Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș și CJ Alba, privind construcția Băilor Sărate, model de bună practică pentru celebra staţiune Borsec

Publicat

în

Parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș și CJ Alba, privind construcția Băilor Sărate, model de bună practică pentru celebra staţiune Borsec

Primarul orașului-stațiune Borsec, József Mik, a dat ca model de bună practică pentru dezvoltarea localității parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș (localitate în care se fac demersuri serioase pentru recăpătarea statutului și renumelui de stațiune) și Consiliul Județean Alba.

Primarul Borsecului a spus că în prezent, finalizarea lucrărilor de construcție la noua bază de tratament este una dintre cele mai importante sarcini ale acestui an, în acest sens primăria solicitând, după modelul orașului Ocna Mureș, încheierea unui parteneriat cu Consiliul Județean Harghita pentru construcția și administrarea comună a bazei de tratament. Primarul József Mik a explicat cum Consiliul Judeţean Alba a semnat un acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement. În același timp se așteaptă aprobarea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia pentru începerea procedurii de achiziție a lucrărilor pentru reabilitarea termică și renovarea sediului primăriei. Sunt în grafic lucrările de reabilitare a vilei nr. 49, una dintre cele mai prestigioase proprietăți din Borsec.

Clădirea inclusă în patrimoniul monumentelor istorice va fi utilizată pentru activități culturale, muzeale, turistice, educaționale și pentru organizarea de conferințe. La Borsec, pe lângă Guvernul României, și Guvernul Ungariei a început să investească în stațiunea turistică. A finanțat deja lucrările de reabilitare a clădirii grădiniței locale și finanțează de asemenea construirea unor locuințe pentru medici. În același timp, se așteaptă decizia guvernului de la Budapesta pentru finanțarea construirii unui hotel de patru stele la Borsec, care ar dispune de 120 de camere. Până la un punct, istoria celor două localități este asemănătoare, atât ca ascensiune, ca decădere dar și în zbaterea lor pentru recăpătarea statutului și a renumelui avut odinioară.

Electrica Furnizare Discount

Borsecul își datorează renumele resurselor de ape minerale cu bogate calități terapeutice, ape care au primit medalia Târgului Internațional de la Viena (1873) – apa de Borsec fiind numită „Regina Apelor Minerale“, medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și, respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziției de la Paris (1878). A primit rang de oraș stațiune balneo-climaterică de interes național în anul 1953. A fost un timp stațiunea cea mai importantă din Transilvania. Începând cu anii ‘90, a decăzut vertiginos, ajungându-se până la excluderea din sistemul turistic și balnear de interes republican. Dotările pentru tratament recuperator și ansamblul clădirilor complexului balnear s-au degradat până la dispariție, totul culminând cu închiderea bazei de tratament.

Printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului demarat în 2011, orașul Borsec a beneficiat de un program de investiții – încă aflat în derulare, ale cărui efecte deja se văd prin revigorarea turismului local, reamenajarea obiectivelor de interes turistic, inițierea construcției unei noi baze de tratament și wellness, construcția a 3 piste de schi. Borsecul și-a recâștigat parțial rangul, deocamdată doar ca stațiune de interes local, existând intenția ca stațiunea să-și recâștige în mod oficial certificarea de stațiune balneară de interes național.

La Ocna Mureș, lucrurile se mișcă mai repede după implicarea financiară a CJ Alba și depunerea, de către administrația locală, a unor proiecte de revitalizare a infrastructurii locale, la ADR Centru. În vederea creşterii atractivității turistice și de agrement a localităţii Ocna Mureş, proiect ce include modernizarea salinelor, în acord cu intenția orașului de a realiza o stațiune balneo-climaterică de interes local, Consiliul Judeţean Alba s-a oferit să sprijine acest demers prin semnarea unui acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement, o investiţie estimată la valoarea totală de 8,4 milioane de euro.

La finalul acestui proiect, se va propune ca Ocna Mureş să devină staţiune turistică. Obiectivul principal al proiectului este realizarea în comun a obiectivului ”Staţiune balneo – climaterică Ocna Mureş”, care include realizarea investiției „Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”, pe terenul în suprafaţă totală de 10.656 mp, situat pe strada Fabricii, F.N. în Ocna Mureş, dotarea bazei, precum şi demersuri pentru atestarea orașului sau a unei părţi din el, ca stațiune balneo-climaterică.

Obiectivul investiției ”Amenajare bază de tratament și agrement în oraşul Ocna Mureș” îl reprezintă construirea unui complex turistic care va avea spații cu destinații multiple: bază de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii.

”Promisiunea făcută comunității de către PNL Ocna Mureș și PNL Alba este pe cale să se transforme, din speranță, în certitudine. Proiectul «Băile Sărate» este la un pas de a deveni realitate. Sprijinul Consiliului Județean Alba este esențial și demonstrează, pentru a câta oară oare, că numai împreună putem reuși”, spune Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.

Publicitate

Ştirea zilei

Cum a fost bătut un bărbat din Alba de către două femei în scara unui bloc: Ce pedeapsă au primit „amazoanele”

Publicat

în

Cum a fost bătut un bărbat din Alba de către două femei în scara unui bloc: Ce pedeapsă au primit „amazoanele”

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut sentința dată de Judecătoria Alba Iulia în cazul celor două femei care au agresat un bărbat din orașul Cugir în scara unui bloc din localitate.

La data de 05 septembrie 2017, în jurul orei 13.30, persoana vătămată B.B. I., în timp ce se afla în scara blocului în care locuiește din Cugir, a fost lovit cu pumnii și palmele la nivelul corpului de către inculpata C. C.C., în timp ce inculpata A. A., de față la eveniment, o încuraja pe inculpata C. C. C. să o lovească pe persoana vătămată, urmare a unui conflict avut cu inculpatele, vecinele sale, care urlau și îi adresau expresii jignitoare, a solicitat prin apel la SNUAU 112 prezența unui echipaj de poliție.

La fața locului s-au deplasat doi agenți din cadrul Poliției orașului Cugir, care au fost întâmpinați de către persoana vătămată, acesta explicându-le motivul pentru care a solicitat prezența lor. După ce au discutat și cu inculpatele și au aplanat conflictul, cei doi polițiști s-au îndreptat spre autospeciala parcată în fața blocului.

Electrica Furnizare Discount

În continuare, după discuția purtată cu polițiștii, persoana vătămată a intrat în scara blocului, moment în care inculpatele l-au așteptat și s-au năpustit asupra sa. Astfel, în timp ce inculpata A. A. o încuraja pe inculpata C. C.C. să îl lovească, să îl omoare, aceasta din urmă îi aplica lovituri cu pumnii și palmele la nivelul corpului și îl strângea de gât, trăgându-l totodată de tricou.

În timp ce era lovită, persoana vătămată a încercat să se apere, împingându-le și ținându-le cu mâinile la distanță pe cele două inculpate, iar urmare acestui fapt, inculpatei C. C. C. i-au fost cauzat leziuni traumatice la nivelul feței, care au necesitat pentru vindecare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

La individualizarea judiciară a pedepsei aplicate inculpatelor, s-a ținut seama și de consecințele faptei constând în leziunile traumatice care nu au fost evaluate printr-un număr de zile de îngrijiri medicale.

Astfel inculpata C. C. C. a fost condamnată la plata unei amenzi în valoare de 1.800 lei, iar Inculpata A. A. la plata unei amenzi în valoare de 1.400 lei.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Există speranță în umanitate: Un pompier de la ISU Alba, alături de oameni inimoși, a fost Moș Nicolae pentru o femeie de 90 de ani

Publicat

în

Există speranță în umanitate: Un pompier de la ISU Alba, alături de oameni inimoși, a fost Moș Nicolae pentru o femeie de 90 de ani

Alin Purda, un pompier din Apuseni, alături de alți oameni inimoși, români și germani, ne arată că umanitatea încă exista.

Luni, de Moș Nicolae, alaturi de cei de la 4×4 Karpatenhilfe au adus bucuria pe fața unei femei bătrânici, de 90 ani, ducându-i o sobă nouă pentru a se putea încălzi în sezonul rece.

Soba a fost montată și instalată în locul celei vechi care nu mai putea fi utilizată, existând riscul să se producă un incendiu.

Electrica Furnizare Discount

„Tot acești oameni minunați am văzut că au dus și alimente și alte lucruri necesare la bătrânii amărâți din satele izolate și au demonstrat că înca mai există omenie și speranta între noi!!”, ne-a povestit un cititor al ziarulunirea.ro.

Alin nu este la prima „ispravă” de acest gen, în februarie fiind felicitat de către colegii săi în mod public, pentru sufletul mare de care a dat dovada, în ajutorul oferit unei mamei singure cu trei copii, cu o situație financiară precară.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Activități de verificare la Inspectoratul de Jandarmi Alba în cazul albaiulianului „bătut ca la carte” la el acasă, în miezul nopții

Publicat

în

Activități de verificare la Inspectoratul de Jandarmi Alba în cazul albaiulianului „bătut ca la carte” la el acasă, în miezul nopții

Un bărbat din Alba Iulia aduce acuzații grave unui polițist din cadrul IPJ Alba și susține că ar fi fost agresat fizic de angajatul statului după ce acesta a „intrat peste el în casă”, în miezul nopții de 6 decembrie a anului curent, în jurul orei 02:00. În cadrul echipajului mixt ce s-a deplasat la fața locului, ca urmare a unui apel la 112, a fost prezent și un jandarm.

Citește și: ACUZAȚII GRAVE aduse unui polițist din ALBA IULIA: „A intrat peste mine în casă și m-a bătut ca la carte”

Ca urmare a apariției în spațiul public și totodată a unei solicitări din partea ZiarulUnirea.ro, Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, prin vocea purtătorului de cuvânt al instituției transmite:

dariusandrei.ro

Electrica Furnizare Discount

„În urma solicitării dumneavoastră, vă informăm că la nivelul conducerii Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, s-au desfășurat activități de verificare a modului de executare a misiunii din cadrul echipajului mixt de menținere, din care reiese faptul că, jandarmul și-a desfășurat activitatea conform prevederilor legale.”, transmite Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba

Astfel instituția Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba i-a solicitat jandarmului, care a făcut parte din echiajul mixt, ce s-a prezentat, ca urmare a unui apel la 112, la domiciliul presupusei victime a unei agresiuni fizice,  clarificări suplimentare cu privire la raportul pe care acesta l-a întocmit ca urmare a activității intreprinse în noaptea de 5 spre 6 decembrie a anului curent.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare