Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Societate

Patrimoniul arhitectural sub lupa experţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) anunţă cooptarea Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan în rândurile sale, în calitate de membru. Alăturarea domniei sale, reputat specialist al arhitecturii eclesiastice, întăreşte considerabil capacitatea GIMPCRM de a se implica în activităţile de protejare a patrimoniului arhitectonic din Roşia Montană, anunţă reprezentanţii grupului. Pe lângă membrii GIMPCRM, la întâlnire au fost invitaţi şi au participat Preşedintele Universităţii de Arhitectură şi Urbanism, „Ion Mincu” (UAUIM) – prof. univ. dr. Emil Barbu Popescu, prof. univ. dr Alexandru Sandu şi prof. univ. dr. Augustin Ioan. În vederea unui schimb de opinii profesionale, au mai fost invitaţi şi alţi reprezentanţi ai unor alte organizaţii non-guvernamentale preocupate de problematica patrimoniului din Roşia Montană.
Cu ocazia celei de-a treia intruniri, desfăşurată recent la Bucureşti şi dedicată reglementărilor urbanistice şi patrimoniului arhitectonic din Roşia Montană, prof. univ. dr. arh. Emil Barbu Popescu, Preşedintele Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, în calitate de invitat, a anunţat că Universitatea „Ion Mincu” a luat decizia de a se implica în lucrări de specialitate menite să salveze patrimoniul construit al Roşiei Montane
Un loc important în economia întâlnirii GIMPCRM de la Bucureşti l-a avut discutarea impactului pe care îl va avea proiectul de exploatare propus de RMGC asupra patrimoniului arhitectonic al localităţii, dată fiind amploarea activităţilor industriale planificate, măsurile preconizate de RMGC, care urmăresc minimizarea impactului, precum şi programele de restaurare a patrimoniului construit.
În vederea unei cunoaşteri exacte a situaţiei actuale, dar şi a modului în care este proiectată realizarea investiţiei în zona aflată în afara ariei de protecţie, arh. Doina Harda, din cadrul Alba Proiect SA, a prezentat principalele prevederi şi reglementări ale Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de zonă industrială pentru Roşia Montană.
Arh. Veniamin Gomboşiu, din cadrul ASAR Grup SRL, autorul PUZ-CP pentru zona centrală istorică a Roşiei Montane, a explicat participanţilor la întâlnire viziunea autorităţilor locale din Roşia Montană cu privire la protecţia obiectivelor de patrimoniu şi istorice din localitate.
Prof. univ. dr. arh. Emil Barbu Popescu, Preşedintele Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, a declarat că prezentarea celor două documente, PUZ pentru zonă industrială şi PUZ-CP pentru centrul istoric zonă protejată, alături de vizita efectuată nu cu mult timp înainte la Roşia Montană, este un demers relevant, de natură să lămurească multe dintre neclarităţile celor preocupaţi de soarta patrimoniului din Roşia Montană. Cu atât mai mult cu cât, a arătat acesta în continuare, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” a fost scena unor vii controverse cu privire la proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Prof. univ. arh. Emil Barbu Popescu a anunţat că Universitatea „Ion Mincu” a luat decizia de a se implica prin CCPEC (Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza şi Consulting) al Universităţii în lucrări de specialitate menite să salveze patrimoniul construit al Roşiei Montane, subliniind faptul că datoria arhitecţilor şi restauratorilor este de a acţiona pentru conservarea patrimoniului construit. În privinţa deciziei cu privire la oportunitatea proiectului investiţional din Roşia Montană, prof.univ.dr.arh. Emil Barbu Popescu a opinat că aceasta este de competenţa autorităţilor statului, interventia specialiştilor pretându-se unei analize profesionale stricte. Potrivit prof. univ. dr. Emil Barbu Popescu a mai afirmat că vizitarea localităţii este o etapă mai mult decât necesară pentru înţelegerea situaţiei din Roşia Montană şi pentru analiza lucidă a modului în care pot fi reconciliate dezvoltarea economică şi protejarea patrimoniului. De aceea, la campania de studii de specialitate din localitate urmează să ia parte studenţii din anii terminali ai facultăţilor din UAUIM, precum şi profesori coordonatori.
GIMPCRM salută de asemenea demararea de către RMGC a preparativelor pentru restaurarea unor clădiri cu mare valoare simbolică pentru moştenirea culturală a localităţii, construite la jumătatea secolului al XIX-lea, respectiv la sfârşitul acestuia. Demersul companiei miniere este cu atât mai notabil, cu cât unele dintre clădiri, proprietate a unor persoane particulare şi aflate în stare avansată de degradare, sunt extrem de importante pentru coerenţa ansamblului arhitectonic din centrul istoric al Roşiei Montane.
Noul membru al Grupului, Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan, profesor, architect şi scriitor, a fost redactor-şef al revistei Arhitectura (1992-2001), editor asociat al revistei Octogon (2000-2002), iar la momentul actual este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.
De-a lungul timpului a realizat scenarii şi comentarii pentru filme documentare şi este autorul a numeroase proiecte şi lucrări de arhitectură, design, amenajări, grafică. Este câştigător al concursului naţional pentru Catedrala Patriarhală din Bucureşti în 2002. A fost de asemenea distins cu următoarele premii: Premiul Bienalei de Arhitectură, Bucureşti (1998), Marele Premiu ex-aequo, Fifal 4 (1994), Premiul Juriului la Festivalul Filmului despre Habitat, pentru „Arhitectura şi Puterea”, Japonia (1996), Medalia Bienalei de Arhitectură, pentru colecţia „Spaţii imaginate” a Editurii Paideia, Bucureşti (2000) şi Premiul UAPR pentru proiectele Fundaţiei Habitat şi Artă în România (1998).
Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană a fost constituit în luna februarie 2011, având în componenţă, ca membri fondatori, personalităţi importante ale vieţii culturale româneşti, din mediul academic şi universitar. (A.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!” Drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din județul Alba, este înzăpezit și plin de gheață.  Un pericol pentru participanții la traficul rutier,  se arată într-un avertisment public lansat pe „Comuna Ponor, județul Alba”. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea