Rămâi conectat

Societate

Patrimoniul arhitectural sub lupa experţilor

Publicat

în

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană (GIMPCRM) anunţă cooptarea Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan în rândurile sale, în calitate de membru. Alăturarea domniei sale, reputat specialist al arhitecturii eclesiastice, întăreşte considerabil capacitatea GIMPCRM de a se implica în activităţile de protejare a patrimoniului arhitectonic din Roşia Montană, anunţă reprezentanţii grupului. Pe lângă membrii GIMPCRM, la întâlnire au fost invitaţi şi au participat Preşedintele Universităţii de Arhitectură şi Urbanism, „Ion Mincu” (UAUIM) – prof. univ. dr. Emil Barbu Popescu, prof. univ. dr Alexandru Sandu şi prof. univ. dr. Augustin Ioan. În vederea unui schimb de opinii profesionale, au mai fost invitaţi şi alţi reprezentanţi ai unor alte organizaţii non-guvernamentale preocupate de problematica patrimoniului din Roşia Montană.
Cu ocazia celei de-a treia intruniri, desfăşurată recent la Bucureşti şi dedicată reglementărilor urbanistice şi patrimoniului arhitectonic din Roşia Montană, prof. univ. dr. arh. Emil Barbu Popescu, Preşedintele Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, în calitate de invitat, a anunţat că Universitatea „Ion Mincu” a luat decizia de a se implica în lucrări de specialitate menite să salveze patrimoniul construit al Roşiei Montane
Un loc important în economia întâlnirii GIMPCRM de la Bucureşti l-a avut discutarea impactului pe care îl va avea proiectul de exploatare propus de RMGC asupra patrimoniului arhitectonic al localităţii, dată fiind amploarea activităţilor industriale planificate, măsurile preconizate de RMGC, care urmăresc minimizarea impactului, precum şi programele de restaurare a patrimoniului construit.
În vederea unei cunoaşteri exacte a situaţiei actuale, dar şi a modului în care este proiectată realizarea investiţiei în zona aflată în afara ariei de protecţie, arh. Doina Harda, din cadrul Alba Proiect SA, a prezentat principalele prevederi şi reglementări ale Planului Urbanistic Zonal (PUZ) de zonă industrială pentru Roşia Montană.
Arh. Veniamin Gomboşiu, din cadrul ASAR Grup SRL, autorul PUZ-CP pentru zona centrală istorică a Roşiei Montane, a explicat participanţilor la întâlnire viziunea autorităţilor locale din Roşia Montană cu privire la protecţia obiectivelor de patrimoniu şi istorice din localitate.
Prof. univ. dr. arh. Emil Barbu Popescu, Preşedintele Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu”, a declarat că prezentarea celor două documente, PUZ pentru zonă industrială şi PUZ-CP pentru centrul istoric zonă protejată, alături de vizita efectuată nu cu mult timp înainte la Roşia Montană, este un demers relevant, de natură să lămurească multe dintre neclarităţile celor preocupaţi de soarta patrimoniului din Roşia Montană. Cu atât mai mult cu cât, a arătat acesta în continuare, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” a fost scena unor vii controverse cu privire la proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Prof. univ. arh. Emil Barbu Popescu a anunţat că Universitatea „Ion Mincu” a luat decizia de a se implica prin CCPEC (Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiza şi Consulting) al Universităţii în lucrări de specialitate menite să salveze patrimoniul construit al Roşiei Montane, subliniind faptul că datoria arhitecţilor şi restauratorilor este de a acţiona pentru conservarea patrimoniului construit. În privinţa deciziei cu privire la oportunitatea proiectului investiţional din Roşia Montană, prof.univ.dr.arh. Emil Barbu Popescu a opinat că aceasta este de competenţa autorităţilor statului, interventia specialiştilor pretându-se unei analize profesionale stricte. Potrivit prof. univ. dr. Emil Barbu Popescu a mai afirmat că vizitarea localităţii este o etapă mai mult decât necesară pentru înţelegerea situaţiei din Roşia Montană şi pentru analiza lucidă a modului în care pot fi reconciliate dezvoltarea economică şi protejarea patrimoniului. De aceea, la campania de studii de specialitate din localitate urmează să ia parte studenţii din anii terminali ai facultăţilor din UAUIM, precum şi profesori coordonatori.
GIMPCRM salută de asemenea demararea de către RMGC a preparativelor pentru restaurarea unor clădiri cu mare valoare simbolică pentru moştenirea culturală a localităţii, construite la jumătatea secolului al XIX-lea, respectiv la sfârşitul acestuia. Demersul companiei miniere este cu atât mai notabil, cu cât unele dintre clădiri, proprietate a unor persoane particulare şi aflate în stare avansată de degradare, sunt extrem de importante pentru coerenţa ansamblului arhitectonic din centrul istoric al Roşiei Montane.
Noul membru al Grupului, Prof. Dr. Univ. Arh. Augustin Ioan, profesor, architect şi scriitor, a fost redactor-şef al revistei Arhitectura (1992-2001), editor asociat al revistei Octogon (2000-2002), iar la momentul actual este profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.
De-a lungul timpului a realizat scenarii şi comentarii pentru filme documentare şi este autorul a numeroase proiecte şi lucrări de arhitectură, design, amenajări, grafică. Este câştigător al concursului naţional pentru Catedrala Patriarhală din Bucureşti în 2002. A fost de asemenea distins cu următoarele premii: Premiul Bienalei de Arhitectură, Bucureşti (1998), Marele Premiu ex-aequo, Fifal 4 (1994), Premiul Juriului la Festivalul Filmului despre Habitat, pentru „Arhitectura şi Puterea”, Japonia (1996), Medalia Bienalei de Arhitectură, pentru colecţia „Spaţii imaginate” a Editurii Paideia, Bucureşti (2000) şi Premiul UAPR pentru proiectele Fundaţiei Habitat şi Artă în România (1998).
Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană a fost constituit în luna februarie 2011, având în componenţă, ca membri fondatori, personalităţi importante ale vieţii culturale româneşti, din mediul academic şi universitar. (A.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Peisaj dezolant pe drumul județean către Poiana Narciselor: „După festival va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară”

În cursul acestui weekend, între 21-22 mai, după o pauză de doi ani cauzată de pandemia de COVID-19, va fi organizată o nouă ediție a tradiționalei „Serbări a Narciselor” de la Negrileasa.

CITEȘTE ȘI: 21 – 22 mai: Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022. PROGRAMUL evenimentelor

Potrivit imaginilor postate în mediul online de un cetățean din Alba, drumul județean, de 5 kilometri, dintre Întregalde și Mogoș este într-o stare deplorabilă, plin de gropi sau în caz de ploaie, noroi.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În acest weekend Consiliul Județean Alba vă așteaptă la festivalul Narciselor de pe Muntele Negrileasa. La întoarcere va trebui să treceți pe la service pentru schimbare bucși, pivoți, planetare, capete de bară. Sună a ironie dar suntem o întreagă comunitate care ne stricăm mașinile în 5 km de drum județean dintre Întregalde-Mogoș. Rugăm Consiliul Județean să viziteze tronsonul cu pricina și să constate starea drumului. Mulțumim anticipat.

P.S. Va rog dacă tot vă stricați mașinile pentru narcise să nu lăsți nici un plastic în ploaia cu narcise, la anu ne așteaptă iarăși verde”, a transmis cetățeanul în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Monden-Clubbing

Program Cinema Inspire Alba Mall. Ce filme vor rula în perioada 20 – 26 mai 2022

Publicat

în

Programul Inspire Cinema Alba Iulia, pentru perioada 20 – 26 mai 2022. Ce filme vor rula la cinematograful din centrul comercial Alba Mall

Top Gun: Maverick Avanpremiera

Regia: Joseph Kosinski

Cu: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer

Elit - Gustul Desăvârșit

Gen Film: Actiune, Drama

Durată: 136 min

Rating: AP 12

După mai mult de 30 de ani în armată ca unul din cei mai buni aviatori, Pete Mitchell se întoarce acolo unde a început, dar cu misiunea de a-și pune în slujba celor nou recrutați abilitățile sale extraordinare de pilot de teste, chiar dacă asta înseamnă să nu avanseze în rang, așa cum ar fi meritat.

Joi 18:00; 20:45

 Jujutsu Kaisen 0

Regia: Seong-Hu Park

Cu: Aya End, Chinatsu Akasaki

Gen Film: Actiune, Animatie, Fantastic

Durată: 110 min

Rating: AP 12

În copilărie, Orimoto Rika a murit într-un accident de mașină chiar în fața celui mai bun prieten al ei, Okkotsu Yuta. „Când vom crește mari, ne vom căsători. E o promisiune!” Rika a devenit o apariție, iar Okkotsu a început să-și dorească și el să moară după ce a suferit de pe urma blestemului ei.

Însă cel mai mare vrăjitor Jujutsu, Gojo Satoru, l-a primit la liceul la care preda. Acolo Okkotsu își cunoaște colegii de clasă, Zen’in Maki, Inumaki Toge și Panda, și reușește să își găsească în sfârșit determinarea. „Vreau să am destulă încredere în mine să spun: este OK că trăiesc! Cât timp sunt la Liceul Jujutsu, voi rupe blestemul lui Rika-chan.”

Vineri pana Miercuri 17:30

Joi 16:20

 Where Is Anne Frank / Unde este Anne Frank?

Regia: Ari Folman

Cu: Emily Carey, Michael Maloney

Gen Film: Animatie, Istoric

Durată: 104 min

Rating: AG

Filmul urmărește călătoria lui Kitty, prietena imaginară a lui Anne Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său. O adolescentă bătăioasă, Kitty se trezește, într-un viitor nu foarte îndepărtat, în casa tinerei Anne, din Amsterdam, de unde pornește în căutarea ei, simțind că este în viață undeva în Europa de astăzi. Pe cât de mult o șochează lumea modernă, pe-atât este Kitty de încântată de contactul cu moștenirea lăsată de Anne.

Vineri pana  Miercuri 13:00; 15:15

Joi 12:00; 14:10

 Fireheart

Regia: Laurent Zeitoun, Theodore Ty

Cu: Laurie Holden, Kenneth Branagh, Olivia Cooke

Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie

Durată: 97 min

Rating: AG

Georgia Nolan are 16 ani și visează să fie prima femeie pompier din lume. Când un piroman misterios începe sa provoace incendii pe Broadway, pompierii newyorkezi încep să dispară fără explicație. Tatăl Georgiei, Shawn, este chemat de la pensie de primarul metropolei pentru a investiga disparițiile. Disperată să-și ajute tatăl și să salveze orașul, tânăra se deghizează, devenind „tânărul Joe”, și se alătură unei echipe de pompieri independenți care încearcă să-l oprească pe piroman.

Dublat: Vineri pana Miercuri 14:30

Joi 15:50

 Firestarter / Focul viu

Regia: Keith Thomas

Cu: Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Sydney Lemmon

Gen Film: Drama, Horror, SF, Thriller

Durată: 100 min

Rating: N 15

Într-o nouă adaptare a thrillerului clasic al lui Stephen King de la producătorii filmului The Invisible Man, o fată cu puteri pirokinetice extraordinare luptă pentru a-și proteja familia, dar și pe ea însăși, de forțele sinistre care încearcă să o captureze și să o controleze.

Vineri pana Miercuri 19:15; 21:20

Joi 21:20

 Doctor Strange in the Multiverse of Madness 3D / Doctor Strange în Multiversul Nebuniei

Regia: Sam Raimi

Cu: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor

Gen Film: Actiune, Aventuri, Fantastic, SF, Thriller

Durată: 131 min

Rating: AP 12

Dr. Stephen Strange folosește o vrajă interzisă care deschide poarta către multivers și inclusiv către o versiune alternativă a lui însuși, iar amenințarea adusă de acest eveniment pare prea mare chiar și pentru puterile combinate ale lui Strange, Wong și Wanda Maximoff.

2D: Vineri pana Miercuri 19:50; Joi 18:40

3D: Vineri pana Miercuri 15:30; 18:10; 20:50

Joi 17:40; 20:25

 Chickenhare and the Hamster of Darkness / Iepurele-Găină și Hamsterul Întunericului

Regia: Ben Stassen, Benjamin Mousquet

Cu: Joe Ochman, Danny Fehsenfeld, Mark Irons, Donte Paris

Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie

Durată: 96 min

Rating: AG

Plasată într-o lume fantastică, luxuriantă, animația lui Ben Stassen și Benjamin Mousquet urmărește aventurile tânărului Chickenhare, născut jumătate găină – jumătate iepure. Adoptat de regele Peter, faimos aventurier, și dornic să fie acceptat și iubit așa cum este, Chickenhare vrea să aibă parte de propria mare aventură chiar și așa, stângaci, cum este. După ce marele răufăcător al ținutului – unchiul său – evadează și amenință să-l înlăture pe tatăl lui adoptiv de pe tron, eroul nostru împiedicat decide să-i zădărnicească planul alături de Abe, o țestoasă mereu sarcasitcă, și Meg, o femelă scons maestră în artele marțiale.

Dublat: Vineri pana Miercuri 12:20

Joi 12:50

 Sonic the Hedgehog 2

Regia: Jeff Fowler

Cu: Ben Schwartz, Idris Elba, Jim Carrey, James Marsden

Gen Film: Actiune, Aventuri, Comedie, Familie, SF

Durată: 127 min

Rating: AG

Robotnik se întoarce, de data asta cu un nou partener, Knuckles, în căutarea unui smarald care are puterea să clădească, dar și să distrugă civilizații. Sonic face echipă cu Tails, noua lui parteneră, și împreună se îmbarcă într-o aventură pentru a găsi smaraldul înainte ca acesta să cadă pe mâini greșite.

Dublat: Vineri pana Miercuri 16:40

Joi 15:00

 Turning Red 3D / Roșu aprins

Regia: Domee Shi

Cu: Sandra Oh, Rosalie Chiang

Gen Film: Animatie, Aventuri, Comedie, Familie, Fantastic

Durată: 105 min

Rating: AG

Roșu aprins o prezintă pe Mei Lee, o tânără încrezătoare, ciudățică, în vârstă de 13 ani, care trebuie să se împartă între viața haotică de adolescentă și cea de fată cuminte a mamei. Ming, mama ei protectoare, chiar ușor dominatoare, nu este niciodată prea departe de fiica ei – o realitate cu care Mei nu se împacă deloc.

Dublat: Vineri pana Miercuri 13:20

Joi 13:40

  

Ne rezervam dreptul de a modifica programul de rulare al filmelor.

Rezervari si bilete: www.inspirecinema.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare