Rămâi conectat

Actualitate

Patapievici dezminte: „Pe suprafaţa pe care o deţinem la Roşia Montană nu s-ar putea construi nici măcar o cuşcă care să adăpostească un singur câine comunitar!”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri seara, la „Sinteza zilei” de pe Antena 3, realizatorul Mihai Gâdea, într-o emisiune dedicată proiectului minier Roşia Montană, în care l-a avut ca invitat inclusiv pe premierul Victor Ponta, a afirmat între altele că „Patapievici, Mihăieş şi Greenpeace Ungaria, sunt proprietari de terenuri în Roşia Montană”. Astăzi, într-un drept la replică publicat pe site-ul Hotnews, Patapievici şi Mihăieş spun că e o manipulare grosolană din partea moderatorului prin care vrea să se inducă ideea că „noi chipurile, alături de unguri, sugem sângele poporului”, omiţând cu bună ştiinţă să menţioneze mărimea suprafeţei terenurilor invocate. „Pe suprafaţa pe care o deţinem la Roşia Montană nu s-ar putea construi nici măcar o cuşcă decentă care să adăpostească un singur câine comunitar…”, declară cei doi incriminaţi.

Vă prezentăm mai jos textul integral înaintat de aceştia spre publicare:

„Drept la Replică

„În emisiunea „Sinteza zilei” din data de 11 septembrie 2013, a canalului de televiziune Antena 3, realizatorul Mihai Gâdea, care ne urmăreşte de ani de zile cu ura sa nedomolită, a pus în circulaţie încă o manipulare: şi anume, că am fi „proprietari de terenuri în Roşia Montană”.  Pluralul „terenuri”, utilizat abuziv de dl. Gâdea, şi asocierea numelor noastre cu o entitate despre care am auzit pentru prima oară chiar din gura moderatorului, Greenpeace Ungaria, reprezintă o clară intenţie de criminalizare. Pe site-ul Antenei 3, titlul nu lasă nicio îndoială asupra unghiului din care ne atacă dl. Gâdea: „Patapievici, Mihăieş şi Greenpeace Ungaria, proprietari de terenuri în Roşia Montană.” Cu alte cuvinte, alături de unguri, „sugem sângele poporului…” Ferindu-se precum Necuratul de tămâie, dl. Gâdea a omis cu bunăştiinţă să menţioneze mărimea suprafaţei „terenurilor” invocate. Dacă ar fi făcut-o, se acoperea de ridicol şi nu ar mai fi fost manipulare.

Situaţia de facto este următoarea: în anul 2006, impresionaţi de rezistenţa eroică a asociaţiei „Alburnus Maior” din Roşia Montană, formată din adversari ai demarării exploatării minere cu cianuri, aşa cum eram şi noi, am decis, alături de alţi câţiva intelectuali, să ne exprimăm adeziunea la decizia lor de a se opune barbariei. La invitaţia conducătorului asociaţiei, dl. Eugen David, am achiziţionat suprafaţa simbolică de 1 (un) metru pătrat, dorind să ne exprimăm prin acest gest  solidaritatea  cu cei care se luptau contra distrugerii sălbatice a localităţii. Faptul că dl. Gâdea transformă o acţiune pur civică, inspirată de generosul exemplu, care a făcut atât de mult bine României, al protestului internaţional de la sfârşitul anilor ‘80, Opération Villages Roumains, într-un denunţ public mincinos, prin care suntem stigmatizaţi drept potenţiali speculanţi imobiliari (adică delincvenţi), spune totul despre jurnalismul de manipulare şi exterminare practicat de Antena 3. Împrejurarea că acest atentat nedemn s-a produs sub privirile aprobatoare şi comentariile insinuante ale primului-ministru al României, dl. Victor Ponta, care s-a remarcat printr-o minciună crasă („Domnul Patapievici e un bun investitor imobiliar”), demonstrează substratul politic al demascării de tip stalinist la care s-au dedat protagoniştii emisiunii menţionate.

Protestăm, aşadar, cu vehemenţă faţă de acest nou atac la care ne supune Antena 3 şi cerem retragerea afirmaţiilor calomnioase. Numai cineva complet orbit de ură poate afirma că 1 metru pătrat de teren constituie o „investiţie imobiliară”. Este o „investiţie simbolică”, „1 metru pătrat” — un act de rezistenţă civică, făcut cu mijloacele statului de drept, faţă de invazia cianurilor, practicată sub ochii noştri, chiar în aceste zile, prin batjocorirea statului de drept. Pe suprafaţa pe care o deţinem la Roşia Montană nu s-ar putea construi nici măcar o cuşcă decentă care să adăpostească un singur câine comunitar…

Horia-Roman Patapievici

Mircea Mihăieş”

Sursa foto: cotidianul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea