Rămâi conectat

Politică Administrație

Parlamentarii Puterii au absentat în masă de la dezbaterea Legii insolvenței personale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Victor Ponta și PSD au adus o nouă dovadă a faptului că refuză să soluționeze problema persoanelor cu dificultăți la plata creditelor, în ciuda declarațiilor publice în care deplâng soarta miilor de români. Ignorarea acestei probleme reale ne arată că Victor Ponta și PSD nu guvernează pentru cetățeni, ci doar pentru propriul interes. 

La dezbaterile din Comisia juridică privind Legea insolvenței personale, parlamentarii puterii au refuzat să participe la ședință, trimițându-și un singur reprezentant, inițiatorul proiectului de lege al PSD, Ana Birchall. Victor Ponta a dat ordin propriilor parlamentari să tergiverseze dezbaterea pentru a nu fi convocată sesiunea extraordinară, așa cum a solicitat PNL.

Discuțiile s-au purtat doar în prezența parlamentarilor opoziției. PNL rămâne consecvent poziţiei sale de adoptare în regim de urgenţă a Legii insolvenţei persoanelor fizice ca soluţie eficientă, constituţională şi pe termen lung la eventualele dificultăţi financiare cu care se pot confrunta temporar cetăţeni ai României.

Ca răspuns la politizarea problemei financiare, la neasumarea culpei nici de către BNR, nici de către bănci, nici de către Guvern, Victor Ponta atacă în mod mincinos PNL. De fapt, propunerile populiste la care se raportează premierul au venit exact de la colegii săi din PSD.

PNL a susținut în repetate rânduri că lipsa de soluționare a problemei supraîndatorării românilor reprezintă o frână în fața revenirii la o creștere economică. Creșterea economică sustenabilă nu poate fi obținută decât prin implementarea măsurilor de stimulare a economiei din care face parte și Legea insolvenței personale, care elimină discriminarea între companii și persoane fizice la nivelul raporturilor economice.

Echitatea și nediscriminarea sunt principii de bază în creionarea unui spațiu economic competitiv pe termen lung. În plus, o astfel de lege modifică stigmatul aflat la nivel social privind insolvența și falimentul personal permițând dezvoltarea și în România a unui spirit și culturi antreprenorial.

În privința poziției FMI, subliniem faptul că pentru prima dată Fondul este de acord cu dezbaterea parlamentară a unui proiect de lege cu acest obiect de reglementare (insolvența persoanelor fizice). De asemenea, evidențiem că pentru adoptarea unei inițiative legislative, legea nr. 24/2000 privind activitatea de elaborare a actelor normative NU prevede elaborarea unui studiu de impact, ci doar a unei expuneri de motive. Studiul de impact este obligatoriu doar pentru actele Guvernului.

În urmă cu un an, inclusiv oficialii FMI arătau că sunt 3 direcţii principale pentru potenţarea creşterii economice. Reducerea datoriilor persoanelor fizice, a căror supraîndatorare reprezintă o frână majoră pentru creşterea economică, este una dintre aceste direcţii exemplificând că “restructurarea legislaţiei privind insolvenţa persoanelor fizice în Irlanda este un bun exemplu despre ce poate fi făcut in acest sens”.

La nivel european constatăm o tendinţă de modernizare. Insolvenţa personală este o procedura supravegheată judiciară pentru restructurarea situaţiei financiare a unui debitor, un fresh start la care din păcate românii nu au acces acum, spre deosebire de cetăţenii altor ţări europene, cum ar fi Marea Britanic, Franţa, Olanda, Portugalia, Germania, Polonia, Cehia, Letonia, Slovenia, Irlanda, Estonia sau Lituania (din 2013).

Dan Simedru,

Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea