Părinții elevilor sub 12 ani pot primi zile libere, plătite de stat, cât timp copiii fac școală online: Ordonanța, aprobată de Guvern

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 23 octombrie, ordonanța de urgență prin care părinții elevilor sub 12 ani pot primi, la cerere, zile libere plătite de stat ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online.

Este vorba despre completarea OUG 147/2020, care prevedea până acum că doar părinții elevilor din școli închise din cauza cazurilor de Covid descoperite de DSP în interiorul unității de învățământ pot cere libere plătite de stat de la angajator.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Principalele prevederi ale noului proiect de OUG:

PMP - Alegeri parlamentare 2020

posibilitatea de a lua concediu este valabilă pentru scenariile galben și roșu, se aplică pe toată perioada prevăzută de hotărârea consiliului județean pentru situații de urgență

este specificat în mod clar că pot să-și ia zile libere părinții care nu pot lucra în sistem de telemuncă sau muncă la domiciliu

angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza ordonanței, dacă nu poate lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu

Reamintim că Guvernul a dezbătut aceste măsuri, prima dată, în 8 octombrie, la peste 3 săptămâni de la începerea școlilor. EduPedu.ro semnalase deja încă din primele zile de școală problemele pe care le au părinții care vor să își ia concediu în baza ordonanței 147/2020. Tot atunci, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea, legat de regulile ce îi împiedicau pe părinți să-și ia liber pentru a fi alături de copii, când școlile trec online, că nu doar revenirea copiilor la școală e importantă, ci și a părinților la serviciu. EduPedu.ro a semnalat inclusiv acum o săptămână probleme cauzate părinților de OUG 147.

Între timp, guvernul și-a schimbat, teoretic, abordarea. Nota de fundamentare a noului proiect de ordonanță constată, printre motivele emiterii acestuia:

“Neadoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, ar putea afecta sănătatea copiilor și siguranța acestora în lipsa părinților care să-i supravegheze pe perioada suspendării cursurilor sau închiderii unităților de învățământ, aceste elemente vizând un interes public şi constituind o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată şi impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”.

Practic, în pofida acestei urgențe, au trecut două săptămâni de când măsura a fost abordată prima dată în ședință de guvern. Între timp, peste 250 de localități din țară au depășit rata de incidență de 3 la mie, ceea ce impune scenariul roșu, după cum atrăgea atenția Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Printre ele se numără București, Cluj-Napoca (și tot județul Cluj), Alba Iulia, Craiova, Bacău, Târgu Mureș și zeci de alte municipii și orașe.

Sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419