Rămâi conectat

Actualitate

PARADOX românesc: România a devenit un exportator net de energie, însă exportăm ieftin și importăm scump

Ziarul Unirea

Publicat

în

PARADOX românesc: România a devenit un exportator net de energie, însă exportăm ieftin și importăm scump

​Exporturile de energie electrică aproape s-au dublat în primele șapte luni din 2023, arată date de la Statistică transmise la solicitarea HotNews.ro. Practic, România a devenit exportator net în 2023, spre deosebire de anul trecut când importurile au fost mai mari. Dar, contrar așteptărilor, România nu iese neapărat pe câștig având în vedere că importurile sunt mult mai scumpe decât exporturile.

Mai exact, în primele șapte luni s-au exportat 7,2 milioane MWh energie electrică, aproape dublu față de anul trecut, la o valoare de 789,5 milioane euro (circa 109,5 euro/ MWh, în medie).

Anul acesta, importurile au scăzut puțin față de anul trecut, însă un MWh este mult mai scump decât unul exportat. În primele șapte luni din 2023, s-au importat 4,3 milioane MWh în valoare de 675,4 milioane euro (155,3 euro/MWh, în medie). Practic, un MWh importat este, în medie, cu 46 euro mai scump decât unul exportat.

Anul trecut, în aceeași perioadă, se exportaseră 3,7 milioane MWh, de 813,7 milioane euro (216,8 euro/MWh) și au intrat în țară 4,7 milioane MWh în valoare de 1,18 miliarde euro (249,3 euro/MWh).

România nu are o piață funcțională, liberă, pe care să poată fi încheiate contracte pe termen lung, la prețuri avantajoase, de altfel, nici nu există semnale de preț și exporturile se fac atunci când există surplus de energie în rețea. Mai exact, exportă când nu are nevoie de toate cantitățile de energie produse și, de obicei, atunci prețurile sunt scăzute. Sunt luate în considerare prețurile de pe piețele spot cu care România este cuplată.

Când este prea multă energie și cerere scăzută, în general noaptea, prețul scade, iar când este cerere ridicată, prețul crește. Când cererea crește și nevoia de importuri crește și așa se explică faptul că acestea se fac la prețuri mai mari.

Nu avem o piață funcțională în condițiile în care este complet reglementată prin schemele de plafonare a prețului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Controale de amploare ale ANAF firmele care fac ITP: Ce nereguli au descoperit inspectorii Controale de amploare au fost declanșate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală în sectorul inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule. Acțiunile de control ale inspectorilor au scos la iveală neconcordanțe importante între numărul prestațiilor ITP efectuate și veniturile impozabile declarate de contribuabili. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea