Rămâi conectat

Actualitate

Pașapoartele să fie valabile zece ani pentru persoanele care au peste 25 de ani – PROIECT

Ziarul Unirea

Publicat

în

O parte din parlamentarii UDMR au iniţiat o propune legislativă care vizează ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate al paşapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 şi 25 de ani să rămână de 5 ani.

„Prezenta propunere legislativă urmăreşte alinierea legislaţiei României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, prin optimizarea condiţiilor aplicabile cetăţenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum şi prin reducerea la jumătate a sarcinii administrative a Serviciilor Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS)”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit art.18 al.2.) lit.b.) din Legea nr.248/2005 valabilitatea paşapoartelor simple electronice este de 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Acest termen este dublu inferior faţă de termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice eliberate cetăţenilor majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene, şi anume de 10 ani, de exemplu, în statele comunitare precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda etc., motivează iniţiatorii.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, şi este susţinută de parlamentari PSD, ALDE şi PNL.

Sursa Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea