Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Pâra și turnătoria încurajate prin lege! Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, tot mai aproape de adoptare

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pâra și turnătoria încurajate prin lege! Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, tot mai aproape de adoptare

Comisia juridică a Senatului a acordat, miercuri, raport favorabil cu amendamente legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, relatează Agerpres.

Legea a fost iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, a fost verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui.
Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a precizat miercuri că prin amendamentele formulate şi admise în comisie sunt respectate atât drepturile avertizorilor, cât şi drepturile individuale ale persoanelor. El a menţionat domeniile în care legea avertizorilor nu se aplică: siguranţa naţională, medical, protecţia informaţiilor între avocat şi client.

„Drepturile individuale sunt respectate şi garantate, dar este încurajată posibilitatea românilor de a da informaţii utile pentru identificarea şi descoperirea unor încălcări ale legii”, a menţionat Niculescu-Ţâgârlaş.

Legea privind protecţia avertizorilor în interes public ar putea fi reexaminată joi în plenul Senatului, în prima zi a sesiunii de toamnă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

24 mai 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vânt și grindină până la ora 21.00

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 mai 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vânt și grindină până la ora 21.00 Meteorologii ANM au emis vineri, 24 mai 2024, o nouă atenționare cod galben de furtună, valabilă în Alba și alte județe din țară, până la ora 21.00. Citește și: Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea