Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș și CJ Alba, privind construcția Băilor Sărate, model de bună practică pentru celebra staţiune Borsec

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș și CJ Alba, privind construcția Băilor Sărate, model de bună practică pentru celebra staţiune Borsec

Primarul orașului-stațiune Borsec, József Mik, a dat ca model de bună practică pentru dezvoltarea localității parteneriatul dintre Primăria Ocna Mureș (localitate în care se fac demersuri serioase pentru recăpătarea statutului și renumelui de stațiune) și Consiliul Județean Alba.

Primarul Borsecului a spus că în prezent, finalizarea lucrărilor de construcție la noua bază de tratament este una dintre cele mai importante sarcini ale acestui an, în acest sens primăria solicitând, după modelul orașului Ocna Mureș, încheierea unui parteneriat cu Consiliul Județean Harghita pentru construcția și administrarea comună a bazei de tratament. Primarul József Mik a explicat cum Consiliul Judeţean Alba a semnat un acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement. În același timp se așteaptă aprobarea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia pentru începerea procedurii de achiziție a lucrărilor pentru reabilitarea termică și renovarea sediului primăriei. Sunt în grafic lucrările de reabilitare a vilei nr. 49, una dintre cele mai prestigioase proprietăți din Borsec.

Clădirea inclusă în patrimoniul monumentelor istorice va fi utilizată pentru activități culturale, muzeale, turistice, educaționale și pentru organizarea de conferințe. La Borsec, pe lângă Guvernul României, și Guvernul Ungariei a început să investească în stațiunea turistică. A finanțat deja lucrările de reabilitare a clădirii grădiniței locale și finanțează de asemenea construirea unor locuințe pentru medici. În același timp, se așteaptă decizia guvernului de la Budapesta pentru finanțarea construirii unui hotel de patru stele la Borsec, care ar dispune de 120 de camere. Până la un punct, istoria celor două localități este asemănătoare, atât ca ascensiune, ca decădere dar și în zbaterea lor pentru recăpătarea statutului și a renumelui avut odinioară.

Borsecul își datorează renumele resurselor de ape minerale cu bogate calități terapeutice, ape care au primit medalia Târgului Internațional de la Viena (1873) – apa de Borsec fiind numită „Regina Apelor Minerale“, medalia de argint și Diploma de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin și, respectiv, Trieste, Diploma de Onoare a Expoziției de la Paris (1878). A primit rang de oraș stațiune balneo-climaterică de interes național în anul 1953. A fost un timp stațiunea cea mai importantă din Transilvania. Începând cu anii ‘90, a decăzut vertiginos, ajungându-se până la excluderea din sistemul turistic și balnear de interes republican. Dotările pentru tratament recuperator și ansamblul clădirilor complexului balnear s-au degradat până la dispariție, totul culminând cu închiderea bazei de tratament.

Printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului demarat în 2011, orașul Borsec a beneficiat de un program de investiții – încă aflat în derulare, ale cărui efecte deja se văd prin revigorarea turismului local, reamenajarea obiectivelor de interes turistic, inițierea construcției unei noi baze de tratament și wellness, construcția a 3 piste de schi. Borsecul și-a recâștigat parțial rangul, deocamdată doar ca stațiune de interes local, existând intenția ca stațiunea să-și recâștige în mod oficial certificarea de stațiune balneară de interes național.

La Ocna Mureș, lucrurile se mișcă mai repede după implicarea financiară a CJ Alba și depunerea, de către administrația locală, a unor proiecte de revitalizare a infrastructurii locale, la ADR Centru. În vederea creşterii atractivității turistice și de agrement a localităţii Ocna Mureş, proiect ce include modernizarea salinelor, în acord cu intenția orașului de a realiza o stațiune balneo-climaterică de interes local, Consiliul Judeţean Alba s-a oferit să sprijine acest demers prin semnarea unui acord de colaborare cu Primăria Ocna Mureş, pe 10 ani, pentru realizarea şi administrarea în comun a bazei de tratament şi agrement, o investiţie estimată la valoarea totală de 8,4 milioane de euro.

La finalul acestui proiect, se va propune ca Ocna Mureş să devină staţiune turistică. Obiectivul principal al proiectului este realizarea în comun a obiectivului ”Staţiune balneo – climaterică Ocna Mureş”, care include realizarea investiției „Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”, pe terenul în suprafaţă totală de 10.656 mp, situat pe strada Fabricii, F.N. în Ocna Mureş, dotarea bazei, precum şi demersuri pentru atestarea orașului sau a unei părţi din el, ca stațiune balneo-climaterică.

Obiectivul investiției ”Amenajare bază de tratament și agrement în oraşul Ocna Mureș” îl reprezintă construirea unui complex turistic care va avea spații cu destinații multiple: bază de agrement, sală de fitness, restaurant, birouri, săli de tratament terapeutice, recuperare medicală, înfrumusețare și sănătate, magazin de echipamente și produse balneare și cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii.

”Promisiunea făcută comunității de către PNL Ocna Mureș și PNL Alba este pe cale să se transforme, din speranță, în certitudine. Proiectul «Băile Sărate» este la un pas de a deveni realitate. Sprijinul Consiliului Județean Alba este esențial și demonstrează, pentru a câta oară oare, că numai împreună putem reuși”, spune Silviu Vințeler, primarul orașului Ocna Mureș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie a.c., la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea