Rămâi conectat

Ştirea zilei

Părintele Doru Gheaja a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani: „Când se ruga, umplea tăcerea bisericii cu nestemate ale Dumnezeirii”

Publicat

în

Părintele Doru Gheaja a împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani: „Când se ruga, umplea tăcerea bisericii cu nestemate ale Dumnezeirii”

Din când în când, cântecele ies din nume și prenume, se îmbracă în respirația inimii și încep să călătorească din noapte în zi precum semințele din palma țăranului în adâncul brazdelor, unde sămânța de neam și-a făcut cuib hrănită de limpezimea izvoarelor ca rădăcini adânci ale iubirii.

La Alba Iulia, venind cu mulți ani în urmă, Dumnezeu mi-a ajutat să poposesc mereu, în special duminica și în sărbători, pe tărâmurile mirifice ale rugăciunii, în care ființa îngenunchează, sărută rotația luminii din pântecul anotimpurilor, dându-se pe față cu mireasma semnului crucii, în aerul curat al Bisericii Ortodoxe „Buna Vestire” din centrul Orașului de Jos, în spațiul acela verde pigmentat cu straiele învechite, adumbrite ale unor cruci peste care liniștea și neliniștea cerne mereu floarea îndrăgită a lacrimii, aroma parastaselor și corul lumânărilor.

Aici mi-a învelit sufletul o voce senină, coborâtă parcă din nestingherite dalbe altare, din pagini de dumnezeire, atât de adâncă încât aveam mereu impresia că sunt favoritul vânturilor, valurilor și fructelor transparente în amfore florale.

Electrica Furnizare Discount

Și vocea era atât de curată încât îți trezea întreaga ființă, ți-o curăța de păcate, transformând-o într-o fereastră deschisă spre lume.

Și nu odată am fost întrebat, înainte de intrarea în incinta bisericii ortodoxe, dacă știu de cântă părintele Doru Gheaja. Și-o bucurie împachetată precum sărutările mamei pentru fiu într-un nod al năfrămuții, prindea aripi luminând vitraliile sărbătorii.

Și Doru, părintele Gheaja când cânta, când se ruga, umplea tăcerea bisericii cu nestemate ale Dumnezeirii și toată suflarea se îmbujora, și rugăciunea, și slujba deveneau un imn al eternității.

Iar părintele Gheaja înrâurea prezența cu aura unor trăiri ce se îmbrăcau în nesfârșite daruri în neîncăpătoare cunuri ale grânelor coapte. Și părintele cobora ca o ploaie de vară în murmurarea mulțimii îmbrăcând amplitudinea colegilor săi de slujbă religioasă într-un farmec al frumuseții umane.

Și femeile sărutau mâna vocii sale fără asemănare, îi atingeau straiele preoțești zicând: „Să ne trăiești mamă, să ne mai bucuri părinte drag!”. Și le răspundea surâsul înflăcărat al părintelui Doru Gheaja, acolo pe baricadele cântecului, în înfundătura de aur a Râmețului, unde măicuițele pregătesc mereu florile.

Buchetele de cântece pentru hrana rugăciunii, a izvorului de sub altare bolborosind de sănătatea vechimii, dar și-n întâlniri la radio și televiziune, în spectacole, în călătorii prin străinătate, prin diplome și premii, la Crăciun și Înviere, la nașteri și botezuri, în nesfârșita trudnică libertate și bogăție a credinței strămoșești, în crucile de hotar pietruite cu plecări și întoarceri. Și cântecul părintelui Doru înlătura norii negri, tristețea tunetelor, fulgerelor, însoțind pe fiecare credincios spre casă, iluminându-i bucuria.

Iar acum când nesfârșitul cântec a trecut hotarul mirificei vârste de 80 de ani, poposesc pe tărmul cântecelor sale bucuros că sunt contemporan cu minunea nestăvilită a credinței ce și-a făcut din nașterea părintelui Doru Gheaja, un fiu adevărat, multiplicându-i respirația inimii într-un abecedar al frumuseții căruia colegii de slujbă, înțelepții Dumitru Vanca și Remus Onișor, îi recunosc strălucirea de sămânță mirabilă înzestrată de Dumnezeu cu multă rodnicie!

Și stau pe prispa cântecelor lui Doru și le spun credincioșilor: „Azi cântă părintele Gheaja!”.

Biserica mi se ridică de pe umeri, urcă în murmura sunetelor clopotului și rămâne o întreagă bibliotecă a luminii. Cu această lumină, cu toți credincioșii, cu ziarul „Unirea” spunem răspicat: „La mulți ani, părinte Doru Gheaja! Dumnezeu să te binecuvânteze mereu!”.

Ion MĂRGINEANU

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

UPDATE 21:37:

Incendiul a fost lichidat.

În interiorul anexei erau depozitați aprox 1600 de baloți de fân, dintre care au fost salvați aprox. 600 baloți.

Fără victime sau alte probleme deosebite.

ISU ALBA

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare