Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Parastas pe Vârful Petreasa din Apuseni, la 4 ani de la accidentul aviatic. Fosta soție a pilotului Adrian Iovan și Albert, fiul acestora, urcă din nou la locul tragediei

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 20 ianuarie, la 4 ani de la tragedia aviatică din Munții Apuseni, pe Vârful Petreasa din comuna Horea are loc un nou parastas în memoria pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion.  Potrivit primarului Marin Nicola, atât slujba cât și masa sunt organizate sus pe munte, chiar la locul tragediei.

Evenimentul comemorativ se desfășoară cu începere de la ora 13.00 și este organizat  de fosta soție a pilotului Adrian Iovan, Romanița, care a anunțat că va ajunge în localitate încă de vineri, împreună cu fiul lor Albert.

Parastasul de 4 ani în memoria lui Adrian Iovan şi a Aurei Ion îi adună din nou la aceeaşi masă pe sătenii din Horea şi satele învecinate, care au ajutat echipele de căutare şi au participat la salvarea răniţilor din epava avionului, preoţi, prieteni şi rude ale pilotului decedat și ale Aurei Ion.

Pregătirile pentru evenimenitul comemorativ în comuna Horea au început încă de joi, 18 ianuarie.

Localnici din comună, împreună cu primarul Marin Nicola, au intervenit cu utilaje pentru curățarea drumului până pe vârful Petreasa.

Potrivit edilului, stratul de zăpadă în zonă măsoară aproximativ un metru.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

În zona în care s-a prăbuşit avionul, moţii din Zânzeşti şi Giurgiuţ au ridicat un altar de lemn, de aproximativ 12 metri pătraţi au amplasat o cruce de mari dimensiuni și, în fiecare an, în preajma zilei de 20 ianuarie, sunt organizate slujbe de pomenire în memoria celor două victime ale tragediei aviatice. În altar este realizată o pictură şi aici au fost puse fotografii din zborul regretatului pilot Iovan. În altarul numit “Lumea văzută din cer” este inclusă şi troiţă (foto arhivă) ridicată în memoria lui Iovan şi a studentei rezidente Aura Ion, chiar a doua zi după accident.

Tot în altarul ridicat la locul acidentului, a fost pusă de către Romanița Iovan, la un an de la tragicul eveniment, o machetă a unui avion BN 2, model pe care l-a pilotat Adrian Iovan în ziua accidentului, macheta despre care ea a spus că a fost realizată de Albert pentru tatăl său. La trei ani de zile de la durerosul moment, Romaniţa Iovan mărturisea că pierderea fostului soț a fost „cel mai dureros moment din viaţa mea“.

[nggallery id=5127]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea