Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parlamentul României a alocat peste 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

monumentul unirii3În urma demersurilor repetate lansate de către toţi cei care au dorit ca amintirea Marii Uniri de la Alba Iulia să rămână veşnic în memoria afectivă a tuturor românilor, Parlamentul României a decis alocarea sumei de 15.388.700 de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1 Decembrie 1918, a anunțat Primăria Alba Iulia într-un comunicat de presă.

În cel mai recent memoriu adresat, în luna august, premierului Victor Ponta de către primarul municipiului, Mircea Hava, s-a solicitat selectarea membrilor cu autoritate profesională recunoscută pentru constituirea unui for legitim, care să fie investit cu atribuţii în vederea realizării monumentului de la proiectare, avizare până la execuţie, inclusiv organizarea evenimentelor de celebrare ale centenarului Marii Uniri. De asemenea acest comitet ar trebui să gestioneze resursele financiare şi de orice altă natură care să ducă la îndeplinirea în condiţii optime a tuturor obiectivelor propuse”, precizează Mihai Coșer, purtător de cuvânt al administrației locale.

Acesta a explicat că în baza avizului Ministerului Culturii, municipalitatea din Alba Iulia a promovat PUZ-ul “Ansamblul Memorial al Marii Uniri” în octombrie 2012. De la prima iniţiativă, din 1993, a realizării monumentului care să ilustreze un moment decisiv în realizarea unităţii naţionale prin organizarea unui concurs naţional de creaţie câştigat de sculptorul Mihai Buculei, acesta este momentul cel mai apropiat de realizarea acestui obiectiv.

Alba Iulia a fost declarată obiectiv de interes naţional prin ordonanţa de urgenţă încă din anul 2000. După cele mai ample lucrări de reabilitare de care a avut parte cetatea, sperăm că în anul următor, când se împlinesc 300 de ani de la prima piatră de temelie a Cetăţii în formă actuală, să putem pune piatra de temelie pentru cel mai emblematic simbol al unităţii naţionale, Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Ar fi practic, concretizarea eforturilor şi demersurilor a foarte mulţi patrioţi din Alba Iulia şi din întreaga ţară, oameni care au cinstit cu adevărat memoria înaintaşilor noştri, pe care noi i-am sprijinit şi pentru care se pare, a sosit momentul să îşi vadă visul cu ochii”, a declarat primarul Mircea Hava.

Potrivit administrației locale, Articolul 2 din Legea adoptată de parlamentari prevede alocarea în tranșe egale a sumei prevăzute pe perioada de ridicare a monumentului, între anii 2015-2018.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea