Patru dintre inculpații din ”Dosarul pensiilor ilegale” merg la închisoare, alți 109 au primit pedepse cu suspendare sau amenzi
Tribunalul Alba a pronunţat marți, 25 septembrie, sentinţa în ”Dosarul pensiilor ilegale” pentru inculpații care și-au recunoscut faptele. La termenul din 10 septembrie magistrații au disjuns cauza cu privire la inculpaţii care au solicitat aplicarea art. 320/1 Cpp., în total 113 persoane.
Doi dintre șefii grupării infracționale, Toma Constantin și Toma Vasile au primit căte 6 și respectiv 5 ani cu executare pentru înșelăciune în formă continuată iar alți doi inculpați – Pop Vasile Dacian și Pop Alexandrina Marcela au de executat câte 2 ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Ceilalți 109 inculpați au primit pedepse între 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare sau amenzi administrative de 1.000 de lei.
Sentința Tribunalului Alba poate fi atacată cu recurs ce se va judeca la Curtea de Apel Alba Iulia.
Alți 54 de inculpaţi, printre care și Călin Viorica, funcționara de la Casa Județeană de Pensii Alba, sunt judecați în continuare, următorul termen fiind fixat pentru data de 8 octombrie 2012.
În ”Dosarul pensiilor ilegale”, instrumentat de Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia, au fost trimise în judecată 167 de persoane, acuzate că fac parte dintr-o grupare infracțională nestructurată care a acționat în ultimii ani în principal pe raza județului Alba, dar și pe raza județelor Cluj, Bihor, Arad, Maramureș și a municipiului București, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de înșelăciune, pentru a obține venituri ilicite, pentru ei și pentru alte persoane, din pensionarea frauduloasă a unor cetățeni și procurarea unor documente de studii false.
Prejudiciul creat statului se ridică la circa 2,4 milioane de lei din care 2,2 milioane de lei prejudiciul creat numai Casei Județene de Pensii Alba.
Șefii grupării sunt Toma Constantin, Toma Vasile şi Coasian Sabin iar printre inculpați se află și Călin Viorica, o funcționară de la CJP Alba care, potrivit rechizitoriului procurorilor, a introdus în sistem, “cu complicitatea unor funcţionari din cadrul instituției”, sute de dosare conţinând cărţi de muncă falsificate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
La data de 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale La data de 26 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de […]
Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie”
Profesorii din România, salarii în funcție de performanță. Ministrul Educației: ”Debutanții să fie plătiți la nivelul salariului mediu pe economie” Daniel David, ministrul Educației, a anunţat joi, 24 aprilie 2025, la Palatul Victoria, că va prezenta în luna mai propunerea privind plata profesorilor în funcţie de performanţă, în cadrul raportului de diagnostic şi reforme. El […]