Pătrunjelul și mărarul – Leacuri din grădina de zarzavat
Leacuri din grădina de zarzavat – pătrunjelul și mărarul
Prezența lor permanentă în oale și cratițe le face prea ușor accesibile și nu prea crezi că au valoare și ca leacuri de sănătate. Dar au! Mărarul și pătrunjelul sunt două verdețuri cu un aport important pentru starea noastră de bine, efectele lor curative fiind cunoscute încă din Antichitate, de către greci și romani.
PĂTRUNJELUL
Vechiul și nobilul Petroselium, din care a derivat pătrunjelul, era o plantă atât de prețuită în Antichitate, încât etruscii își celebrau eroii cu cununi de pătrunjel. Au trecut sute de ani până să ajungă, de pe frunte, în oală. Și în oală a rămas! Parfumul pe care îl împrumută bucatelor este atât de ademenitor, încât e nelipsit din toate bucătăriile lumii. Parfumul său provine din niște uleiuri volatile puternice, care în combinație cu vitamina C și minerale precum calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu și fier, fac din pătrunjel un vârf de lance în sănătate. Iată câteva dintre proprietățile lui:
*Creșterea imunității, prevenirea cancerului
Responsabile pentru acţiunea puternică de stimulare a imunităţii sunt mai multe principii active din frunzele pătrunjelului, între care vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofilă, dar şi o substanţă numită luteolina, care stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar şi le activează pe cele existente.
– consumați o dată pe zi, înainte de masă, o porție de salată de frunze de pătrunjel: spălați-le bine, tocați-le mărunt, asezonați-le cu suc de lămâie, ulei de plante, sare și piper. Se pot adăuga și câteva feliuțe de roșii și usturoi;
– adăugați zi de zi pătrunjel crud, tocat, la ciorbe, supe, salate, mâncăruri.
*Digestie, hepatită, dischinezie
– consumați de 2 ori pe zi, între mese, câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel, amestecat cu un sfert de pahar de suc de morcovi. Sucul de pătrunjel se poate obține prin mixarea în blender a două mâini de frunze, peste care se adaugă puțină apă.
*Afecțiuni cardiace, hipertensiune, circulația sângelui, varice
– infuzie de pătrunjel: o legătură de frunze de pătrunjel, foarte bine spălate, se taie mărișor și se opăresc cu o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se beau trei ceaiuri pe zi;
– cataplasme cu pătrunjel: aplicați pe zonele cu varice frunze de pătrunjel zdrobite, sub formă de cataplasmă, pe care o țineți 20 de minute. Repetați zilnic;
– vin de pătrunjel: 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze se mărunțesc și se pun într-un litru de vin, la care se adaugă 2 linguri de oțet. Se lasă să se macereze vreme de 7 zile, după care se adaugă 300 g miere de albine. Se agită până se dizolvă mierea, apoi se strecoară și se pune în sticle. Se bea câte un păhărel înainte de masă.
*Obezitate, boli reumatice, gută, boli cardiace și renale asociate cu acumularea de apă în organism
Pătrunjelul este un foarte bun diuretic şi depurativ (eliminând ureea şi acidul uric), antiinflamator articular şi antioxidant. Luteolina conţinută de pătrunjel previne şi combate inflamarea finelor cartilaje din articulaţii, în timp ce vitamina C, la care pătrunjelul verde este un adevărat campion, are efecte terapeutice uimitoare asupra aproape tuturor formelor de reumatism.
– se beau trei căni de infuzie pe zi;
– se consumă de 2 ori pe zi, câte o jumătate de pahar cu suc de pătrunjel proaspăt.
*Ochi obosiți
– o lingură de frunze de pătrunjel se opăresc cu o jumătate de litru de apă. Se lasă 3 ore la infuzat, apoi se strecoară. Se fac băi de ochi, se pun picături sau se aplică pe ochi comprese înmuiate în infuzie. Efectul sporește, dacă împreună cu ătrunjelul opăriți și o lingură de petale de trandafiri.
*Infecție urinară
– puneți la fiert un litru de apă, adăugați 4 linguri de pătrunjel și lăsați să mai dea câteva clocote. Lăsați să se infuzeze 30 de minute, cu vasul acoperit. Strecurați și adăugați sucul de la o lămâie. Beți zilnic, de cel puțin două ori pe zi.
MĂRARUL
Mirosul lui pătrunzător și ciudat i-a făcut să creadă pe egipteni și, mai târziu, pe herboriștii din Evul Mediu, că mărarul este o plantă cu puteri magice, care apără de forțele negre ale vrăjitoriei. Cu timpul, aroma lui a bătut superstițiile și a ajuns, din tainițele spițerilor, în farfurii. Cel mai bine se înțelege cu varza, castraveții, roșiile și peștele, salvează ciorbele anoste și plăcinta cu urdă. Dar prețul cel mare al mărarului se află în puterile sale vindecătoare, despre care știm prea puțin. Foarte bogat în vitamine, minerale, uleiuri volatile și aminoacizi esențiali, principalele lui indicații terapeutice sunt următoarele:
*Afecțiuni gastro-intestinale: balonări, colici, dureri de stomac, prevenirea diareei și constipației, infecții intestinale și hemoroizi
– condiment: adăugați zi de zi frunze de mărar proaspete la preparatele culinare;
– infuzie: adăugați la o cană de apă clocotită o lingură frunze de mărar. Lăsați să stea acoperit 15 minute, apoi strecurați. Beți trei căni de infuzie pe zi;
– suc proaspăt: consumați cu jumătate de oră înainte de mesele principale, câte un sfert de pahar suc proaspăt de mărar, obținut prin centrifugare.
*Colici intestinale, dureri menstruale, insomnii
– infuzie din o linguriță semințe măcinate la o cană cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea călduță, câte un păhărel, de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor se ia seara, la culcare.
*Ateroscleroză, hemoroizi, boli de inimă, boli ale căilor urinare, colici intestinale, balonări, sughiț
– infuzie din 1-2 lingurițe de frunze și tulpini uscate și mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 15-20 de minute. Se strecoară și se bea conținutul a 1-2 căni pe zi.
*Stimularea secreției de lapte la lăuze
– decoct din 1/2 linguriță plantă uscată și mărunțită la o cană (200 ml) cu apă. Se fierbe 15-20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul unei căni pe zi (eventual în două prize).
*Tonifierea organismului
– se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de semințe, înainte de masă.
*Urcior, inflamații
– infuzie din o lingură semințe măcinate la o cană cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20-25 de minute. Se strecoară. Cu soluția obținută se spală ușor cu vată zona afectată.
*Hemoroizi
– infuzie din 4-5 linguri de frunze, tulpini și inflorescențe mărunțite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă acoperită 20 de minute. Se fac spălături anale. Folosind o cantitate mai mare de lichid se pot face băi de șezut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii16 ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată