Rămâi conectat

Politică Administrație

Parteneriat pentru restaurarea Sălii Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consiliul Județean Alba urmează să supună votului aleșilor, în cadrul ședinței de joi, 30 octombrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în vederea realizării obiectivului de investiţii „Conservare, restaurare şi reorganizare Sălii Unirii din Alba Iulia”.

seinta CJ Alba lal Sala Unirii“Având în vedere vechimea clădirii, precum şi deteriorările apărute, este necesar să se realizeze investiţii în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi reorganizarea clădirii, pentru ca acest edificiu de mare însemnătate pentru istoria ţării noastre să poată fi vizitat şi peste generaţii, să-şi păstreze caracterul de simbol naţional, dar şi pentru ca expoziţiile şi evenimentele care au loc aici să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Pentru a asigura lucrări unitare în ceea ce priveşte conservarea, restaurarea şi conservarea clădirii este necesară încheierea unui acord de parteneriat între Judeţul Alba prin Consiliul judeţean Alba cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care este administrator al unei suprafeţe de 512 mp din clădirea Sălii Unirii, astfel încât la 1 Decembrie 2018, la aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Sala Unirii să îşi primească vizitatorii complet restaurată. Prin intermediul acestui acord de parteneriat se stabilesc responsabilităţile fiecărei părţi în ceea ce priveşte obiectivul de investiţii, perioada de desfăşurare a acordului şi altele”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Clădirea Sălii Unirii din Alba Iulia, ridicată în perioada anilor 1898 – 1900 este locul în care în anul 1918 s-a hotărât şi semnat Actul Unirii Transilvaniei cu România, reprezentând un simbol naţional de mare însemnătate pentru toţi românii. Sala Unirii găzduieşte steaguri purtate de delegaţiile sosite la Alba Iulia cu ocazia Marii Uniri, biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, la care a fost redactată proclamaţia de autodeterminare a românilor transilvăneni precum şi o serie de documente de mare însemnătate emise cu prilejul marelui eveniment. În clădirea Sălii Unirii mai există şi o importantă şi valoroasă expoziţie de etnografie.

Pe lângă importanţa la nivel naţional Sala Unirii este un edificiu reprezentativ pentru Alba Iulia şi judeţul Alba, iar pentru a asigura accesul tuturor persoanelor interesate l în Sala Unirii este gratuit, în urma unei hotărâri de Consiliu judeţean.

Pe lângă expoziţia permanentă, în Sala Unirii au loc numeroase evenimente cu caracter cultural, precum expoziţii, spectacole, concerte, dar şi evenimente de însemnătate socio-economică pentru judeţul Alba precum semnarea unor protocoale de colaborare între judeţul Alba sau municipiul Alba Iulia cu parteneri externi sau interni. Un exemplu recent de astfel de eveniment este vernisajul expoziţiei „Comoara regăsită. Portretele regale de la Alba Iulia” care constă în 7 tablouri reprezentându-i pe suveranii României Mari, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea