Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

PDL Aiud: Majorarea tarifelor de salubritate trebuie revocată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administraţia Josan trebuie să demonstreze că nu confundă conferinta-PDL-consilieri-Aiudprimăria cu moşia proprie. Modificarea tarifelor de salubritate la nivelul municipiului Aiud a fost contestată de către consilierii PDL Aiud solicitându-se revocarea actului administrativ. Pentru corecta şi completa informare a cetăţenilor, recenta lămurire publică a Biroului Comunicare şi Relaţii Publice al Primăriei Municipiului Aiud nu ar fi trebuit să omită acest aspect.

Ce a preferat Biroul Comunicare şi Relaţii Publice al Primăriei Municipiului Aiud?

1.A ţinut cu tot dinadinsul să le explice aiudenilor că banii care li se scurg din buzunare pentru plata serviciilor de salubritate “ în medie” reprezintă  mai puţin decât ceea ce este în realitate. În statistică, dacă unul mănâncă 3 pui şi altul niciunul, în medie, cei doi mănâncă un pui şi jumătate. Cam aşa este şi cu taxele şi impozitele majorate într-o veselie în 2013. Toţi le plătim majorat iar în medie efortul de a le plăti este acelaşi. La Aiud însă, numărul şomerilor, al navetiştilor, al pensionarilor, al celor cu venituri obţinute din agricultură de subzistenţă sau a celor cu venituri mici dau adevărata imagine a plătitorului de taxe şi impozite  mărite ce-i drept, de alţii care au sentimentul că orice majorare e posibilă raportându-se doar la propriul portofel.

2. A atacat practic opinia unui jurnalist, care tocmai demonstrase matematic, nu statistic, faptul că în 4 ani ceea ce plăteşte fiecare aiudean serviciului de salubrizare a crescut cu 150%. Părinteşte, l-a atenţionat că ar fi bine să nu mai citeze aiudeni fiindcă oricum nu-i poate cita pe toţi şi atunci nu e semnificativ. Mai lipsea să-i sugereze obligativitatea părerilor pozitive şi o listă cu persoanele care ar trebui citate şi tacâmul ar fi fost complet. În opinia nostră, dacă ar fi vrut cu adevărat să audă ceea ce cred cetăţenii Aiudului despre curăţenia municipiului nostru şi costul acesteia, acum ar fi tăcut.

3. Cum singură spune, administraţia Josan este foarte mulţumită: “în urma monitorizării serviciului, efectuată constant de autorităţi, se constată că, în general, cetăţenii municipiului Aiud sunt mulţumiţi de calitatea serviciilor oferite de operator.” În medie” şi “în general” sunt termeni cu adevărat evazivi dar şi formulele clasice prin care administraţia Josan îşi ascunde ineficienţa şi neputinţele nu numai în domeniul salubrităţii. Poate ne spune şi care este media locurilor de muncă înfiinţate în ultimul an, că proaspăta ofertă a AJOFM, condusă de liberala Andrea Katona, anunţa în săptămâna 8-14 iulie nici mai mult din mai puţin de fabuloasa cifră de 3 posturi de tâmplar la Aiud. 2 % din oferta de locuri de muncă la nivel de judeţ! În timp ce la Blaj vorbim despre 34 % din total ofertă sau la Alba Iulia de 49 % din total ofertă.

 Până când Biroul Comunicare şi Relaţii Publice al Primăriei Municipiului Aiud învaţă cum e cu informarea corectă şi completă ne vedem obligaţi să informăm opinia publică cu privire la posibilitatea ca majorarea tarifelor să fie revocată.

Consilierii PDL Aiud au apelat la procedura prealabilă în cadrul contestării hotărârii în contencios administrativ, la instanţa competentă pentru vicii de fond şi de formă, prevederile legale în vigoare fiind încălcate în mai multe privinţe. Contestaţia se întemeiază pe faptul că : “ Au fost încălcate, în mod flagrant, prevederile art. 46, alin. (1) şi (2), din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, care precizează: (1) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local. (2) Hotărârile adoptate de consiliul local cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1) sunt nule de drept.

În acest sens, considerăm ca fiind nelegală prezenţa domnului Opriţa Florian, în dezbaterea, la votarea şi la adoptarea proiectului de hotarâre privind majorarea tarifelor de salubritate. Domnul Opriţa Florian întruneşte, concomitent, atât calitatea de consilier local USL, cât şi pe cea de director executiv al operatorului de salubritate SC GREEN DAZS VALORIZACAO DOS RESIDUOS, PROTECCAO DO AMBIENTE, a cărui cerere de majorare a tarifelor a fost adoptată de către Consiliul Local al municipiului Aiud, prin HCL 135/2013, contestată.

Domnul Opriţa Florian nu a anunţat la începutul şedinţei de Consiliu Local despre starea sa de incompatibilitate, conform predevederilor legale în vigoare, participând activ la dezbaterile pe marginea proiectului, votul său contabilizându-se, în final, la cvorumul de prezenţa cu care s-a adoptat proiectul de hotărâre.” În opinia noastră şi în conformitate cu legiuitorul,  potrivt art. art. 46, alin. (2), din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, HCL 135/2013, adoptată fiind cu încălcarea prevederilor alin (1), este nulă de drept şi trebuie revocată.

Adăugăm apoi faptul că multe din majorările propuse pe componente ale costului total au fost argumentate în cadrul şedinţei sub formula estimării ( “ credem că acesta va fi costul”) şi nu a costurilor reale. Despre transparenţa decizională aşa cum este ea prevăzută la art. 6, alin. (2) din L 52/2003 şi faptul că aceasta se mimează doar, nefiind complet parcursă în privinţa analizei, avizării şi adoptării HCL 135 este de prisos să mai vorbim.

Dezinformarea sau informarea prin omisiune, practicate de Primăria Aiud, trebuie să înceteze!

Consilierii locali PDL Aiud

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea