Patronat: Criza de muncitori din construcții ar putea determina producătorii străini să îşi mute fabricile din România

Criza de muncitori din construcții ar putea determina producătorii străini să îşi mute fabricile din România şi va opri alte potenţiale investiţii care vizau ţara noastră, se arată într-un punct de vedere înaintat de patronatul producătorilor de prefabricate din beton primului-ministru şi ministrului Muncii.

Organizaţia Prefbeton avertizează că oferta de forţă de muncă calificată în industria producţiei de materiale de construcţii şi, în general, pe piaţa construcţiilor a ajuns, în prezent, la un minim îngrijorător care atrage dupa sine o multitudine de probleme conexe. Membrii patronatului sunt convinşi că, în lipsa unor măsuri urgente, producătorii de materiale şi bunuri din Românie vor traversa un blocaj general, care se va solda cu rezultate economice negative.

INFORMARE COVID-19

„[Este] o situaţie gravă care generează mutarea platformelor de producţie în cazul investitorilor străini şi reprezintă totodată şi o adevărată barieră în faţa noilor investiţii straine care vizau România“, se mai arată în comunicatul Prefbeton.

Producătorii atrag atenţia că sectorul construcţiilor are nevoie imediată de fierari betonişti, sudori, tâmplari, lăcătuşi mecanici, electricieni, macaragii, zidari şi instalatori, meserii care în ultimii ani au înregistrat scăderi consecutive, odată cu atingerea vârstei de pensionare de către un număr mare de persoane calificate în aceste domenii şi migrarea spre Occident a unui procent semnificativ din resursele umane specializate şi încă active.

„Lipsa unor secţii specializate în unităţile de învăţământ, care să compenseze pierderile de resurse umane din aceste sectoare de activitate, a condus la agravarea situaţiei, ajungându-se în cazul unor specializări la lipsa totală a personalului calificat“, se mai precizează în punctul de vedere al patronatului.

Membrii asociaţiei consideră obligatorie şi urgentă relansarea şi susţinerea şcolilor profesionale şi secţiilor cu caracter vocaţional în unităţile de învăţământ, precum şi a programelor de formare profesională şi ucenicie la locul de muncă.

Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii estimează că necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate chiar şi parţial în anii următori.

Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii a condus deja la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează, spun dezvoltatorii imobiliari, care încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

Sursa: capital.ro

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Sivliu Cazuk 26 septembrie 2017 at 9:59

Domnilor, eu tot aud in ultima vreme de criza de medici, de criza de muncitori in constructii, de criza de specialisti etc.
Unde or fi acesti specialisti? Probabil ca cei mai multi sunt in strainatate, departe de locurile natale, departe de CASA.

Dar nu ne intrebam oare de ce au plecat aceste persoane dincolo? Nu cumva din cauza salariilor mizerabile din Romania, care nu-ti asigura un trai decent.

In momentul in care vom avea salarii europene(si e normal acest lucru, intrucat muncim si platim utilitati, facturi, mancare la nivel european) veti vedea ca nu vom mai duce lipsa de specialisti de orice fel. In momentul in care o persoana isi va permite un trai decent, o vacanta ok, se va intoarce in tara sau nu va mai sta pe un ajutor social de o suta si ceva de lei/ persoana.

Pana atunci, atata vreme cat un specialist are un salariu de o mie si ceva de lei sa nu va asteptati la performanta sau la seriozitate.

Corporatiile si companiile isi cam bat joc de romanasi. Dar din fericire romanii nu sunt prosti.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...