regional, menținerea pe perioada de durabilitate a proiectului a unui numar de 5 locuri de munca, crearea unui portofoliu de produse de min. 150/an (față de media de 95/an în prezent) din care contractate noi de min.20 produse/an.

Date de contact beneficiar:

Sat Cricău, Comuna Cricău, nr. 294, județul Alba, cod poștal 517265, România

Tel. +40 744 753 721

E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Comunicat PNRR – anunț începere proiect „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comunicat de presă

Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, județul Alba”, cod proiect F-PNRR-Dotări-2023-2196, finanțat în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI. Politici pentru noua generație\Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior\Investiția 13. Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelierelor de practică din unitățile de învățământ profesional și tehnic și Reforma 5. Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației\Investiția 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ precum și Reforma 6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar\Investiția 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare și laboratoarele/atelierele școlare., este implementat de către UAT Comuna Lunca Mureșului, în calitate de beneficiar, și are o valoare nerambursabilă de 1.064.626,77 lei.

Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura un proces educațional de calitate, modern și incluziv pentru elevii Școlii Gimnaziale „Simion Lazăr” Lunca Mureșului, prin dotarea cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principalele rezultate așteptate se referă la dotarea cu echipamente digitale, materiale didactice și mobilier: a unui laborator de informatică, a 16 săli de clasă (nivel învățământ: preșcolar, primar, gimnazial), a unui laborator multidisciplinar (fizică, chimie, biologie) și 2 cabinete școlare (un cabinet psihopedagogic și un cabinet de matematică).

Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 03.08.2023 – 31.12.2024.

Date de contact beneficiar:

Comuna Lunca Mureșului,

Localitatea Lunca Mureșului, Nr. 303, Jud. Alba

Tel. 0258-878.121, E-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare